CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Civil fórum: a város számít a polgárok együttgondolkodására és aktív részvételére

Sok éves közös munkával, a városra jellemző polgáriasult szemlélettel, civil összefogással sikerült elérni azt az eredményt, amelyet a közelmúltban a Virágos Magyarországért Szervező Bizottsága javaslata alapján az Önkormányzati Minisztérium a 2009. évi Virágos Magyarországért verseny fődíjával jutalmazott. A további teendők érdekében együttgondolkodásra van szükség, amelynek érdekében ma fórumot tartottak a soproni városházán.


- A soproniak méltán büszkék városukra, hiszen a közterületek az elmúlt években egyre szebbek és gondozottabbak lettek. Ez az elismerés további közös munkára bíztat és serkent mindannyiunkat, különösen azért, mert az elismerés birtokában részt vehetünk a 2010. évi Európai Virágos Városok és Falvak versenyében, amely komoly kihívás és egyben kötelezettség is – mondta dr. Fodor Tamás polgármester a civil fórumon. Sopron polgármestere hangsúlyozta: Társadalmi összefogás eredménye a cím elnyerése.

A további siker érdekében mindenkinek megvan a maga feladata: a lakosság a maga környezetében rengeteget tud segíteni, és szükséges a civil közösségekkel való szoros együttműködés, ezért is hívta meg a városvezetés a civil szervezeteket a beszélgetésre, amelyen a további feladatokról is szó esett, számos vélemény és javaslat is elhangzott.

A területet felügyelő dr.Simon István alpolgármester a teltházas fórumon elmondta: Mindenki sok éves, ciklusokon átívelő munkája tükröződik a díjban, amelyet a független zsűri talált méltónak az elismerésre, és nem csak a külső megjelenés alapján, hanem annak a beltartalomnak az ismeretében is, amit a várospolitika képvisel.

Ennek lényege abból a több évszázados múltból ered, amely olyan demokratikus közéleti hagyományokat, fejlett önkormányzatiságot jelent, amelyben mindig is meghatározó volt a soproni polgárias, lokálpatrióta szemlélet - fejtette ki dr. Simon István.

Mindezek mellett a természeti környezet, az épített örökség és a kulturális örökség, továbbá a gazdasági élet alapját képező sokrétű turisztikai lehetőségek mind igen jó adottságot jelentenek ahhoz, hogy a Virágos Magyarországért címmel együtt – annak az esztétikai jelentősége mellett – a gazdasági jelentőséget is felerősítsék.

Perjés András, a Virágos Magyarországért mozgalom alelnöke szintén azt hangsúlyozta, hogy a lakosság nagyon sokat tehet a jó ügy érdekében. Kifejtette: az utóbbi három évben olyan fejlődést tapasztalt Sopronban, mint eddig még soha, és rámutatott arra, hogy a nemzetközi versenyben nem csak a virágosítás mértéke és látványa, de a település életvitele, a környezetének állapota, a környezethez való viszonya is döntő.

Több, megoldásra váró kérdést, problémát is jeleztek ezt követően a fórum hozzászólói.

A város, a közterületek tisztasága, a közösségi felelősség kérdése, a falfirkák elleni fellépés módja és hatékonysága, azok megakadályozása, a fokozottabb rendőri felügyelet szükségessége mind részletesen szerepelt a felvetett ötletek, javaslatok között, mint ahogyan konkrét, parkosításra, rendezésre szoruló területekről is szó esett.

Kazinczy Péter, a Kazifa Kft. vezetője felajánlást is tett évelő pünkösdirózsa fajtákból évelő ágyás kialakítására, melyben különböző virágzási idejű és típusú fajták lennének.

A hozzászólók közül többen is elismeréssel szóltak Nagy Zsolt főkertész munkájáról, és azt is hangsúlyozták, hogy a nemzetközi sikerhez nem csak a városi főkertész, nemcsak a Sopron Holding és a város igyekezete kell, hanem az egész lakosság összefogására van szükség.

A környezet látványa mellett a helyi szellemi értékek, és a környezetkultúra területén nevet szerzett soproni tudósok bemutatása és népszerűsítése is fontos, mint ahogyan a vállalkozók aktív részvétele is segítséget jelentene a cél elérése érdekében - hangzott el a fórumon.

Több, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője is felszólalt az együttműködés és az együttgondolkodás érdekében. Megfelelő mennyiségű és minőségű biciklitárolók szükségessége mellett, számos olyan, már eddig is megtett intézkedést is említettek, amelyeket folytatni kell, és amelyek egyértelműen nagy fejlődést jelentenek a ,,zöld várossá" válás útján. A helyi környezetvédő egyesület vezetője is egyértelműen elismerte a város környezet- és természetvédő tevékenységét.

Abdai Géza, a város közösségi ügyeiért felelős alpolgármester hangsúlyozta: Sopron több mint 400 bejegyzett civil szervezete közül mindenképpen jelen vannak azok, amelyek a közös munkát, az együttgondolkodást fontosnak tartják, mintegy jelezve azt, hogy felelősnek érzik magukat a városért, annak a ténynek, hogy a legaktívabb civil szervezetek jöttek el, üzenetértéke van, hiszen szükség van mindazokra, akik nem csak ötlettel rendelkeznek, hanem közreműködnek annak megvalósításban. Sopron alpolgármestere azt kérte, hogy mindenki a maga utcájában legyen kezdeményező, hogy a környezet iránti felelősség váljon az egész városra kiterjedő mozgalommá.

A fórum résztvevői kézhez kapták a város kérését is, amely többek között azt tartalmazza, hogy Sopronért és Magyarországért méltó módon szeretne a város helytállni a nemzetközi megmérettetés során, ezért mindenkire változatlanul számít a saját lakókörnyezetének a rendben tartásában, virágosításában, fásításában, abban, hogy a soproniak ne tűrjék el az illegálisan elhelyezett szemetet, hogy lehetőségük szerint szépítsék környezetüket, lépjenek fel a falfirkák ellen, továbbá a fiatalokat igyekezzenek példamutatással környezettudatosan nevelni.

BTÉ



2009. oktĂłber 27., kedd 08:28


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület