CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Junior Príma díjat nyert a Nyugat-magyarországi Egyetem építész-tervezőművész szakon végzett hallgatója


A rangos zsűri 2009-ben nyolc pályázót részesít a 8750 eurós díjban. Az idei Junior Príma díj egyik nyertese Káldos András, a Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Karához tartozó Alkalmazott Művészeti Intézet 2009 tavaszán végzett hallgatója. Munkáját, amelyben a budaörsi reptér hasznosítására tett javaslatot, Csíkszentmihályi Péter DLA h.c. belsőépítész, szakfelelős tanszékvezető egyetemi tanár koordinálta.

A 2003-ban elindított Prima Primissima Díj mellett 2007-ben alapított Junior Príma Díj igazi újdonságot jelentett azzal, hogy megteremtette a fiatal, ígéretes tehetségek méltó elismerésének intézményét. Egy évre rá a TriGranit, Európa egyik legnagyobb ingatlanfejlesztője a magyar építészet–építőművészet kategória támogatása mellett döntött.

Az idén beérkezett 25 pályázatot az építészet kiemelkedő képviselőiből (Simon Bayley – TriGranit Fejlesztési Zrt. fejlesztési igazgatója; a zsűri elnöke, Finta József – Finta és Társai Építész Stúdió Kft., Zoboki Gábor – Zoboki–Demeter & Társai Építésziroda, Eltér István – a Magyar Építész Kamara elnöke és Bojár Iván András – az Octogon főszerkesztőjéből) álló zsűri bírálta el. A szakembereket támogató felsőoktatási intézmények és szakmai szervezetek érveit megfontolva, a zsűri értékítéletét elfogadva a TriGranit 2009-ben nyolc pályázót részesít a 8750 eurós díjban, köztük Káldos Andrást, a Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kara Alkalmazott Művészeti Intézetének idén tavasszal végzett hallgatóját.
A díjátadó ünnepséget 2009. október 27-én, kedden délután 2 órakor rendezik a Művészetek Palotájában. A díjazottak kiállítása megtekinthető a FUGA (Budapest, V., Petőfi Sándor utca 5.) kiállítótermeiben október 26-ig.

Káldos András építész-tervezőművész szakon végzett, a pályázaton diplomamunkájával vett részt. Munkájában, amellyel a budaörsi reptér hasznosítására tett javaslatot, Csíkszentmihályi Péter DLA h.c. belsőépítész, szakfelelős tanszékvezető egyetemi tanár segítette. A sok szempontból hányatott sorsú reptér helyzete egyre romlik, védett építészeti értékei pusztulófélben vannak. Területének egyre nagyobb része nem a reptér funkcióit szolgálja, hanem a városszéli ipari zóna részévé válik. Azonban ez a kiemelkedően fontos, jelképes terület reprezentálja a magyar repülés múltját és Budaörs városi arculatát. Káldos András olyan építészeti láncolatot tervezett, amely jelentős mértékben kibővíti a sport-, illetve magánreptér funkcióit, megfelelően hasznosítja a műemléki épületeket és karakteresen kiemeli a városszéli ipari környezetből. A folyamatosan változó funkciójú láncolat legfontosabb eleme az új központi rész, amely egyrészt reprezentatív helyszínt biztosít különböző reptéri funkcióknak, szolgáltatásoknak, másrészt összekapcsolja a műemléki épületekben elhelyezett repüléstörténeti múzeumot és az új reptérhez kapcsolódó hangárépületeket. Formai és szerkezeti megoldásaiban ez a láncolat felhasználja és felmutatja a mai repüléstudomány és technika eredményeit és a kor emberének térbeli határtalanságát jelképezi.
A rangos díjhoz gratulálunk!

Csiha Tünde Noémi



2009. oktĂłber 14., szerda 17:28


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület