CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Űrvadász  

Gondban a holdi szonda

A NASA holdi becsapódásra készített szondája szombaton váratlanul elhasználta a manőverezésre szolgáló hajtóanyaga több mint felét. Az irányítók feje most amiatt főhet, hogy megmentsék a küldetést.

A 79 millió dolláros LCROSS (Lunar Crater Observation and Sensing Satellite) célja, hogy egyik egysége idén októberben a Hold felszínébe csapódjon. A kutatók a kirepülő törmelékfelhő vizsgálatától várják annak eldöntését, hogy létezik-e jelentősebb mennyiségű vízjég az égitest déli pólusának vidékén. Az LCROSS a Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) szondával együtt indult, június 18-án. Míg az LRO már a Hold körüli pályán kering, az LCROSS a Centaur rakéta-végfokozathoz rögzítve egyre magasabb és elnyúltabb Föld körüli pályákon kering, amíg október elején el nem eléri a Hold távolságát. A fedélzeti hajtóanyagot a folyamatos pálya- és iránymódosító manőverekhez használják. A Holdba való becsapódás a Centaur végfokozat feladata lesz.

Az LCROSS egy szombati manőver során 140 kg üzemanyagot használt el, ami több mint a fele a teljes készletnek! Úgy fest, hogy a tervekbe beépített tartalékok lényegében elfogytak, így az elkövetkező időben a hajtóanyaggal igencsak takarékoskodni kell, hogy elérhessék a szonda kitűzött célját. Valószínűleg néhány kevésbé fontos manővert törölni is kell a programból. A szakemberek most a tervek átalakításán dolgoznak. Nem várt eseményekre vészesen kevés tartalék maradt. Gyakorlatilag nincs több hibalehetőség!

(Űrvilág)



2009. augusztus 26., szerda 09:35


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület