CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Európa-koncert a Barlangszínházban


Szokolay-ősbemutató, a Weimari kóristák műsora, és japán-német-magyar kóristák fellépésével előadott Beethoven-szimfónia csendült fel az idei, jubileumi Európa-koncerten a fertőrákosi Barlangszínházban, ahol dr. Szájer József, dr. Magas László köszöntőjét követően Sólyom lászló köztársasági elnök és Angela Merkel kencellár is beszédet mondott.

Az Európa-koncert ünnepi műsora Szokolay Sándor: Nyitány-fantázia, op. 185 mű ősbemutatójával kezdődött, amelyet a szerző, maga vezényelt. Ezt a a Weimari Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Kórusának műsora követte. Ez a műsorszám Angela Merkel kancellár ajándéka volt. A szünetet követően, immár az Európa-koncertek hagyománya szerint, Ludwig van Beethoven: IX. szimfóniáját adta elő a Győri Filharmonikus Zenekar és a Páneurópai
Piknik alkalmából alakult nemzetközi kórusa, szólisták voltak: Liane Fietzke, Érsek Dóra, Gulyás Dénes, Mihara Tsuyoshi, vezényelt: Shungo Moriyama .

Szájer József: a 20. század egyik legnagyobb eseménye volt a páneurópai piknik

A hangverseny előtt elsőként dr. Szájer József köszöntötte az egybegyűlteket.

A Páneurópai Piknik ritka pillanat volt, mikor a történelmet nem nagy hatalmú vezetők tettei, hanem néhány szabadság szerető polgár bátor kiállása állította teljesen új vágányra. A magyar rendszerváltoztatás kiemelkedő civil pillanata volt, amikor nem Bush, nem Gorbacsov, de nem is Horn Gyula, vagy Németh Miklós, hanem néhány tucat debreceni és soproni polgár lépett a világtörténelem színpadára.

20090819konc03.jpg

- Mi nem tudjuk elfelejteni, hogy annak a barikádnak két oldala volt - mondta Szájer József, hozzátéve:

Magyarország mai köztársasági elnöke az akkori civil Sólyom László jogászprofesszor tanított meg egy egész országot arra, hogyan harcoljunk szelíden de keményen a jog eszközeivel a szabadságunkért. Az NDK egyik polgára Angela Merkel civil, ma Németország kancellárja szervezetet alapított a kommunista német pártállam ellen a "demokratikus kitörés" érdekében. De a többi soproni és debreceni civil is a szabadság oldalán álltak, kockáztatva állásukat, egzisztenciájukat

- Húsz év után joggal vetjük fel a kérdést: vajon megvalósultak az akkori szabadságot szerető és azért áldozatot is hozó polgárok álmai: beszélhetünk-e valóban egyesült Európáról, ahol a nemzetek szó nélkül eltűrik egy nemzeti kisebbség jogfosztását, hogy anyanyelvét használja, amint ez a szlovákiai magyarokkal történt?

- Beszélhetünk-e a gyülekezés jogáról egy olyan országban, ahol békés emlékezőkre rendőri lovasrohamot vezényelnek és emberek veszítik szemük világát a gumilövedékektől? – fogalmazott dr. Szájer József.

- Miként higgyék el az emberek, hogy rendszerváltoztatás történt, ha a bukott rendszer örökösei ma is ott ülnek a vezető gazdasági és politikai pozíciókban?

- Lehet-e élni a ránk köszöntött szabadsággal, ha rettegni kell, hogy devizahiteleink fizetésének nehézségei miatt kilakoltatják családunkat, vagy amikor a cigány polgártársaink elleni példátlan támadássorozat felderítésében tehetetlen a rendőrség – tette fel a kérdéseket dr. Szájer József.

Köszönet Sopron Önkormányzatának és a támogatóknak

Dr. Magas László, a Páneurópai Piknik ’89 Alapítvány elnöke megköszönte az önkormányzat és mindazok segítségét, akik önzetlenül hozzájárultak a 20 éves évforduló méltó megünnepléséhez.

- 1989. augusztus 19. 15 óra 57 perc a Páneurópai Piknik történelmi pillanata. Ennek létrejötte köszönhető annak a 30-40 bátor civilnek- tanárnak, mérnöknek, orvosnak, műszerésznek- akiknek a demokráciában vetett hite képes volt sok ezer embert megszólítani és idehívni egy örömünnepre, hogy együtt bontsuk le a diktatúra gyűlölt jelképét a vasfüggönyt – mondta Magas László.

20090819konc04.jpg

- Köszönhető a szolgálatot teljesítő határőröknek, akik a parancsmegtagadás következményeit is vállalva, az emberség, a humánum oldalára álltak, ahogy később parancsnokuk fogalmazott, „ezzel lehetővé tették, hogy ez a hely emlékhely és nem kegyhely lett.”

- Mindenek előtt azonban köszönhető azoknak a kelet-német nőknek, férfiaknak, apáknak és gyermekeiket karjukban ölelő anyáknak, akiknek szabadságvágya minden félelmet legyőzött és egy pillanat alatt szétfeszítette, áttörte a két világrendszert elválasztó kaput. Nem is sejtve, hogy ezzel a tettükkel a közeljövő európai történelem első mondatát írják le – fogalmazott az egykori szervező.

Elmondta: az alapítvány egyik legfontosabb célja, a történelmi hitelesség ápolása, amely még két évtized után is aktuális. Ma is sok a hamis próféta, aki saját vagy szervezete képére igyekszik formálni az akkor történteket. Ennek tisztázása az egykori szervezők önbecsülése miatt is elengedhetetlenül fontos, ennek tudatában szervezték az elmúlt három nap konferenciáit.

A 20 évvel ezelőtt nyolc nyelven írt kiáltványukból is idézett: „A történelem az évszázadok során igazolta, hogy az egyetemes béke egyetlen útja a népek barátságának elmélyítése, a politikai praktikák által emelt szögesdrótok és lélektani sáncok lerombolása.

A 20. század végére el kell érni, hogy Európa a benne élő népek közös háza legyen, ahol nemzetiségre, ideológiára tekintet nélkül a tiszta emberi kapcsolatok dominálnak.

A következő évszázad már nem lehet a marakodások, háborúskodások időszaka!”

Ami eddig megvalósult az közös munkánk eredménye, köszönjük, ami még nem, azért pedig tegyünk ismét közösen – zárta beszédét dr. Magas László.

Sólyom László : A mostani fényes ünnepség igazságot szolgáltat a civil szervezeteknek

A húsz év előtti felemelő események ma erőt kell adjanak gyakran reménytelennek tűnő küzdelmeinkben ahhoz, hogy higgyük: igenis van kiút a legnehezebb, legrosszabb helyzetekből is: Európa képes kilábalni a válságból, Magyarország ismét elindulhat felfelé!

A páneurópai piknik nem mesterséges médiaesemény volt, hanem a történelem előreláthatatlan fordulatát jelezte - mondta Sólyom László köztársasági elnök az Európa-koncert előtt.

A mostani fényes ünnepség igazságot szolgáltat a civil szervezeteknek, a magyar és a nemzetközi médiában rávilágít arra, hogy a rendszerváltásban döntő szerepet játszottak az emberek, az ország népe.

20090819konc05.jpg

Az unió nem fordíthatja el a fejét, ha valamely tagállamában az emberek anyanyelv-használatát korlátozzák, sőt büntetik - jelentette ki Sólyom László. Az államfő a fertőrákosi barlangszínházban megrendezett Európa-koncert előtt úgy fogalmazott: a határokon kifeszített szögesdrót már csak rossz emlék, de törekedni kell arra, hogy "az Európai Unión belül a szabadság másfajta határai se épülhessenek".

Sólyom László szerint az Európai Uniónak az a hivatása, hogy az európai polgárok valamennyi közösségének uniója legyen, nemcsak az államoké, hanem a régiók és az etnikai-nyelvi-kulturális közösségek, vagyis a kulturális nemzetek uniója is.

20090819konc02.jpg

A koncerten Angela Merkel, német kancellár is köszöntötte az ünneplő közönséget, elismerését fejezve ki azért a tettért, amit a szabadság, és a német nép érdekében tett.

20090819konc01.jpg

B. Tóth Éva



2009. augusztus 20., csütörtök 17:16


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület