CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 18., csĂĽtörtök, Andrea, Ilma, András napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

III. Turul Tábor: Példamutató hagyományőrzés, cselekvő összefogás


A Rákóczi Szövetség Soproni Szervezetének harmadik Turul Tábora, immár az előző két alkalom tapasztalatait is felhasználva volt az eddigiekhez hasonlóan programkínálatában színes, gazdag. Nem csak az ősmagyar kultúra több területére adott kitekintést, hanem a jelenkor kérdéseire is választ keresett. Olyan kulturális esemény volt, amely a Szövetség céljait gyakorlatban megvalósítva közösségteremtő erejével a határon túli magyarság szellemi- anyagi támogatását is szolgálta.

Kovács Máté, a Rákóczi Szövetség helyi elnöke kérdésünkre elmondta: eddig Tolcsvay Béla énekmondó programjára, Wittner Mária, valamint Eperjes Károly előadása vonzotta a bentlakókon kívül a legtöbb érdeklődőt, de a kézművesfoglalkozások is népszerűek voltak.

20090804turultabor20m.jpg

A programokra, – amelyek között minden korosztálynak valót lehetett találni, az értékes előadások mellett, még zenei ősbemutatót, hagyományőrző bemutatót, magyar termékek vásárát – Sopronból és a város környékéről is érkeztek érdeklődők, de volt kaposvári, budapesti, marosvásárhelyi, zentai lakója is a tábornak.

A Turul Tábor jeles előadóinak sorában a mai napon a Rákóczi Szövetség elnöke, Halzl József és Firtl Mátyás, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés alelnöke, országgyűlési képviselő, továbbá Tölli Balázs, lícemigazgató, a Rákóczi Szövetség tiszteletbeli helyi elnöke is ellátogatott a táborba.

Példamutató hagyományőrzés

Firtl Mátyás elmondta: Győr-Moson-Sopron Megye a Turul Tábor egyik fő támogatója, a felvidéki Pozsony megyével, és az erdélyi Maros megyével is testvérmegyei kapcsolatokat ápol, és nagyon fontosnak tartja a határon túli magyarok támogatását identitásuk, kultúrájuk megőrzésében, megmaradásukban, ami a Rákóczi Szövetség egyik fő célja is.

A megye alelnöke azt is hangsúlyozta, hogy Sopron képviselőjeként számára nagy büszkeség, hogy a Berzsenyi Líceum olyan fiatalokat nevel, akik a Rákóczi Szövetségen keresztül is fontosnak tartják a magyarság múltját, történelmét, kultúrkincseit, értékeit megismerni, megismertetni és továbbörökíteni, és erre időt és energiát áldoznak.

20090804turultabor14m.jpg

Firtl Mátyás megemlítette a dunaszerdahelyi és a marosvásárhelyi magyarok között, vagy éppen a csíksomlyói zarándokútja alkalmával tapasztalt élményeit, azt a példamutató érték- és hagyományőrzést, amelyet mi, anyaországi magyarok is megtanulhatnánk a határontúliaktól.

A tábor arról is szól, hogy a magyarok összetartoznak, egymásért felelősek – hangsúlyozta Sopron országgyűlési képviselője, aki a diszkriminatív szlovákiai nyelvtörvényt is bírálta, továbbá a határokon átnyúló kapcsolatok további erősítésének szükségességéről szólt, hangsúlyozva, hogy a településeink közötti kapcsolatrendszer kialakításához kell minden segítséget megadni, amelyeket a Turul Táborhoz hasonló rendezvények is elősegítenek.

Cselekvő összefogás

A soproniakat a leghűségesebb város cím kötelezi arra, hogy ezt a hűséget továbbfolytassák, mint ahogyan ezt meg is teszik. Példa erre a Rákóczi Szövetség helyi szervezetének tevékenysége – mondta köszöntőjében Halzl József elnök.

20090804turultabor12m.jpg

A határokon átívelő nemzetegyesítés folyamatának elősegítése a Rákóczi Szövetség egyik célja, amelyet a Szövetség több mozgalma is segít, ezek között a felvidéki beiskolázási program, amely azokat a családokat segíti, akik vállalják, hogy gyermeküket magyar iskolába járatják. Ezt nem csak magánszemélyek, de önkormányzatok is támogathatják.

- Kötelességünk a névadó szellemiségének érvényesítése, aki a szabadság zászlaja alatt a cselekvő összefogást akarta megvalósítani. Fontos, hogy a mai fiatalok a karrierépítés, és egyéb célokat kitűző cselekvés mellett vállalják a cselekvő összefogás érdekében való munkálkodást, amellyel a magyarságot kívánjuk szolgálni – mondta Hanlzl József.

Az örökség, a szimbólumok mindenkiéi

Kovács Máté, a Rákóczi Szövetség helyi szervezetének elnöke, a tábor szervezője kifejtette: A saját történelmünkről, a magyarság ősi hagyatékáról kevés, töredékes információval rendelkezünk; nem csak az idősebbeknek nem tanították ezeket, de a mai diákok történelemóráinak anyagából ma is kimarad az ősmagyar kultúráról, történelemről, hagyományokról szóló olyan tudás, információ, amely a magyarság nagyon távoli, akár az írásbeliséget is jóval megelőző korából való. Az a kincs, hagyomány, tudás, kultúra, amely az őseink birtokában megmaradásukat is segítette, talán ma is segítene egy értékközpontúságát vesztett társadalomban.

20090804turultabor24m.jpg

A régi tudás, a hagyományok, a szimbólumrendszer nem sajátítható ki, olyan kincs, amely az egész magyar társadalomé, mindenkié, ezért is szeretnék, ha minél többekhez eljutna – mondta Kovács Máté, aki éppen ezért folytatni szeretné a megkezdett munkát, és jövőre is megszervezi a tábort.

A marosvásárhelyi Magyaros Magda (51) és Magyaros Hunor 51 az interneten találtak a tábor hírére, ezért a szabadságukat annak időtartamára időzítették, és a 900 kilométeres utat is vállalták, azért hogy eljöhessenek Sopronba.

A délvidéki Zentáról érkezett Balog Attila immár harmadik alkalommal tért vissza a Turul Táborba, ahol jó barátokra lelt. – Szeretem az itteni hangulatot, teljesen feltöltődöm, és igaz történelmet hallhatok – mondja.

Ceglédi Péter, a szervezők egyike szerint a visszajelzések abban a meggyőződésben erősítettek meg a szervezőket, hogy van igény arra, amit a tábor közvetít, ezért azt folytatni kell. Sokaknak jelent szellemi és lelki támaszt ez a néhány nap, mindaz, amit itt hallanak – mondta Péter, aki hozzátette: egyben közösségteremtő ereje is van.

BTÉ

Kapcsolódó honlapok: http://www.rakocziszovetseg.hu/

http://turultabor.extra.hu/



2009. augusztus 05., szerda 09:11


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület