CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 16., kedd, Csongor napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Megnyílt Fertődön a Megyei Őszi Tárlat

A 2009. évi megyei tárlatra 63 alkotó 120 művet nyújtott be. A zsűri válogatása után 39 alkotó mintegy félszáz művét állították ki Fertődön.



1994 óta, tehát immár sokéves hagyományt folytatva, nyílott meg október 15-én, csütörtökön a 2009. évi Megyei Őszi Tárlat.

Fertőd városában, azaz Eszterházán állították ki a megye képzőművészeinek alkotásait, ott, ahol a bécsi klasszikus zeneirodalom első jelentős mestere, Joseph Haydn zenei munkásságának jelentős részét az Esterházy hercegek szolgálatában töltötte, s akire halálának 200. évfordulóján emlékezik a világ

Az ünnepélyes megnyitó keretében Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés alelnöke köszöntötte a látogatókat, a tárlatot Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő nyitotta meg.

Dr. Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága igazgatója is méltatta a kiállítást. Haydn korában az Esterházy Miklós udvarában zajló művészeti élet a kor leghaladóbb irányzatainak adott helyet, tulajdonképpen az akkori, ,,kortárs" művészeti élet központja volt - fejtette ki beszédében az igazgató, aki felvetette annak ötletét, hogy az Esterházy palota Pálmaházának kiállítóterme egy, állandó kortárs kiállítás helyszíneként működjön.

Firtl Mátyás köszöntője

,, Eszterházára megyek, ha jó operát akarok hallani…” - mondta Mária Terézia 1773-ban, ami azt jelezte, hogy itt Esterházy Miklós idejében itt virágkorát élte a kultúra.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Művészetkedvelő Közönség!

Győr-Moson-Sopron Megye idei Őszi Tárlatának helyszínéül Fertődöt választotta, és remélem, hogy új szólás születik ez alkalommal, amely így hangzik majd: ,,Eszterházára megyek, ha jó kiállítást akarok látni…, azaz Fertődre, az idei Őszi Tárlatra.”

A Megyei Őszi Tárlatról azt tartjuk, hogy keresztmetszetét adja a megyéhez kötődő képzőművészeti életnek, az itt született, az innen elszármazott művészek alkotó-tevékenységének.

Mert áttételesen, mindenképpen a földrajzi helyhez, a táj karakteréhez tartozó személyes, lelki kötődés függvénye is az, ahogyan a világot a művész látja és láttatja.


A gyökerek vonzása és ereje is benne van abban az alkotói energiában, amely képpé, szoborrá alakítja az anyagot.

A Fertő-táj, a Szigetköz, a Rábaköz, a Kisalföld, a Hanság a maga egyenként egyedi karakterével, hangulatával, fényeivel, színeivel, illataival, hangjaival, embereivel, történéseivel, mind-mind beépülnek az alkotói lélekbe. És beépülnek az eltöltött évek, évtizedek, napok és órák is;

Mint ahogyan rögzülnek a történetek is, a vágyak és a beteljesülések, hogy aztán egy-egy ecsetvonásban, vonalvezetésben, foltban, színárnyalatban, formában – vagy csak elvontabban, egy-egy érzetben – akár a szem számára felismerhetetlenül, visszaköszönjenek.

Ehhez aztán még hozzájön a történelmi múlt, a kulturális örökség ihlető ereje.

S, amennyiben a tájaknak, helyeknek, karakterüknek ihlető erejük van, úgy ez annál inkább érvényes Fertőd, azaz Eszterháza esetében – az idei Őszi Tárlat helyszínén – ugyanúgy, mint 200 évvel ezelőtt.

,, Eszterházára megyek, ha jó operát akarok hallani…” - mondta a császárnő.

És nem véletlen, hogy a zeneszerző, Joseph Haydn éppen itt, a világtól elzárt Eszterházán munkálkodva tett szert nemzetközi hírnévre a maga korában.

Itt nagyon is igaz az a mondás, amelyet egy jelenkori zeneszerzőtől hallottam – történetesen – éppen egy képzőművészeti tárlaton: ,,A művészet nem bizonyít, hanem érzékeltet.”

Mert az örökkévalóságot, a végtelen dimenziót, az anyagon túlit csak érzékeltetni lehet. Érzékeltetni, a folyamatos újraalkotás, a tehetségnek nevezett és ajándékba kapott, teremtő erővel.

,,Azt a nyelvet pedig, amelyen beszélek, megérti az egész világ.” – mondta Haydn.

„Meggyőződésem, hogy Haydn zenéje boldoggá teszi az embereket.” – mondta pár száz évvel később (Fischer Ádám,) az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar karmestere.

Igen, tisztelt Hölgyeim és Uraim!

EZ a művészet ereje, amely, ha kell, évszázadokat rendel egymás mellé, azaz időtlen és határtalan. Ez utóbbit szintén Haydn mondta.

Időtlen és határtalan a művészet, mert 2009-ben itt Esterházán is, – a zenéhez hasonlóan – , a vizualitás nyelve is olyan, amelyet ,,megért az egész világ”, és az itt kiállított művek sem akarnak bebizonyítani, hanem érzékeltetni.


Tisztelt Művészetkedvelő Közönség!

A hely szelleme tehát, adott a mai kiállításhoz, amelynek az idei Haydn-év, – a zeneszerző halálának 200 évfordulóján – is méltó keretet ad; mint ahogyan a kiállított képzőművészeti alkotások is méltóak a helyhez.

Ahhoz a helyhez, amelynek neve együttcseng Haydn nevével, akinek élet­mű­ve , géniusza ma is erő­for­rása a művészeteknek, a művészeknek.

Tisztelt Megjelentek!

Ez az összesűrűsödött kulturális tér felerősíti a Megyei Őszi tárlatnak azt a küldetését, amellyel a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat a kultúrát szolgálja.

Értékválságunk közepette ez a szolgálat elengedhetetlen és kötelező, még akkor is, ha olykor, – az anyagiak tekintetében –, erőn felettinek tűnik.

Ezért is tartozom köszönettel – a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat nevében – a kiállítás létrehozásán munkálkodóknak, minden támogatónknak, segítőnknek, a díjakat felajánlóknak, a zsűrinek és természetesen az alkotóknak.

Hadyn zenéje boldoggá teszi az embereket – szólt az idézet – én pedig, azt kívánom Önöknek, hogy a művészetnek az Örökkévalóságra nyitott, végtelen dimenziójában, a folyamatos újraalkotás teremtő erejével még sok olyan mű szülessen, amely boldoggá teszi az embereket!

Köszönöm a figyelmet!

- Azért fontos esemény az Őszi Tárlat, mert lehetőséget ad a művészeknek arra, hogy tudásukat megmutassák. Ez egy olyan seregszemle, amelyre okvetlenül szükség van – hangoztatta Ivanics Ferenc, országgyűlési képviselő megnyitójában. Ugyanakkor egy kiállítási katalógus megvalósításának szükségességét is hangsúlyozta, kifejtve azt, hogy a művészet nincs könnyű helyzetben, amíg megszületik az alkotás, és a zsűrinek sincs könnyű dolga, amikor döntenie kell, hiszen a megyei művészetnek egy széles spektruma jelenik meg a beadott munkák között.

Az Őszi Tárlat a megmutatkozásra és a véleményformálásra is lehetőséget ad – tette hozzá a térség országgyűlési képviselője, aki a megyei önkormányzatot arra biztatta, hogy fordítson továbbra is időt és energiát, és pénzt arra, hogy a megyei őszi tárlatot fenntartsa és megrendezze.

Ivanics Ferenc arra is kitért, hogy a Haydn-évforduló évében elszomorító, hogy olyan helyzet állhat elő, hogy a helyi, Haydnról elnevezett Zeneiskolát esetleg be kell zárni a pénztelenség, a megszorítások miatt, amelyek a művészeti oktatást sújtják.

Az ünnepélyes megnyitó során 10 művészt részesített díjazásban zsűri. A fődíjat hagyományosan a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat adta, további díjakat ajánlott fel Győr, Sopron, Mosonmagyaróvár, Csorna és Kapuvár város, valamint a Győr-Moson-Sopron Megyei Múzeumok Igazgatósága, a Soproni Képzőművészeti Társaság és a Bartók Béla Megyei Művelődési Központ. A fertődi Esterházy-kastély egy Haydn emlékérmet ajánlott fel különdíjként.

A zsűri javaslata alapján az alábbi alkotók részesülnek díjazásban:

A fertődi Esterházy-kastély különdíját Zugmann Miklósné – győri pályázó kapta.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Múzeumok Igazgatósága díját Borbély Károly - alkotó kapta.
A Bartók Béla Megyei Művelődési Központ kht. díját Kelemen Benő Benjamin alkotónak ítélték oda.

A Soproni Képzőművészeti Társaság díját Újvári Gábor – soproni művész vehette át.

Csorna város önkormányzatának díját Tatai Ágnes, Kapuvár város önkormányzatának díját Czanik Ferenc, Mosonmagyaróvár város önkormányzatának díját: Vecsei László Ezékiel kapta.

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának díját Kovácsovics Kinga - győri pályázónak ítélte oda a zsűri.

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata díját Bordás László - soproni alkotó vehette át Firtl Mátyás, országgyűlésoi képviselőtől, aki ezt követően Győr-Moson-Sopron Megye Önkormányzatának fődíját Tolnay Imre - győri alkotónak adta át.

A tárlatot október 30-ig tekinthetnek meg az érdeklődők - hétfő kivételével – hétköznapokon 10-18.00 óra között, Fertődön, az esterházy kastély Pálmaházában.

BTÉ



2009. oktĂłber 17., szombat 20:56


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület