CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 23., kedd, Bel napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Firtl Mátyás: A költségvetés elfogadhatatlan – Soprontól félmilliárdot vonnak el

A kormány 2010. évi költségvetésének hiányosságaira, annak tarthatatlanságára mutatott rá hozzászólásában Firtl Mátyás a Parlament mai ülésén, a költségvetési vitában.

Firtl Mátyás, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője a költségvetési vita során elhangzott hozzászólásában arról is szólt, hogy Soprontól a kormány 485 milliót elvon, és hogy Győr-Moson-Sopron megyétől a költségvetési javaslatban szereplő adatok alapján szintén 672 millió forintot von el a kormány. A kistelepülések eladósodására is rámutatott Sopron országgyűlési képviselője, aki hangsúlyozta, az országot jelenlegi állapotába az MSZP-kormány juttatta az elmúlt 8 év alatt, amely idő alatt az ország legyengült, eladósodott.

A 2010-es költségvetés elfogadhatatlan, és nemzetellenes, mert az IMF-hitelt adók feltételeit teljesíti és nem az emberek érdekét, és csak a hatalom megtartásának hátralévő idejére vonatkozik.

A képviselő szólt arról is, hogy a kormány megvonja a támogatást az oktatástól és az alapfokú művészeti oktatástól. Az önkormányzatok intézményeik működtetésében már minden lehetséges racionalizálást végrehajtottak, az önkormányzatoknak már nincs hova hátrálniuk.

- Az egészségügy finanszírozása sem megoldott - mondta Firtl Mátyás, aki emlékeztetett arra, hogy a soproni kórháztól csaknem 500 milliót von el a kormány, miközben Győrött a megyeházán a megyei testület ma rendkívüli ülés keretében tárgyalta a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház működtetésének kérdését, amelyen jelen volt Mikola István, fideszes szakpolitikus, de amelyen sem az egészségügyi miniszter, sem Kökény Mihály nem mert megjelenni.

Firtl Mátyás felhívta a figyelmet arra, hogy miközben a kormány a közbiztonság növeléséről, a rendőrség megerősítéséről szónokol, zajlik a rendőrök elbocsátása, csak Sopronban 50 rendőrt bocsátanak el. A politikus szerint a településőrök helyett inkább a rendőröket kellene megtartani.

Firtl Mátyás rámutatott az EU-s források felhasználásának hiányosságaira is, amely szintén a kormány alkalmatlansága miatt nem jut el a településekhez, vállalkozókhoz.

A határon átvezető utak fejlesztésének pénzforrásai is hiányoznak a jövő évi költségvetésből, annak ellenére, hogy ezek szükségességét a többség elismerte és a képviselő egy interpellációja kapcsán egy határozat is született az utakkal kapcsolatban - mutatott rá Firtl Mátyás.2009. október 09., péntek 09:19


címlap zóna archívum
© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület