CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Sportcentrum  

Májusi Horgász Hírek

Havonta kívánok ezen a helyen beszámolni a horgászatra érzékenyek részére a Magyar Horgászban közölt érdekesebb eseményekről. Ezen túlmenően, ha valamelyik kedves horgásztársnak lenne mondanivalója, nyugodtan keressen meg e-mailen, és szívesen megjelentetjük írását vagy fényképét, illetve mindkettőt. Segítsetek, kedves horgásztársak, változatosabbá tenni ezt a rovatot!

MÁJUSI HORGÁSZ HÍREK




KÉREM FOLYAMATOSAN FIGYELNI EZT AZ OLDALT, MERT A CIKKEK EGYMÁS UTÁN KERÜLNEK RÁ, AHOGY IDŐM ENGEDI.

REKORDLISTA


CSUKA


Ez az év is a csukákkal indult. Az e havi bejelentésekben 15 rekordsúlyú csuka érkezett. Ebből nézzük meg a legnagyobbat.

Lencsés Miklós budapesti horgász a Moby Dick horgásztavon február 5-én fél óra alatt két rekordlistás csukát fogott.
A szerencsés horgász úszós szerelésére kárász csalit tett. Kereken délután három órakor viharos szélben eltűnt az úszó, és néhány perces huzavona után partra került egy 10,10 kg-os (98/51 cm-es) ragadozó. Fél óra múlva újra eltűnt az úszó, és nyeletés után ismét jól küzdött az ellenfél a horgon. Ez is rekordlistás hal volt, 6,75 kg (85/43 cm). Fél óra alatt közel 17 kg-nyi csuka! Erre mondják, hogy nem semmi! A Moby Dick tó jó csukás víz!



Az alábbiakban táblázatosan megadom az 1999 év végi rekordlista összesítést. Lehet megirányozni az újabb rekordokat!


GUMIZÁS FELSŐFOKON


Szarka László mutatja be ezt az igen eredményes horgászati módot. 'Hagyd dolgozni a gumit' mondják a legnevesebb francia és angol horgászok és kezükben a legújabb fejlesztésű rakós botokkal látványosan fogják a pontyokat és amurokat.

Sok versenyen azok a horgászok nyerhetik az első díjakat, akik vállalják a nagyobb testű pontyok és amurok fogását. Máskor a kisebb rohangáló pontyokból kellett 20-30, esetleg 40 kg-ot megfogni a dobogóért a három órás verseny alatt. Spanyolországban pl. az volt a kérdés, hogy milyen fárasztási módszerrel lehet minél több izmos pontyot kifogni. Itt előfordult, hogy a három órás verseny ideje alatt több pontyot fogtak, mint itthon sokan egész évben. Néhány éve a Velencei tavon volt a világbajnokság és itt a kis dévérek fogása közben a beugró pontyokkal kellett eredményesen megküzdeni. Gumizni pedig vagy az egyikre vagy a másikra lehet. A francia és angol versenyzők jó hosszan szeretnek bevágni, de ezt nem tehetnék vastag és jól előfeszített gumival, de ezt nem is indokolta volna semmi. Ők néha még a bevágás pillanatában fel is álltak, ezzel is hosszabbítva a bevágás hosszát. A technika területén folyamatos változások vannak és az előnyöket versenyzők és hobbi horgászok is ki tudják használni.



A rakós botos horgászat is alkalmas nagyobb testű halak, mint pontyok, amurok, márnák fogására. A hobbi horgászoknak is ajánlott a módszer megismerése és gyakorlása, mert az előnyök kihasználása növeli a fogás eredményességét. Az új technika és fárasztási módszerek a megfelelő gumizás birtokában lehetővé teszik a kis keszegek mellett az egy-két kilós pontyok kifogását is. Ha meg nagy halas helyen célzottan néhány kilós pontyokra, amurokra, márnákra hangolják a szerelést, akkor a fenekező horgászok körében is tiszteletet kiváltó fogásokat érhetnek el. A képeken a magyar bajnokokat, Katus Gyulát és Nagy Attilát láthatjuk. Jó kísérletező kedvet kívánunk.



TÁVOLI VIZEKEN


VILÁGREKORDER MENNYHAL


A 60cm feletti mennyhal ritkaság, azonban minél északabbra megyünk, annál nagyobbakkal találkozhatunk. A képen az új IGFA világrekorder látható. Margit Agren svéd horgásznő fogta a 7,65kg-os példányt az Angermanalven folyóból lazacozás közben, fekete-fehér Rapala wobblerral. A gyönyörű preparált példány a hölgy észak-svédországi, Selleftea városbeli lakásának falát diszíti.



TENGERI HASCSÓNAKOS VERSENY


A második hascsónakos kupát tőkehal fogására irányozva rendezték meg az elmúlt év novemberében. A harminc induló összesen 52 tőkehalat fogott. 40cm felett (ez volt az alsó méret) villantóval és wobblerrel horgásztak és olyanokat fogtak, amilyenek a képen láthatók.



PILLANATKÉP AZ ÉSZAKI-TENGERRŐL


Fókaportré közel fél méteres makrélával.



PÖRÖLYCÁPA


A főképp kis cápákkal és más halakkal táplálkozó közönséges pörölycápa (kalapácshal - Zygaena zygaena) különleges adottsága, hogy izomzatának elektromos mezőiben foglalt észlelőinek segítségével akár a fövenybe bújt táplálékállatait is felkutatja.
2 m-es nagyság felett éri el az ivarérettségét és elevenszülőként 10-40 utódot hoz mintegy 50cm-es testhosszal a világra. A képen látható világrekorder példány 147kg-os volt.



NINO, A PÉRHORGÁSZ


A svájci Felső-Rajnán a dissenhofeni 10 éves Nino büszkén mutatja - nem első - pénzes pérjét. Kora ellenére már ügyes horgász, tudja hogyan kell fárasztás közben állandóan feszesen tartani a zsinórját, hogy a szakáll nélküli horog ki ne akadjon a pér szájából.



Tvordy György



2000. május 03., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület