CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 7., kedd, Gizella napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Diákélet - diákszáj  

A felsőoktatás és gyógyszeripar kapcsolatát erősítik

Megerősítette együttműködését és stratégiai megállapodást kötött a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a sanofi-aventis/Chinoin.

A június 29-én aláírt megállapodással a felek még erősebbé kívánják tenni a felsőoktatás és a gyógyszeripar kapcsolatát, elsősorban a bio- és vegyészmérnök-képzés és a kutatás-fejlesztés területén. Az együttműködés keretében kihelyezett gyógyszeripari tanszék létesül a gyógyszervállalat területén, amely a szakma gyakorlati elsajátításában segíti a mérnökhallgatókat.

Az aláírt megállapodás szerint a sanofi-aventis/Chinoin ipari szakembereivel bővül az oktatói apparátus a vegyész- és biomérnök szakon, illetve kihelyezett gyógyszerkémiai gyakorlati helyeket is biztosít a gyógyszervállalat. A kihelyezett tanszéken PhD-ösztöndíjasok vehetnek részt a kutatásban és fejlesztésben, valamint a mérnökhallgatók tölthetik el szakmai gyakorlatukat az aktuális gyógyszerkémiai problémákkal foglalkozó szakmai környezetben. A hatékonysága miatt egyre népszerűbb, úgynevezett szendvicsképzés is folytatódik, amely szerint az egyetemi tanulmányokat fél-egy évre megszakítva a gyárban önálló, a gyógyszergyártáshoz és fejlesztéshez szorosan kapcsolódó munkát végezhetnek a hallgatók. Jelentős számú nyári gyakorlati helyet biztosít a gyógyszervállalat, továbbá a hallgatók diplomamunkájának kidolgozásában és vezetésében is segítséget nyújt.

Dr. Pokol György, a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Karának dékánja tájékoztatott: az együttműködés azért is kulcsfontosságú az intézmény, a hallgatók, illetve a Chinoin részéről, mert a karon végzett vegyészmérnökök döntő többsége a gyógyszeriparban helyezkedik el. "A Chinoin számos segítséget nyújt az intézménynek, az egyetem pedig cserébe jól képzett szakembereket biztosít az ipar számára" - magyarázta az érdekviszonyt a dékán. "Az eddigi együttműködés sikerességét jól példázza, hogy a doktori képzésben részt vevő hallgatók közül sokan a gyógyszeriparral kapcsolatos témán dolgoznak, amelyhez az infrastrukturális és anyagi támogatás nagy részét a gyógyszervállalat állja" - mondta a dékán, majd hozzátette: további előrelépést jelenthetne a gyógyszeriparban jeleskedő hallgatók számára létrehozott sanofi-aventis/Chinoin ösztöndíj megalapítása. A dékán az együttműködéssel kapcsolatban kiemelte: az átalakult képzési rendszerben az iparral közösen kell megtalálni a különböző végzettségi szinttel rendelkező mérnökök helyét akár a fejlesztésben, akár a termelésben. A megállapodást a sanofi-aventis/Chinoin vezérigazgatója, Frédéric Ollier is méltatta. Hangsúlyozta: a magyar tudomány és a gyógyszeripar együttműködésében az oktatás az egyik legfontosabb alappillér. A kihelyezett tanszék létrehozása új szintre elemeli az egyetemi képzés és a gyógyszeripar közötti együttműködést - mondta a vezérigazgató.

Mester Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium versenyképességért felelős szakállamtitkára az ünnepélyes aláíráson tájékoztatott: létre hoztak egy iparági stratégiát, amelynek három fő pillére az iparági környezet javítása, a kutatás-fejlesztés, illetve az oktatás. "A kutatás-fejlesztés és az oktatás az a két pillér, amely a jelenlegi aláírással megerősítésre került" - mondta.

(EduPress)



2009. jĂşlius 01., szerda 10:59


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület