CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Bajnaiék tovább sarcolnak, 120 milliárdos elvonást terveznek

Végleg a padlóra akarják kényszeríteni az önkormányzatokat?

Ahhoz képest, hogy 2002-ben az MSZP azzal kampányolt, hogy ,,Több pénzt az önkormányzatoknak!” mára már oda jutottunk, hogy újabb 120 milliárdot akar elvenni a kormány az önkormányzatoktól – mondta mai, a győri megyeházán tartott sajtótájékoztatóján Firtl Mátyás, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat alelnöke, Sopron és környéke országgyűlési képviselője (Fidesz-KDNP).

- Bajnaiék tovább sarcolnak, Az amúgy is pénztelen, leszegényített, hitelekkel eladósított önkormányzatokat akarják tovább sarcolni, ezzel tulajdonképpen a magyar, adófizető lakosság zsebéből vesznek ki önkényesen újabb 120 milliárdot.– tette hozzá a képviselő.

A nagymértékű pénzelvonás a kistelepülések működésének a végét jelentené, a középszintű közigazgatás összeomlásához vezethet.


A politikus, aki maga 1990 óta települési és megyei önkormányzati képviselőként folyamatában szerzett tapasztalatot az önkormányzatok működéséről a rendszerváltás kezdeteitől, kifejtette: A jobb módú települések esetében is fel kellene függeszteni az összes megkezdett beruházást, de azok, akik jelenleg is hiteleket kénytelenek felvenni a működéshez, csaknem 3100 önkormányzat, a padlóra kerülhet.

Firtl Mátyás, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnökétől származó adatokra hivatkozva,mutatott rá: Az önkormányzatok hitelállománya 800 milliárd forint körüli, de ez az utóbbi négy évben duplázódott meg. A működési hitel 100-120 milliárd, a többi a fejlesztési hitelállomány, aminek egy része kötvény.

Firtl Mátyás kijelentette: A kormány részéről kríziskezelés helyett válságkeltés folyik, mert többszörös sarcot vetnek az emberekre. A kormány éveken át folytatott, pénzszóró, felelőtlen, végig nem gondolt politikáját az önkormányzatok szívták meg, most is folyik el a pénz, például a mértéktelen végkielégítésekre.

A megyei alelnök arra is emlékeztetett, hogy ,,az önkormányzatok jelenleg több olyan állami feladatot látnak el, az állam helyett, amire nem kapnak központi támogatást, miközben a kötelező feladataiknak sincsenek lefinanszírozva, az önként vállaltakról pedig, le kell mondaniuk, az elvonások sorozata pedig, egyre romló színvonalat jelent majd.

A probléma gyökere abban van, hogy ,,A kormánynak semmire nincs koncepciója, csak elvenni tud az emberektől, egyébként meg semmi köze a baloldali mentalitáshoz, hiszen a tőkét, a gazdagokat támogatják. Az az érvelés sem helytálló, hogy a megszorításokat, az egyre szűkülő gazdaság teszi szükségessé, ugyanis az ok-okozati összefüggés éppen fordított: az egyre durvább, és egyre több területet érintő megszorítások miatt szűkül a gazdaság.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat vonatkozásában a politikus elmondta: a megyei vezetés minden olyan racionalizálási lépést megtett, amit megtehetett. 2006-tól kevesebb tisztségviselővel és kevesebb szakbizottsággal folyik a munka. „Intézmények megszüntetésére és összevonására is kényszerültünk, és sajnos ezzel összefüggésben elbocsátásokra és létszámleépítésre is sor került. A megyei önkormányzat további nadrágszíjhúzást már nem tud megtenni” – mondta az önkormányzati vezető.

A sajtótájékoztatón elhangzott: az első félév minden napján volt a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzatnak folyószámla hitele, ennek összege elérte az 500 millió forintot sőt, július-augusztus hónapban már folyamatosan 500 millió forint feletti volt ez az összeg. Az illetékbevételek teljesítése azonban 80,5 millió forinttal elmaradt az időarányostól annak ellenére, hogy az APEH ajánlását figyelembe véve tervezték.

- Ha az önkormányzatoktól további forrásokat akarnak elvonni, akkor azzal párhuzamosan azt is meg kell mondania a kormányzatnak, hogy melyek azok az önkormányzati feladatok, melyeket- megfelelő fedezet híján – a jövőben nem kell elvégezniük a helyhatóságoknak – fejtette ki Firtl Mátyás.



2009. augusztus 18., kedd 14:03


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület