CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Széchenyi-tér: ma ez volt a jótékonykodás helye Sopronban

Rengeteg igekártya, sok-sok bibliai üzenettel talált gazdára ma a soproni Széchenyi téren, ahol Győri Egyházmegyei Katolikus Ifjúsági Fórum szervezésében tartottak jótékonysági adventi tea- és igekártya osztást.

Képgaléria

Az eseményen, amelynek társszervezője volt a helyi Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) is, nem csak péksüteményt, zsíroskenyérrel, forró teával és adventi üzenettel fogadták az arrajárókat a fiatalok, hanem egyben gyűjtést is szerveztek a Családok és Gyermekek Átmeneti Otthona lakói számára.

Az adventi időszak, a karácsonyvárás igazi tartalmára hívják fel a járókelők figyelmét a téren osztogatott igekártyák – mondta el Saáry Tibor, a Győri Egyházmegye ifjúsági referense, akinek tapasztalatai szerint az emberek örülnek a jelenlétüknek.

A sűrű hóesésben a pogácsa- és tea-osztásból kivette a részét Firtl Mátyás, Sopron országgyűlési képviselője, dr. Fodor Tamás polgármester és Abdai Géza alpolgármester is.

- Fontos az egyházmegye és a keresztény ifjak tette, mert egyrészt az advent, a karácsony lelket felemelő tartalmára és üzenetére irányítja az emberek figyelmét, éppen ott, ahol talán a leghatékonyabban éri el az embereket: az utcai forgatagban. Másrészt az elidegenedett társadalmunkban fontos, hogy az egymáshoz való közeledésre is példát mutatnak a fiatalok azzal, hogy megszólítják a járókelőket, akiknek teát, pogácsát kínálnak, megtapasztalva azt is, hogy az emberek alapvetően többségükben nyitottak egymás fele, nyitottak a jó szándékú kapcsolatteremtésre. Harmadrészt az akció azért is példamutató, mert nem önmagáért való, nem csak egy egyházi szervezetről szól, nem ,,csak” az ünnepről, úgy általában, hanem tettel is segíteni igyekszik rászoruló embertársainkon – mondta el Firtl Mátyás.Hozzátette: ez az értékközvetítés azért is hatékony, mert az emberek láthatják: vannak olyan fiatalok, akiknek fontos, hogy azért dolgozzanak, vállalják a fáradozást, az áldozatot, hogy másokon segítsenek.

- Több területen és többször, sikeres történt együttműködés az önkormányzat és a Győri Katolikus Egyházmegye között – mondta el dr. Fodor Tamás polgármester, hozzátéve: az egyházi szervezetek, akik az önkormányzathoz hasonlóan gyakran látnak el állami feladatot, akár önkéntes módon, sokat segítenek a terhek, a feladatok átvállalásában az önkormányzatoknak is, abban a társadalomban, ahol éppen legelesettebbektől és rászorulókon spórol az állam.

Abdai Géza, közösségi ügyekért felelős alpolgármester szerint is a kisebb, nagyobb közösségek, a civil szervezetek ereje, jelenléte, tapasztalata elengedhetetlenül fontos és hasznos, amit a mai Széchenyi-téri jótékonysági akció is bebizonyított. A város ezért is tartja fontosnak a civil szervezetekkel való együttműködést, a tevékenységük támogatását.

Az elmondottakat mi sem bizonyítja jobban, minthogy a meghirdetett ajándék-gyűjtés is sikeres volt: több doboznyi könyv, játék és édesség gyűlt össze a soproniak felajánlásából. Az összegyűlt ajándékokat a fiatalok a hétfői nap folyamán adják át a támogatott intézmény vezetőjének, Kerényiné Kovács Juditnak, aki a jó kedvvel és élénk érdeklődés mellett zajló jótékonysági akció ideje alatt végig jelen volt a Széchenyi téri sátornál a sűrű hóesésben.

A jótékonysági rendezvény sikerét segítette az is, hogy a Magyar utcai magyar alapanyagokból dolgozó pékáru bolt ingyen ajánlotta fel a mai napra az akció során szétosztott pogácsát.

BTÉ



2009. december 20., vasárnap 23:07


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület