CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 20., hétfő, Bernat, Felicia napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Sakkvilág  

Az önfeláldozó szerénység a legnagyobbak sajátja!

Sakkolimpia?Több annál!
Sokaknak megszívlelendő altruizmus játékosaink részéről!

A magyar sakkozó férficsapat harmadik helyét sok mindennek köszönheti. Mondhatnók: erőteljes, „nagymesteri" játékvezetésüknek... Igen, de ebben az előző olimpiákon sem volt hiány.
Most viszont valami különös történt. A játékosok leckét adtak nekünk önzetlenségből - és a hajdan napirenden lévő sértődöttségek helyett világsztárok, mint például minden idők legerősebb hölgy sakkozója, Polgár Judit, nem törődve a ki vagyok, mi vagyok ütődöttség presztízshajhászásával (ami sajnos népbetegség közéletben és sportban egyaránt), nem az első, nem is a második, hanem a harmadik táblán verte félholtra mezőnyét, példátlan 10 pontot varázsolva 13 játszmából; és ezzel, valamint a negyedik táblán „kuksoló" sokszoros bajnokkal, a veterán Portisch Lajossal együtt megtanították a tisztelt ellenfeleket, hogy csapatversenyeken bizony megesik, hogy az önfeláldozó játékos „fordítva ülteti a bilire" ellenfeleit.
Ugyanis tudnia kell a nyájas olvasónak, hogy egy 85 résztvevős mezőnyben kicsik és nagyok egyaránt képesek arra, hogy reprezentánsokat ültessenek a legmagasabb táblákhoz. Az oroszok hegemóniája ma is bizonyított, de az is, hogy a szélrózsa minden irányába szétszéledt éljátékosaik között számosan ma más nemzetek pávatollai gyanánt ékeskednek. Így az egyébként a huszadik hely alatt végzett USA-válogatott csakúgy, mint a második helyezett német team szívesen kebelezi (vagy kebelezné) be azokat a pontokat, amiket a hidegháború egykori ellenfelei produkálnak nekik. Egy ország igazi erejét azonban a csapat kiegyenlítettsége mutatja. E tekintetben a magyar olimpiai válogatott tökéletes volt.
A profizmus erőteljesen szedi áldozatait a sakkozók körében is. Mégis: a magyar csapat talán az egyetlen, amely országunk kizárólagos "terméke". Itt kell megjegyezni egy nevetséges és mindenképpen elítélendő tevékenységet, amit az utolsó években átszervezett FIDE végez. Alig zajlott le a Kaszparov - Kramnyik párosmérkőzés, november 25-én már Új-Delhiben, Indiában indulna száz résztvevővel az a knock out rendszerű „világbajnokság", ami Kaszparov és Kramnyik távolmaradása mellett kieséses módon véli újból eldönteni a világbajnokságot. A magyarok közül Lékó, Almási és Csernyin „Sanyi" ott lesz, de a FIDE megbocsáthatatlan bürokráciája miatt Polgár Judit nem.
A világ legerősebb játékosainak egyike. Gyalázat!
A „világbajnokság" november 25. és december 17. között zajlana részben Új-Delhiben, második fele viszont Iránban, Teheránban. És a problémák már is elkezdődtek. Számos játékos politikai és biztonsági okokból mellőzné az iráni jelenlétet, ugyanakkor Irán hivatalos kormányzatának szemében számos ország vagy résztvevő nemkívánatos lesz. Ezért sokan már azt is kétségbe vonják, hogy a versenyt megtarthatják-e... Bennünket, magyarokat bizonyos káröröm töltene el Polgár Judit szemérmetlen mellőzése miatt, ha a FIDE újabb bakot lőne ezzel is.
Az alábbiakban Polgár Judit ragyogó miniatűrjét mutatjuk be a nálánál 20 Élő ponttal magasabb minősítésű Smirin. I. nagymester ellen, a 8. fordulóból.
Isztambul, 2000.11.05., Polgar,Judit Nagymester - világos. Élője 2656, Smirin Élője 2677. A megnyitás az ECO „B09" alatt található.
1.e4 g6 2.d4 Bg7 3.Nc3 d6 4.f4 Nf6 5.Nf3 O-O 6.Be3 b6 7.Qd2 c5 8.O-O-O cxd4 9.Bxd4, Nc6 10.Bxf6
Ha Kaszparov ilyen bátor következetességgel játszott volna Kramnyik ellen párosmérkőzésük során, felfedezve, hogy a totojázó védekező játék ellen a legjobb gyógyszer a késedelem nélküli erély, valószínűleg más eredmény született volna. Judit fittyet hány a futópár babusgatásának, mert - mint látni fogjuk - még további áldozatok árán is kész szétverni a sötét királyállást...
10. - ,Bxf6 11.h4 Bg4 12.h5!
Istenkísértés! Az előbb említett párosmérkőzés nagyokosai menekültek volna ilyen akciótól!
12.-, Fxh5 13.Rxh5!, gxh5 14.Qd5 Rc8 15.Qxh5 Bg7 16.e5
Búvóhelyre kényszeríti a sötét vezért.
16.-, Qe8 17.Qh3 h6 18.Bd3 Nb4 19.Be4 e6 20.f5! Rxc3?
Kicsire nem adunk! Különben is: ez a gyanútlanság Csimborasszója. 21.f6!! Qb5 22.Qg3 - és sötét bedobta a törülközőt. 1- 0
Rendkívül egységes, csont nélküli játék világos részéről. Az áttekintés megkönnyítésére világos 10. lépésbeli akciójától kezdve hat helyen diagramon is bemutatjuk a hadállást, a parti megérdemelné az "ANYA OKTATJA KISFIÁT..." alcímet...






A végállás...

lpagony@brinet.com



2000. november 15., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület