Űrkutatással a szalmonella ellen
A súlytalanság hatására a szalmonella baktériumok megváltoztatják viselkedésüket. Az új ismeretek hasznosnak bizonyulhatnak a szalmonella elleni küzdelemben.
A szalmonella az ételmérgezések, és az azokat követő betegség fő okozója. Csak az Egyesült Államokban évente 40 ezerre tehető a bejelentett szalmonellás megbetegedések száma. A NASA két közelmúltbeli kutatóprogramjában a baktérium betegséget okozó képességének kulcsfontosságú elemeit fedezték fel. Ez hosszabb távon reményt ad jobb élelmiszer-kezelési módszerek kidolgozására, a betegség hatékonyabb gyógyítására, sőt akár védőoltás kifejlesztésére is.
A Nemzetközi Űrállomáson (ISS) 2006-ban és 2008-ban végzett kísérletek eredeti fő célja az űrhajósok védelme volt, hiszen az ő esetükben a fertőzés súlyos következménnyel járhat: az immunrendszerük legyengült, illetve nincs a közelükben megfelelő orvosi ellátás.
A 2006-os kísérletek során kiderült, hogy a súlytalanság hatására a baktériumok rövid időre virulensebbé válnak. (Ezt a tulajdonságukat nem őrzik meg a Földre visszatérve.) Felfedeztek egy olyan „molekuláris kapcsolót”, amellyel szabályozni lehet a baktérium reakcióját a súlytalanság állapotára. 2008-ban igazolták a korábbi megfigyeléseket, és kimutatták, hogy a tenyésztés körülményeitől is függ a baktériumok virulenciája. Az eredmények alapján most olyan módszeren dolgoznak a kutatók, amellyel földi körülmények közt is ellenőrzésük alatt tarthatják a szalmonella baktériumok fertőzőképességét.
(Űrvilág)
2009. jĂşnius 24., szerda 12:20