CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Országos Zeneiskolai Oboa- és Fagottverseny

Hatodik alkalommal rendezi meg a soproni Horváth József Alapfokó Művészetoktatási Intézmény, ,,a soproni zeneiskola” az Országos Zeneiskolai Oboa- és Fagottversenyt. A nyitóhangversenyen a résztvevőket a város nevében Abdai Géza alpolgármester köszöntötte, aki Sopron városának a zeneoktatásban szerzett rangját is méltatta a megnyitón.


A verseny megrendezése rangot jelent, hiszen soproni zeneiskola nemcsak hogy az ország egyik legrégebben zenét oktató intézménye, de szakmai színvonalát mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy számtalan zeneművészt, művésztanárt és muzsikust nevelt. Többek között fagottosokat, oboistákat.

A 63 növendék, akik már sikeresen túljutottak helyi és regionális válogatókon, 26 zeneiskolából érkeztek a három évenként megrendezett verseny döntőjére.


A verseny résztvevőit, a zsűriben helyet foglaló oboa- és fagottművészeket, a vendég tanárokat és a soproni zeneiskola tanárait, az érdeklődő közönséget a város nevében Abdai Géza alpolgármester köszöntötte.

- Nagy öröm nekünk, soproniaknak, hogy immár a Soproni Zeneegyesület megalapítója Kurzweil Ferenc, maga is a soproni zenei élet egyik jeles személyisége. A hagyomány szerint a soproni múzeumban őrzött zongorán tanította Liszt Ferencet zongorázni. Lám, a mi növendékünk volt a világ egyik legnagyobb zeneszerzője, a „zongora Paganinije”! – mondta Abdai Géza.


Liszt Ferenc nevének említése után bizonyára sejthető, hogy milyen régi a soproni zeneoktatás. Csak egy adalék: a soproni Zeneiskola az 1829-ben alapított Soproni Zeneegyesület egyik jogutódja. Idén ünnepeltük-ünnepeljük fennállásának 180. évfordulóját.

Növendékeink és tanáraink eredményesen szerepelnek a megyei és az országos versenyeken, és természetesen aktív résztvevői városunk zenei életének.

Ez a művészeti-szakmai háttér talán meggyőz mindenkit, hogy jobb helyet nem is találhattak volna a verseny számára – tette hozzá Sopron közösségi ügyekért felelős alpolgármestere.

A megnyitót követően a muzsika vette át a fő szerepet a Pannonia Hotel Európa-termében.


A nyitóhangversenyt követően a verseny egész hétvégén zajlik, az ünnepélyes gála holnap, vasárnap délelőtt 9 órakor lesz, amelyen a díjazott növendékek lépnek fel.
BTÉ



2009. december 06., vasárnap 13:35


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület