CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

A rendkívüli közgyűlésen a hulladéklerakóról, a mélygarázsról is vitáztak késő éjszakáig

Rendkívüli közgyűlés

Sopron polgármestere lemondásra szólította fel azokat az önkormányzati képviselőket, akiknek az előző ciklusban önkormányzati képviselőként, vagy tanácsadóként szerepe volt abban, hogy a Sopron számára, eredetileg előnytelen szerződés, - amit a Legfelsőbb Bíróság döntése érvénytelenített - létrejöjjön. Sopron Megyei Jogú Város Közgyűlésének rendkívüli ülésén döntöttek még a hulladéklerakó kérdésének rendezéséről és az azzal összefüggő költségvetés-átcsoportosításról is. Ez utóbbit a kórház informatikai fejlesztése is szükségessé tette.


Több órán át tartott a a települési hulladékról és a hozzá apcsolódó közszolgáltatásról szóló 33/2004. (VIII. 31.) önkormányzati rendelet módosításával kapcsolatos előterjesztés megvitatása.

Hulladéklerakó

Az előterjesztés értelmében a hulladéklerakók működésének műszaki feltételeire vonatkozó határidőket az EU már 1999-ben kijelölte. A hulladéklerakókról szóló, 1999. április 26-ai 1999/31/EK tanácsi irányelv 14. cikke szerint a tagállamoknak biztosítaniuk kell, hogy azirányelvben foglalt műszaki feltételeknek nem megfelelő lerakókat legkésőbb azirányelv hatályba lépését követő nyolc év elteltéig, azaz 2009. július 16-ig bezárják.

A határidő néhány nappal ezelőtt letelt, s a hulladéklerakó jelenleg a feltételek hiányában már nem is üzemel. A nem szabályos, de szigeteléssel ellátott lerakók engedélyénekmeghosszabbítására van lehetőség. A Pannon agyagra telepített lerakónál is voltesély az engedély meghosszabbítására. Az STKH KFT. beadta a hosszabbítási kérelmünket, melyet a Észak-dunántúli KörnyezetvédelmiTermészetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség 2009. július 14-én elutasította.



Határozatában viszont engedélyezett egy 177.500 m3 szabad kapacitású szabvány lerakó építését a Harkai úti lerakón belül.

Mivel az STKH KFT. kérelmét elutasították ezért a határidő lejárta után a hulladéklerakó bezárt, nem üzemel.

A következő hónapok feladata, hogy a Harkai úti hulladéklerakó területén az STKH KFT. műszakilag elfogadható, szigetelt hulladéklerakót hozzon létre, melyet az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi, Vízügyi és Természetvédelmi Felügyelőség a határozatában megjelölt paraméterekkel engedélyez.A hulladéklerakó kialakításához szükséges tervek elkészítése folyamatban van.

Ez 20 millió többletköltséget jelent egyelőre a cégnek, ami egy, mérsékelt 15 százalékos díjemelést jelent. Három hónapig tarthat, míg a Harkai úton a három évig használható, megfelelő hulladéklerakó létrehozása megtörténik.

Több mint három órás zárt ülést követően fogadta el a képviselőtestület az előterjesztés határozatát.

Költségvetés-átcsoportosítás

A hulladéklerakóról elfogadott döntés kapcsán szükségessé vált a költségvetés átcsoportosítása: a képviselők részben erről döntöttek a második napirendi pontban. Másrészt az Erzsébet-kórház informatikai rendszerének fejlesztése szintén szükségessé tette a költségvetései módosítást. A Soproni Erzsébet Oktató Kórház főigazgatója június végén jelezte, hogy az Intézmény informatikai rendszere elavult, a szerver tároló kapacitása a jelenlegi betegforgalomhoz és a tárolandó adatmennyiséghez nem elegendő. A kórház üzembiztonsága, valamint finanszírozhatósága megköveteli, hogy a további halasztás nélkül megtörténjen az új szerver beszerzése és telepítése.

Az informatikai fejlesztés várható összege harmincmillió forint. Az igényelt összeg intézményhez történő átcsoportosításáról a közgyűlésnek kellett döntenie. A hulladéklerakóval és az Oktató Kórház informatikai fejlesztésével kapcsolatos költségvetési átcsoportosítást a közgyűlés elfogadta.

Petőfi téri mélygarázs

A harmadik napirendi pontban dr. Fodor Tamás tájékoztatót adott a soproni Petőfi téren épített mélygarázs-beruházásról.

Dr. Fodor Tamás polgármester emlékeztetett arra, hogy több milliárd forint felesleges fizetési kötelezettséget jelentett volna az, ha a mélygarázs-beruházás az eredeti szerződés szerint valósult volna meg

Ezért Sopron polgármestere felvetette azoknak a felelősségét, akik szerepet játszottak abban, hogy Sopron városát csak a Legfelsőbb Bíróság döntése mentette meg a több milliárdos kárttól, amit a mélygarázzsal kapcsolatban az előző városvezetés által előnytelenül között szerződés jelentett.Dr. Fodor Tamás felvetette azoknak a felelősségét is, akik politikai tanácsadóként vettek részt a döntésekben.

Sopron polgármestere felszólította a mandátumokról való lemondásra mindazokat az önkormányzati képviselőket, akik az előző ciklusban megszavazták a Sopron számára előnytelen mélygarázs-szerződést és azokat is, akik tanácsadók voltak.



Dr. Fodor Tamás ugyanakkor köszönetet mondott az ügyvédi irodának, aki Sopron jogi képviseletét ellátta az ügyben, a Sopron Holding és a Polgármesteri Hivatal munkatársainak is. Külön köszönetet mondott a soproniakat, hogy nagy türelemmel és megértéssel fogadták a kialakult helyzetet, addig, amíg a mélygarázs megnyithatóvá nem vált. Ma már a parkoló használható, de a munka még nem fejeződött be, mert sok hiányosság van az épületen.

Sopron polgármestere megköszönte mindazoknak a támogatását, akik végig kitartottak a város igaza mellett, és, akik bíztak az ügy sikerében. A testület is egyetértett azzal a határozattal, hogy az autósok szeptember végéig ingyenes használhassák a mélygarázst.

BTÉ



2009. július 31., péntek 13:51


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület