CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Sopron Megyei Jogú Város Közgyűlése

2009. november 26-án tartja közgyűlését Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata. Az előterjesztések letölthetők az önkormányzati honlapról.

A csütörtöki közgyűlés első komolyabb vitát kiváltó napirendi pontja a brennbergi temető tulajdonba vétele körül alakult ki, végül a közgyűlés az önkormányzat pénzügyi helyzetére, valamint a temető műszaki állapotára (mely a jogszabályi előírásoknak nem felel meg, valamint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. írásos nyilatkozatban elzárkózott a fejlesztéshez szükséges költségek finanszírozásától) való tekintettel Sopron Megyei Jogú Város Közgyűlése a Sopron, Óbrennbergi úton található 9280 helyrajzi számú 8779 m2 alapterületű „temető” művelési ágú ingatlant nem veszi át önkormányzati tulajdonba.

20091126kgy04.jpg

A következő napirendi pontot, a 2009. évi környezetvédelmi feladatterv végrehajtásáról szóló beszámoló volt. E napirend kapcsán építő javaslatok és hozzászólások hangzottak el a város tisztaságával, a kerékpárutakkal, valamint a hulladékgazdálkodással kapcsolatban. A közgyűlés a beszámolót, és a környezetvédelmi feladattervet elfogadta.

20091126kgy01.jpg

2009. november 1-jén hatályba lépett az Igazságügyi és Rendészeti Miniszter 55/2009. (X. 16.) IRM rendelete a kerékbilincs közterület-felügyelet általi alkalmazásáról, a járművek elszállításáról, valamint a felmerült költségekre vonatkozó szabályokról. Az új miniszteri rendelet országosan egységessé teszi a kerékbilincs alkalmazásának feltételeit, folyamatát, technikáját és a díjait. Emiatt az ugyanezen tárgykörben megalkotott helyi rendeletet hatályon kívül kell helyezni. A közterület felügyelők a jövőben a miniszteri rendelet alapján járnak el Sopronban is. Kóczán Zoltán képviselő felvetésére Dr. Dobos József jegyző ígéretet tett arra vonatkozólag, hogy a rendelet változásáról a lakosságot tájékoztatni fogják.

20091126kgy02.jpg

A közgyűlés új utcanevekről is döntött, melynek értelmében ezt követően Leánykökörcsin utca, Hubertusz út és Eilat utca is lesz városunkban.

Az ebédszünetet követően első napirendi pontként dr. Fodor Tamás polgármester adott tájékoztatást a képviselők számára a Páneurópai Piknik ez évi rendezvénysorozatáról, melynek során egy, a rendezvényről készült film is levetítésre került.

20091126kgy05.jpg

Hosszú időt vett igénybe a 11. napirendi pont, mely a Tájékoztató Bajnai Gordon miniszterelnökhöz, az egészségügyi ellátást nem biztosító finanszírozás miatt írt levélre adott válaszra címet viselte. Súlyos napirendi pont, talán a mai nap legsúlyosabb kérdésköréhez érkeztünk – mondotta többek között a vitában Havas András (FIDESZ-KDNP) képviselő. A napirend során a képviselők meghallgathatták prof. Dr. Baranyai Tibor, az Erzsébet Kórház főigazgató-főorvosának tájékoztatóját a soproni kórházi helyzetről. Elvonások, várólisták, látszik-e a fény az alagút végén – e körül forogtak a hozzászólások.

20091126kgy06.jpg

A hozzászólásokból egyfajta aggodalom szűrődik át a Soproni Erzsébet Kórház sorsának tekintetében és ez minden körülmények között dicséretes – mondotta többek között a vita zárszavában dr. Simon István alpolgármester.

20091126kgy07.jpg

A Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzatának 2009. I-III. negyedévi költségvetési gazdálkodásáról és a 2010. évi költségvetési koncepciójáról készült előterjesztés tárgyalásával folytatódott a közgyűlés munkája.

Zárt ülésen, utolsó napirendi pontként városi kitüntetések adományozásáról döntött a testület. A Hűség Napi ünnepségen, december 13-án Sopron díszpolgára címet vehet át dr. Horváth Dénes Dr. Király Jenő-díjas és Sopronért-díjas nyugalmazott gyógyszertárvezető. Pro Urbe Sopron díjat dr.Vladár Gábor, a Soproni Református Egyházközösség vezető lelkészének szavazott meg a közgyűlés. Civitas Fidelissima-díjat a Páneurópai Piknik ’89 Alapítvány, illetve Horváth Vilmos, idegenforgalmi üzletágvezető, a Sopron Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke vehet át.
Dr. Király Jenő-díjban dr.Grubits János Ferenc, a Soproni Erzsébet Oktató Kórház megbízott orvos-igazgató helyettese, szakmavezető főorvos részesült. Humanitás-díjat dr. Árvay Györgyné, a NOE Soproni Tagegyesületének alapító tagja kapott. Sopron Kultúrájáért-díjat dr. Tillné Schmidt Edit, a Pedagógusok Művelődési Házának igazgatója vehet át a decemberi ünnepségen, posztumusz pedig Kövesi György, színházi rendező, előadóművész, költő részesült a kitűntetésben. Sopron Kiváló Pedagógusa-díjban Horváth Péter, a Soproni Idegenforgalmi, Kereskedelmi, Vendéglátó Szakképző Iskola és Kollégium nyugalmazott igazgatóhelyettese, valamint Fendrik László, a Vas- és Villamosipari Szakképző Iskola és Gimnázium nyugalmazott pedagógusa részesült.

Sopron Sportjáért-díjat a városi ünnepségen dr. Orbay László, a SMAFC kosárlabdacsapatának egykori, sokszoros válogatott játékosa vehet át.

Wälder József-díj a város műszaki életében, az építészet, az infrastruktúra fejlesztésének, kiépítésének területén végzett kiemelkedő tevékenységéért adományozható. 2009-ben ezt a díjat Szánthó Gyula nyugdíjas, építésztervező kapja.

Ifj. Flandorffer Ignác-díj a város gazdasági életében, gazdasági fejlődésében kiemelkedő szerepet játszó, kimagasló gazdasági eredményeket elérő magánszemély részére adományozható, így idén ezt Horváth Péter vállalkozó veheti át.

Sopron Ifjú Tehetsége-díj azon tanulónak adományozható, aki országos és nemzetközi versenyeken kiemelkedő teljesítményt nyújtott, a fizikai, illetve a szellemi teljesítmény területén példát mutatott, hozzájárulva ezzel Sopron város jó hírnevének öregbítéséhez. A díjat Kovács Gergely, a Pécsi Tudományegyetem, Illyés Gyula Főiskolai Karának másodéves hallgatója veheti át.

Sopron szolgálatáért-díj olyan személy részére adományozható, aki köztisztviselői, közalkalmazotti, szolgálati, vagy munkavállalói jogviszony keretében, illetve közhasznú szervezetben Sopron város közigazgatási területén teljesít szolgálatot és kimagasló tevékenységet folytat vagy folytatott. Mindezek figyelembe vételével Bella Árpád, nyugalmazott határőr alezredes részesül a megtiszteltető címben.

Sopronért Emlékérmet dr.Baranyai Lenke, a Széchenyi István Gimnázium filozófia szakos óraadó tanára, nyugalmazott magyar-történelem-filozófia szakos tanár, a Bánfalváért Baráti Kör Egyesület, Bódi Ottó, nyugalmazott fizika-matematika-technika szakos tanár, Erdész Nándor, nyugdíjas kosárlabda edző, dr.Galgóczy László, nyugalmazott szülész-nőgyógyász, Krisch Imre, tolmács, nyugalmazott tanszékvezető nyelvtanár, dr.Vetsey-Körmendi Ágnes, a Hajnal Gyógyszertár vezető gyógyszerésze, prof. dr. Szarka László, az IAGA 2009 szervező-bizottságának elnöke, dr. Horváth József, a Szent Orsolya Római Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium nyugalmazott igazgatója, a Castanea Környezetvédelmi Egyesület és a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Soproni Tagozata vehet át.

Pluzsik Tamás



2009. november 27., péntek 15:06


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület