CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Roma Szabadegyetem a Fertő-parton


Ezen a héten tartják a fertőrákosi Fertő-tavi vízitelepen a Járóka Lívia európai parlamenti képviselő által kezdeményezett Roma Szabadegyetemet. Az egyhetes program során különböző szakterületeket képviselő fiatal diplomások vitatják meg a hazai romacsoportok helyzetét és az őket érintő szakpolitikai kérdéseket a képzés végén várhatóan konkrét határozati javaslatokat is megfogalmaznak majd.

képek Képgaléria
Az Európai Néppárt magyar képviselőcsoportja által támogatott program keretében a Roma Szakkollégium, a Romaversitas Alapítvány és a Gandhi Gimnázium hallgatói, illetve friss diplomás, a közösségi munkában jártas szakemberek vitatják meg a magyarországi és európai romák helyzetét és a kapcsolódó szakpolitikák kívánatos irányait.

Az előadások elméleti és nagyon gyakorlati kérdéseket is érintenek, többek között, a romapolitikával kapcsolatos emberi jogi, antidiszkriminációs és gazdasági szempontok kérdéskörét, a romák lakhatási és egészségügyi helyzetét, valamint a nők jogainak érvényesülését. A romák munkaerőpiaci helyzete, a foglalkoztatáspolitika irányai is a megvitatott kérdések között szerepelt, továbbá az oktatási helyzet és az oktatáspolitikai irányai, konkrétan a kora gyermekkor, az általános iskola, a szakképzés, a felnőttoktatás, önkéntesség kérdéskörei, amelyek között a deszegregáció és az integrált állami oktatás dilemmái is szerepelnek. A közép- és felsőfokú oktatás és a roma értelmiség szerepe szintén szóba kerül majd a munkacsoportokban és a plenáris ülések alatt egyaránt.

20090709jarokacikk01.jpg

Délelőttönként az egyes szakterületek elismert szakértői, valamint országgyűlési képviselők és önkormányzati vezetők tartanak előadásokat a hallgatóknak, majd a javaslatok megvitatása és kidolgozása tematikus munkacsoportokban zajlik a délután folyamán, amelyet esténként közös vita követ. A program céljai között szerepel egy konkrét szakmai javaslatokat felvonultató ajánláscsomag kidolgozása is.

20090709jarokacikk02.jpg

A szabadegyetem meghívott előadói között volt Farkas Flórián, országgyűlési képviselő, Kamarás István történész-politológus, Balog Zoltán, az emberi Jogi Bizottság elnöke, továbbá a zárónapon Monica Rossi, a Római Egyetem kutatója is előadást tart a több mint 30 résztvevőnek.

20090709jarokacikk03.jpg

B. Tóth Éva



2009. július 09., csütörtök 20:29


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület