CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Mi1más  

Sopron tudományos "olimpiát" rendez


Augusztus 23. és 30. között Sopronban tartják egy nemzetközi tudományos szervezet, az IAGA 11. tudományos konferenciáját. A négyévenkénti közgyűlés megrendezésének lehetőségét Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke egy olimpia rendezési jogának elnyeréséhez hasonlította. A szervezők munkáját több középiskolás diák és egyetemista is segíti.

A földmágnesség kutatása hosszú múltra tekint vissza, s habár a kínaiak már korábban ismerték az iránytűt, az európaiak az 1600-as években ismerték meg újra. William Gilbert 1600-ban mutatta be I. Erzsébet angol uralkodónak az iránytűt és a mágnesességet. Ez az apró eszköz segítette Angliát abban, hogy a 17. században távoli területeket hódíthasson meg. Az iránytű újkori feltalálóját lovaggá ütötték, a mágnesesség elismert tudományos kutatási terület lett, és a bolygónk belsejétől kezdve a távoli bolygókig széles területre kiterjed a kutatása.

Ennek a kutatási területnek a legnagyobb szervezete az IAGA, a Nemzetközi Geomágnességi és Aeronómiai Egyesület (International Association of Geomagnetism and Aeronomy). Ez az egyesület kb. 70 ország kétezernyi kutatójából álló hálózat; egyben az IUGG (Nemzetközi Geodéziai és Geofizikai Unió) legnagyobb leányegyesülete. Mágneses bolygónk mozog a világűrben - hangzik a 11. alkalommal megrendezésre kerülő közgyűlés és konferencia jelmondata az IAGA két hivatalos nyelvén, angolul (Our Magnetic Planet Moving in Space) és franciául (Le voyage de notre Planéte magnétique dans l'espcace). A konferencia a Föld Nemzetközi Évéhez kapcsolódik.

A konferencia hivatalos megnyitó ünnepségét augusztus 24-én este Sopron Fő terén tartották, de pár órával korábban egy külön sajtótájékoztatón fogadták a szervezők a sajtó képviselőit.

A svéd Bengt Hultqvist, az IAGA főtitkára Sopron egyetemváros jellegét hangsúlyozta, és örömét fejezte ki, hogy egy ilyen szép városban tarthatják a rendezvényt. Az Ausztráliából érkezett, magyar származású Tom Beer, az IUGG elnöke a tavaly magyar nyelven megjelent ingyenes ismeretterjesztő sorozat, a Geo-fifika szellemes elnevezését emelte ki. A dán Eigil Friis-Christensen, az IAGA elnöke kifejtette, hogy a Föld (mint rendszer) megismeréséhez elengedhetetlen a mágneses tér ismerete. Az osztrák Werner Janoschek a Föld Nemzetközi Évéről beszélt. Az ENSZ ugyan 2008-at jelölte ki ennek az évnek, de ténylegesen 2007-től 2009-ig tart. A földtudományokkal foglalkozó emberek fő feladata ebben a három esztendőben, hogy felhívják a közvélemény figyelmét arra, mi mindennel foglalkoznak a földtudományok. S ezek megfelelő ismerete segíthet katasztrófák megelőzésében (cunamik elkerülése),valamint tartósabb építkezésekben (itt Szarka László segítségével több magyar építészeti és építőmérnöki problémát és balesetet említett, amelyek elkerülhetőek lettek volna). A tudományos ismeretterjesztés segítségével próbálják megváltoztatni a közvéleményt, elérni a döntéshozókat, az átlagembereket és az oktatásban résztvevőket.
Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke kiemelte, hogy egy ilyen méretű konferencia megrendezése egyrészt tudományos elismertséget jelent a magyar kutatóknak, másrészt sajtóvisszhangot ad Sopronnak és az egész országnak. Amellett, hogy a négyévente megrendezésre kerülő konferencia rendezési jogát egy olimpia rendezési jogának elnyeréséhez hasonlította, kijelentette azt is, hogy Magyarország a tudományos konferenciák szervezésében jobban teljesít, mint mondjuk a sport vagy a gazdaság területén. Ádám József, az IUGG Magyar Nemzeti Bizottság elnökeként a bizottság tevékenységét ismertette, és elmondta, hogy Magyarország 1930 óta tagja ennek a nemzetközi uniónak.
Brezsnyánszky Károly a Föld Év Magyar Nemzeti Bizottság elnökeként a Széchenyi téren kiállított óriási tévéről beszélt, amely a konferencia ideje alatt éjjel-nappal földtudományokkal foglalkozó rövidfilmeket sugároz. A rövidfilmek közül egy 13 perces összeállítást a Delta stábja készített. A filmek és azok nyilvános vetítése arra akarja felhívni a figyelmet, hogy nagyon sok olyan kérdés van, amelyekre a földtudományok tudnak választ adni.
Szarka László, a konferencia főszervezője (hivatalosan a helyi szervezőbizottság elnöke) a szervezői munka megköszönése mellett külön kiemelte, hogy a jövőben fontos lesz a felelős gazdálkodás az ivóvizekkel és a termőtalajjal.

A legutóbbi közgyűlését 2005-ben tartotta a szervezet. Az idei konferenciára 59 országból 1222 absztraktot küldtek be, ezek közül választották ki a szervezők azt kb. 700 előadást és 200 posztert, amelyet bemutatnak a rendezvényen. ,,Belvárosi konferenciaközpontként" emlegetik azt a hét (plusz további kettő-kilenc) helyszínt, ahol az előadások zajlanak. A konferencia szervezőinek munkáját nagyon sok önkéntes középiskolás és egyetemista segíti, akik ezáltal betekintést nyerhetnek egy konferenciarendezés kulisszatitkaiba, részt vehetnek a különböző programokon, és a tudomány iránt érdeklődő fiatalok akár még az előadásokat is meghallgathatják.

Bacsárdi László, THE



2009. augusztus 26., szerda 10:09


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület