CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Űrvadász  

Működik a felfújható hőpajzs

Egy tegnapi kísérlet kedvező eredménye fontos lehet a Marsra küldendő jövőbeli űrszondák leszállásához készítendő hővédő pajzsok tervezéséhez.

Az augusztus 17-én végzett szuborbitális repülés során kipróbálták a NASA egy új technológiai megoldását: egy kisméretű, leszálláskor felfúvódó hővédő pajzs viselkedését vizsgálták. A szerkezet célja a visszatérő űreszköz fékezése és a fellépő hőhatástól való védelme. A tesztet a NASA Wallops-szigeti bázisáról felszálló Black Brant-9 rakéta segítségével végezték. Az Inflatable Re-entry Vehicle Experiment (IRVE) nevű kísérletben a kb. 40 cm-esre összecsomagolt hőpajzs a visszatéréskor 3 m átmérőjű, gomba alakú szerkezetté fújódott fel. A pajzs anyaga többrétegű, szilikonnal bevont kevlár, a felfújásához nitrogént használtak.

A rakéta 4 perc leforgása alatt 210 km-es magasságba emelkedett. Egy perccel később leválasztották a kísérleti berendezést, a felfúvódás a terveknek megfelelően 200 km-nél kezdődött. A folyamat másfél percig tartott. A fedélzeti kamerák és érzékelők szerint minden megfelelően működött. A kísérlet legfontosabb része a repülés hetedik percében jött el, amikor már 80 km-es magasságban volt az eszköz. Ekkor volt a legnagyobb a hőmérséklet és a nyomás, mintegy 30 másodpercen át. Az adatokat valós időben sugározták a földi irányítóknak, míg végül a visszatért eszköz elsüllyedt az Atlanti-óceánban, a starthelytől nem egész 150 km-re keletre.

Bár ez csak egy kisméretű demonstrációs eszköz volt, a koncepció sikeresnek tűnik. Ez volt az első eset, hogy felfújható hőpajzsot teszteltek – bár az alapötlet legalább négy évtizede felmerült már. A következő lépés egy nagyobb változat elkészítése, amely magasabb hőmérsékletet is elvisel.

(Űrvilág)



2009. augusztus 20., csütörtök 12:09


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület