CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Mi1más  

Kevés a nyelvvizsga-bizonyítvány a köz- és felsőoktatásban egyaránt

Miközben a Magyar Szülők Országos Egyesülete az egyenlő bánásmód megsértését látja abban, hogy az intézmények "C" típusú nyelvvizsgát kérnek hallgatóiktól a diploma megszerzéséhez, ezért különböző módosításokat javasolnak, addig a szombati Magyar Nemzet arról számol be, elkeserítően kis arányban - a felsőoktatásba jelentkezők mindössze egyharmada - rendelkeznek nyelvvizsgával a középiskolát végzettek.

Egy oktatási szinttel feljebb pedig, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen idén a tanulók csaknem fele nem kapott diplomát nyelvvizsga-bizonyítvány hiányában - írja az Origo.

A Magyar Nemzetben megjelent írás a Felvi adatait felhasználva összegezte, hogy az idén felsőoktatásba jelentkező 127 249 felvételiző mindössze 28 százaléka rendelkezik "C" típusú középfokú, és 6,9 százaléka "C" típusú felsőfokú nyelvvizsgával. Ez az összes jelentkező 34,9 százaléka. További 5,9 százaléknak van alap, illetve középfokú "A", illetve "B" típusú bizonyítványa, a felsőfokú egyéb kategóriás nyelvvizsgák száma elenyésző. A napilap közölte: hogy bár az elmúlt években is hasonló arányban rendelkeztek a középiskolai diákok tanulmányilag motiváltabb rétegét képző felsőoktatásba jelentkezők nyelvvizsga-bizonyítvánnyal, hiszen 2007-ben a jelentkezők 63, 2 százalékának, 2008-ban a felvételizők 64,6 százalékának nem volt semmilyen nyelvtudást igazoló papírja, tovább rontja az idei középiskolás arányt, hogy a jelentkezők közül 17 ezren a meghirdetett mesterképzések valamelyikére adták be felvételi kérelmüket, amely minden esetben felsőfokú oklevelet, így tehát többségében nyelvvizsga-bizonyítványt feltételez.

(EduPress)



2009. jĂşlius 22., szerda 14:51


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület