CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 23., kedd, Bel napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Firtl Mátyás: aránytalanul kevés pénz jutott uniós forrásból Győr-Moson-Sopron megyébe

Firtl Mátyás: aránytalanul kevés pénz jutott uniós forrásból Győr-Moson-Sopron megyébe

- Aránytalanul kevés pénz jutott az uniós forrásokból eddig Győr-Moson-Sopron megyébe, ezért is fontos lenne, hogy a megye és a térség az országban elfoglalt ragjához méltó támogatást kapjon - közölte Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés alelnöke, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője csütörtökön győri sajtótájékoztatón.

A politikus úgy vélekedett: a nyugat-dunántúli régiót, és benne Győr-Moson-Sopron megyét - a térség gazdasági erejére és eredményeire hivatkozva - "mostohagyerekként" kezelik.

A statisztikák szerint a legtöbb pénz a közép-magyarországi régióba érkezett, ami szakemberek szerint sem szolgálja az országrészek közötti kiegyenlítődést. A források elosztása mind regionálisan, mind a gazdasági szerkezetet tekintve megkérdőjelezhető - közölte.

Az alelnök hangsúlyozta: nem a nehezebb helyzetben lévő régiók támogatása ellen emel szót, velük Győr megye szolidáris, de a hátrányos megkülönböztetés tovább nem tartható, hiszen a nyugat-dunántúli vállalkozóknak a szomszédos osztrák és szlovák vállalkozókkal kell versenyezni. Ezért is szükséges a lehető leggyorsabban forráshoz juttatni a kis- és középvállalkozókat a gazdaságfejlesztési operatív program (GOP) keretében.

Firt Mátyás szerint a több száz milliós kormányzati propaganda sikertörténetnek állítja be az Új Magyarország Fejlesztési Tervet, amelynek segítségével hét év alatt 1400 milliárd forintnyi gazdaságfejlesztési forrásról szóltak heteken keresztül a reklámok és a hirdetések. A valóság azonban az, hogy a 2007 elején indult program összegének eddig 6,3 százaléka jutott el a nyertes pályázókig. Az országosan eddig elnyert GOP támogatás 8,93 százalékában részesült a nyugat-dunántúli régió, a Győr-Moson-Sopron megyei pályázók pedig az országosan elnyert összes támogatás 4,71 százalékát kapták.

Firtl Mátyás problémaként említette, hogy a pályázatok értékelése hónapokat vesz igénybe. A jelen gazdasági körülmények között ennyi idő alatt olyan változások történnek, melyek a pályázókat vállalhatatlan helyzetek elé állítják - figyelmeztetett.

A politikus kitért arra, hogy csak ígéret maradt a kormány részéről, hogy a válságkezelés részeként forrásokat csoportosítanak át a gazdaságfejlesztési programokra.

December óta nem sikerült elérni az uniós pénzek válságkezelő átrendezésének brüsszeli engedélyezését, pedig ezek a lépések segítenék a kilábalást a válságból, amelyet a Nyugat-Dunántúl is erősen elszenvedett - mondta az országgyűlési képviselő.



2009. augusztus 13., csütörtök 16:22


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület