CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2023. február 7., kedd, Tódor, Rómeó napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Gyermekek Átmeneti Otthona nyílt Sopronban


Az önkormányzat jó példát mutat arra, hogy nehéz időben is képes az elesettekről gondoskodni, nem is akármilyen módon és formában – mondta Tengerdi Antal, a soproni Gyermekek Átmeneti Otthonának intézményvezetője a mai avató ünnepségen.

A 117 millió forintos beruházással megvalósult intézmény kialakításakor bővítették az épületet emeletráépítéssel, az új otthonban van személyfelvonó, és teljesen új a belső berendezés. Az új otthon teljes mértékben megfelel az esélyegyenlőség előírásainak.

Az épület külső megjelenésében is felújult, így a földszinten üzemelő háziorvosi rendelők és a bölcsődei konyha nyílászáróit is kicserélték, mintegy 5,6 millió forintért. Egyúttal az épület szétválasztott közműbekötését is megoldották, és az épület homlokzati része is megújult.

Az otthonban 12 gyermek elhelyezését lehet megoldani, 425 négyzetméternyi hasznos területen.

Dr. Fodor Tamás polgármester az átadás alkalmával hangsúlyozta: a mai gazdasági helyzetben nagy teljesítmény a város részéről a beruházás önrésszel való támogatása, akkor, amikor a törvénybe foglalt feladatainak ellátásához sem kapja meg a város a szükséges központi forrásokat. Ugyanakkor nagy szükség van a Gyermekek Átmeneti Otthonára, ugyanis éppen a családok, és a gyermekek azok, akik megsínylik a mai állapotokat, akiket a kormányzati elvonások sújtanak.


Abdai Géza alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselőjeként hangsúlyozta: a szociális, a gyermekvédelmi terület gyarapodik az otthon megnyitásával, amelyre jó lenne, ha nem lenne szükség. Jó lenne, ha a családok egészek maradnának, nem kerülnének válságba. A mai magyar valóságban éppen a család, a társadalom alappillére az, amely legelőször nehéz helyzetbe kerül. Sopron, Családbarát Önkormányzatként igyekszik segíteni, támogatni a családoknak, visszautat biztosítani ahhoz, hogy a gyermekek a családba visszakerülhessenek. Sopron közösségi ügyekért felelős alpolgármestere jó munkát kívánt mindazoknak, akik e nemes küldetésnek áldozták az életüket, és azt kívánta, hogy ne legyen olyan család Sopronban, akinek szüksége legyen a támogatásra.


A Gyermekek Átmeneti Otthona a személyes gondoskodás keretébe tartozó, gyermekjóléti alapellátást nyújtó, átmeneti gondozást biztosító intézmény. A gyermekek átmeneti gondozása a szülő kérésére, vagy beleegyezésével elhelyezett gyermeknek, a szülővel kötött megállapodásban foglalt időtartamra szóló ellátását biztosítja.

A gondozás célja, hogy a válsághelyzetben lévő családok minimális intervencióval, meghatározott időn belül rendezni tudják helyzetüket, és a család működőképes maradjon, azaz megszűnjenek azok a tényezők, melyek a gyermek családon belül történő nevelését veszélyeztetik.


Az intézmény feladata, hogy azoknak a - Sopron közigazgatási határain belül -családban élő gyerekeknek, akik átmenetileg ellátás és felügyelet nélkül maradtak, vagy elhelyezés hiányában gondozás, nevelés, lakhatás nélkül maradnának, valamint akiknek ellátása a család életvezetési nehézségei, egészségügyi problémái, ill. családon belüli konfliktusok miatt veszélyeztetett, teljes körű, testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődésüket elősegítő ellátást biztosítson, ideiglenesen pótolja a szülői gondoskodást. Az ellátást az a kiskorú is igénybe veheti, aki lakóhelyéről önkényesen eltávozott, így ellátás és felügyelet nélkül maradt.

A bentlakásos gyermekintézmény egy időben maximum 12 fő, 3-18 éves gyermek teljes körű ellátását, gondozását-nevelését biztosítja. A gondozás a gyermekek átmeneti gondozása alapjául szolgáló ok fennállásáig, de legfeljebb 12 hónapig tart. Az ellátásért térítési díjat kell fizetni.

BTÉ2009. szeptember 10., csütörtök 18:47


címlap zóna archívum
© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület