CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Űrvadász  

A Nemzetközi Űrtáborba utazik három fiatal

A 2009-es esztendőben is meghívást kapott Magyarország az amerikai Nemzetközi Űrtáborba. Az idei évben is egy középiskolás lány és fiú, valamint egy felnőtt kísérő fogja képviselni országunkat a július 24-től augusztus 1-ig zajló eseményen az alabamai Hunstville városában.

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) minden évben meghirdeti fiataloknak szóló esszépályázatát, amely két nyertes középiskolás diákja részt vehet az amerikai Nemzetközi Űrtáborban. A társaság minden évben egy felnőtt kísérőt is biztosít a diákoknak, aki – kísérőszerepe mellett – az amerikai Hunstville városában egy nyolcnapos, amerikai és nemzetközi tanároknak szóló űrkutatási továbbképzésen vehet részt. Az űrtábor nyolcnapos programja során a diákok megismerkednek az űrkutatással és az emberes űrtevékenységgel, kipróbálhatják magukat űrhajósoknak szóló szimulátorokban (sétálhatnak a holdi gravitációban, vezethetik az amerikai űrrepülőgépet, kísérletezhetnek a Nemzetközi Űrállomáson, búvárok segítségével víz alatti szereléseket végezhetnek), amerikai űrhajósokkal találkozhatnak – feledhetetlen élményeket átélve.

A 2008 őszén kiadott téma címe „Európa a világűrben” volt, erről kellett 2009. március 1-jei határidővel minél színvonalasabb munkát beküldeni a pályázóknak. A legjobb helyezést elért középiskolás lány és fiú jutalma a részvétel az amerikai Nemzetközi Űrtáborban.

Varga Márton 1993-ban született. Az első pályázatát tavaly küldte be a MANT által meghirdetett esszépályázatra, amire az Interneten böngészve talált rá. Akkor még az általános iskolások korcsoportjába sorolták, és váratlanul érte, amikor a díjátadáson őt hívtak ki utoljára, hogy átvegye az első helyezettnek járó díjat. Ezen fellelkesülve a következő évben is készített pályázatot, immáron a középiskolás korcsoportban. Pályázatát „Európa felnő” címmel írta, és ebben egy kitalált ESA munkatársat interjúvolt meg az eddigi európai fejlesztésekről és a jövőbeli tervekről. Idén is első díjat nyert. Jelenleg a Pannonhalmi Bencés Gimnázium tanulója. Érdekli a fizika, a csillagászat és a kémia is. Szabadidőjében legtöbbször nem űrkutatással foglalkozik, hanem a fotózás a hobbija. Az utóbbi időben számos kiállításra is beküldte képeit, többször nyert díjakat is.

A 15 éves Zipperer Bernadett a Vasvári Pál Gimnázium tanulója Székesfehérváron. A 6. osztály után döntött úgy, hogy tanulmányait egy gimnáziumban szeretné folytatni. Bár iskolája Fejér megye központjában van, Gánton lakik egy pici faluban, nem messze a nagyvárostól. A pályázat felhívása is itt került a kezébe, a földrajz tanára, Baranyai László hívta fel rá a figyelmét, ő pedig egy jó kalandnak és kihívásnak tartotta. Rövid történelmi áttekintéssel indítva jellemzett öt Európa által tervezett és kivitelezett űrprojektet. Munkájának címe: "Reszkess Univerzum, Európa rád figyel!" – a dolgozatot a zsűri a második legjobbnak értékelte. A fiatal hölgyet a természettudományok területén elsősorban az éghajlat és ennek állandó változása érdekli, de nem idegenkedik a csillagászattól sem, mindig is érdekelte a sok "kis" fényes pont az égen.

A két diákot Horvai Ferenc, a Magyar Űrkutatási Iroda munkatársa, a Magyar Asztronautikai Társaság elnökségi tagja kíséri Amerikába. Idén ő vesz részt a tanároknak szóló űrtáborban, amelyben más nemzetközi tanárok mellett az amerikai állomokból érkező év tanáraival is találkozni fog.



2009. jĂşlius 08., szerda 10:45


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület