CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 20., hétfő, Bernat, Felicia napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Soproni Snassz  

Sok van a világon, mi csodálatos...

Sok van a világon, mi csodálatos...
Egyedülállóan költségkímélő ajándékozási tanácsok

Soproni nagyáruházban lazán gyerekeim kezébe nyomnak egy szórólapot. Ők megköszönik, és mert van gyermekszobájuk, dobnák is ki az első szemeteskukába. Igen ám, csakhogy ezúttal a szórólap szerint minden kitöltőnek a Mikulás személyesen ad majd ajándékot - és azt, amire éppen a legjobban vágyik…

Az apróbetűs részt keresd, mondom a gyereknek, mert ugye minél kisebb betűmérettel szednek valamit, annál fontosabb kitételeket, záradékokat és utólag megfellebbezhetetlen feltételeket tartalmaz. Apróbetűs rész pedig nincs. Egyéb van. Éspedig: vásárolja meg az anyuka-apuka az ajándékot, csomagolja be, adja oda a Mikulásnak, írja rá, hogy mikor tartózkodnak majd az üzletben, és a Mikulás akkor majd odaadja a csomagot a gyereknek. És a szülő, ugye mit meg nem tenne a gyerekért, a bevásárlóközpontért meg a szervező marketinges cég adatnyilvántartásának a frissítéséért?

Az ajánlat amúgy korrekt. Anyuka-apuka megvásárol valamit, aminek a gyerek örvend, és elképzelhető, hogy a kézhezvétel után még legalább egy fél napig érdekli is. Az üzlet felbérelt Mikulása személyesen adja oda a gyereknek, aki - vagy elhiszi, vagy nem az egészet - egy életreszóló (?) élménnyel lesz gazdagabb. Közben szülők és gyermekek élvezik az üzletközpont vendégszeretetét, és az ott eltöltött délután alatt még vásárolgatnak is ezt-azt, egy-két - a Mikulás órabérét, a fűtés és világítás költségét is árába épített - csekélységet. Akinek ez hiányzott, most megkaphatja, vannak ennél brutálisabb dolgok is a világon.

Az ötlet zsenialitása az, amely az emberiség iránt érzett felelősségem tudatában megnyilatkozásra kényszerít.
A fent prezentált elvet szélesebb körben alkalmazva, a közelgő, csakis szeretetből kötelező ajándékvásárlás minden költsége a minimálisra, sőt a nullára csökkenthető.
Az alapelmélet általam kifejlesztett gyakorlati megvalósításának lépései.
1. Kérdezze meg a megajándékozni kívánt ismerősét, mit szeretne karácsonyra.
2. Nézzen utána, hogy mennyibe kerül az ajándék. Ennél a pontnál, amely - mint a következőkből is kiderül, stratégiai fontosságú - természetesen felszámolhat benzinköltséget, kopásdíjat (csigolya, térd meg autóét), parkolójegyet, napidíjat. Ausztriában beszerzendő áruk esetében fejenkénti tíz dolláros napidíjat kell felszámolni!
3. Kérje el a megajándékozni kívánt személytől a 2. pontnál kalkulált összeget, és vegye meg neki az ajándékot.
4. Egy közösen egyeztetett időpontban adja át neki, majd meglátja, hogy éppen azzal sikerül őt meglepnie, amire a legjobban vágyott, miközben ön is megérzi, hogy minő öröm és haszon ajándékot adni.
Jelzem, igen tisztességtelen és méltatlan lezárása lenne az akciónak, esetleg lappangó betegségre vall, ha(ha) valaki elfelejtené a 4. pontban foglaltakat végrehajtani.

Ám az idő halad, és mi is vele, tehát a módszer továbbfejlesztés alatt áll. Nagy vonalakban a fenti ajándékozási gyakorlatnak egy még hatékonyabb, ám az ajándékozó számára kétségtelenül kevésbé nyereséges változata is kidolgozás alatt áll.
Erről csak annyit árulhatok el, hogy a (Mikulásos) kiindulási alapelvet figyelembe véve, az ajándékozó odaszól a megajándékozni kívánt személynek, hogy vegye már meg magának azt, amit a leginkább akar, és vegye úgy, hogy őtőle, mármint az ajándékozótól kapta.
Az ajándékkísérő kártyára pedig írja már rá, hogy: Sok van a világon, mi csodálatos, ám egy jó üzleti fogásnál semmi sem csodálatosabb.



2000. november 26., vasárnap 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület