CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 16., kedd, Csongor napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Űrvadász  

Új űrrekord: egyszerre négy női űrhajós a Föld körül

Április 5-én újabb négy bátor nő került be a rekordok könyvébe azzal, hogy soha eddig még ennyi női űrhajós nem tartózkodott egyszerre, egy időben a világűrben.

A Discovery űrrepülőgép floridai helyi idő szerint 6:21-kor startolt a Kennedy Űrközpontból, hét asztronautával a fedélzetén, hogy ellátmányt és új eszközöket szállítson a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére. A hét asztronauta közül hárman nők: két amerikai, Dorothy "Dottie" Metcalf-Lindenburger, Stephanie Wilson, illetve Japán másodikként az űrbe jutott űrhajósnője, Naoko Jamazaki (angolos átírással Yamazaki). A női kvartett negyedik tagja Tracy Caldwell Dyson, aki vasárnap érkezett meg az űrállomásra, két orosz űrhajóstársával együtt, a Szojuz TM-18 űrhajó fedélzetén. A négy női űrhajós az ISS fedélzetén találkozott össze április 7-én, ahol a női űrhajósok eddigi legnagyobb létszámú „Nők az űrben” találkozóját hozták létre.

A Discovery mostani repülése a NASA történetében a harmadik eset, amikor három női űrhajóst választottak ki a repülésre. A férfiak ugyanakkor még mindig többségben vannak, jelenleg négyen teljesítenek szolgálatot az űrrepülőgép, öten pedig az űrállomás legénységében. Összességében, az eddigi 517 űrhajós közül 54 nő repült már a világűrben, akiknek sikerült elérni a Föld körüli pályát. A NASA jelenlegi vezető asztronautája a veterán űrhajósnő Peggy Whitson, aki kétszer volt az űrállomás legénységének tagja, és 2007-ben ő volt az űrállomás első női parancsnoka is.

„Csodálatos lehetőség bármely legénység tagjaként repülni” – nyilatkozott a 43 éves Stephanie Wilson. „Remélem ugyanakkor, hogy ez megmutatja, hogy a nők hosszú utat tettek meg, és tényleg keményen dolgoztak, hogy bármely űrkutatást érintő területen megállhassák a helyüket.”

Forrás: Űrvilág.hu űrkutatási hírportál



2010. április 08., csütörtök 10:27


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület