CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 15., szerda, Zsófia, Szonja napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Sakkvilág  

Sopront mellőzték az Európabajnokságból

Sopront levették a műsorról!
Júliusban Kínába utazunk?...


Hosszabb utánjárás eredményeképpen - amihez néhány egyszerűen megválaszolatlan levelem is hozzátartozott - végre megtudtam, hogy Sopron helyett Hercegovina lesz az idei európai klubsakkcsapat-bajnokság színhelye, szeptemberben. Kár volt városunknak hosszú fogat csinálni a bajnokságot megcsillogtató reménnyel, és kissé szarkasztikusan megjegyeztem, hogy remélhetőleg Milosevicset kérik fel fővédnöknek, aki ha kell, egyszerűen lepuffantja majd a veszteseket. És most senki se jöjjön azzal, hogy Hercegovina már önálló állam az államban, nem Jugoszlávia, mert befogom a fülemet! Ehhez az európai sakkmezőnyt és annak korifeusait sokkal jobban ismerem.

Csak somolyogtam, amikor arról olvastam a Sakkéletben, hogy hajdani kedvenc klubom, a PORZ, Köln mellett, amit valaha a Hilgertek kormányoztak és a legnagyobb német játékosoknak - így Hübnernek is - tanyája volt, ma mindössze egy „bennszülött" mesterrel küzd, a többi szerződtetett külföldi profi.

Most mondjam azt, hogy orosz? Ez nincs a Sakkéletben, de én így is megkockáztatom: ez az, amire az amerikai azt mondja, hogy educated guess, azaz „intellektuális képzelgés"... A legjobb amerikai sakkozók ugyanis oroszok, vagy szlávok, és nézzetek meg egy nemzetközi verseny- tabellát, ahol az indiai Anandon és a magyar Lékón kívül gyakorlatilag mindenki más „rozumis po slovensky?...ponimajes po ruszky?"

Ez világszerte így van, ezért Hercegovinán sem csodálkozom. A világ másik felén viszont a kínaiak készülődnek. Eddig egyre több kínai sakkozó érkezett Nagy László budapesti szervező Első Szombati Sakkversenyeire, most, talán első ízben, a Qingdao nevű kínai város napilapja - a Qingdao Hírek - szervez nagymester, nemzetközi mester és nyílt versenyt július közepétől, tizenegy napon át, külön-külön csoportokban, amire engem is meghívott Zhao, a fiatal, dinamikus kínai újságíró, aki fél évig élt Magyarországon és most otthon szervezi ezt a versenyt. A repülőjegy Bijingbe annyi, mint egy kedvezményes amerikai repjegy Atlantából Budapestig, vagy még kevesebb: mintegy 600 dollár. A kétágyas hotelszobák 40 és 70 dolláros árakon hirdettetnek. Nagy László Budapesten reméli, hogy egy takaros kis magyar „team"-mel fog nekivágni a kínai útnak.

Talán én is vele tartok...

Pagony Lajos
Sakkorovat vezető
Cyberchess.sopron.hu



2000. április 22., szombat 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület