CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Mi1más  

Megnyílt a Királylányok messzi földről című kiállítás

Nyolc ország 38 kulturális intézményének több mint 300 műtárgyát, köztük számos kultúrtörténeti ritkaságot felvonultatva eleveníti fel a középkori Magyarország és Katalónia középkori kapcsolatait a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Királylányok messzi földről című időszaki kiállítása, amelynek pénteken volt az ünnepélyes megnyitója.

A katalán-magyar tárlat a két nép érintkezési pontjaira építve eleveníti fel a magyar kalandozások során történt első még nem túl békés kapcsolatfelvételt, de felidézi azt is, hogy a Szent Istvánnak koronát küldő II. Szilveszter pápa fiatalon a katalóniai Vic és Ripoll kolostoraiban tanult.

Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke beszédében felidézte, hogy a nagyszabású rendezvényt létrehozó együttműködés nem előzmények nélküli: a sokoldalú katalán-magyar politikai és gazdasági együttműködés mellett különösen gazdagok a két nemzet kulturális kapcsolatai is.

José Montilla i Aguilera, a Katalán Autonóm Közösség elnöke a megnyitón arról beszélt, hogy a Királylányok messzi földről című kiállítás májustól júniusig Barcelonában volt látható, jelentős közönségsikerrel. A politikus úgy vélte, a kiállítás a két nemzet történetének számos párhuzamáról tanúskodik, hiszen mindkét ország egy-egy hatalmi régió határvidékén jött létre, uralkodóházait több dinasztikus kapcsolat kötötte össze, majd közel egy időben vesztették el függetlenségüket.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter szólt a tárlat megvalósítása során kialakult tudományos és szakmai együttműködésről, majd reményét fejezte ki, hogy a négy éves közös munkának lesz folytatása a jövőben.

Kovács Tibor, a Katalán Történeti Múzeummal együttműködésben a tárlatot rendező Magyar Nemzeti Múzeum igazgatója azt emelte ki, hogy Közép-Európa egyik legszebb múzeumpalotájában fogadhatják a katalán-magyar kapcsolatokban új fejezetet nyitó kiállítást. A Királylányok messzi földről cím a XII. század végétől kialakuló dinasztikus szövetségre utal: Imre király ekkor vette feleségül Aragóniai Konstanciát, majd néhány évtizeddel később fivére, II. András Jolánta nevű lánya lett I. (Hódító) Jakab katalán uralkodó hitvese. A királylányok sorát a középkor végén Aragóniai Beatrix, Mátyás király felesége zárta, hozzájárulva a reneszánsz magyarországi virágzásához.

A tárlat igazi különlegességeket is felvonultat: ilyen az egyetlen hiteles Szent István-i oklevélszöveget tartalmazó veszprémvölgyi kolostor alapítólevele, Jaume Huguet Árpád-házi Szent Erzsébetről festett 1465-ös, későgótikus-prereneszánsz oltárképe vagy Mallorcai Sancha toszkán mesterek által készített sírszobra.

(MTI)



2009. szeptember 07., hétfő 08:39


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület