CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Soproni Snassz  

"Ha a General Motors (GM) úgy haladt volna a technológia fejlődésével, mint a computeripar..."

Bill és az autók
(avagy a számítógép és a személyautó ádáz csatája)

A Hócipõ címû kéthetilapban olvastam a következõ cikket. Az  újság egyik lelkes olvasója a Tübingeni Egyetem Hallgatói Évkönyvében fedezte fel az alábbi érdekességet, mely méltán tarthat érdeklõdésre számot, a számítógép és autótébolyban szenvedõk között egyaránt.
1998 végén Bill Gates, a Microsoft-birodalom feje, az autóipart a komputeriparral összehasonlítva, a következõket mondta: " Ha  a General Motors (GM) úgy haladt volna a technológia fejlõdésével, mint a computeripar, akkor ma 25 dolláros autókkal járnánk, és 1000 mérföldet mehetnénk egy gallon üzemanyaggal"
A válasz nem késett sokáig, maga Mr. Welch, a GM feje közölte a "hivatalos" állásfogalalást a sajtóban. "Ha a GM a Microsoft technológiájával fejlesztette volna ki az autóit, akkor az autók a következõ tulajdonságokkal rendelkeznének:
1. Az Ön autója ismeretlen okból naponta kétszer balesetet szenvedne.
2.  Minden alkalommal, amikor az utcán a jeleket újrafestik, egy új autót kellene vásárolni.
3.  Az autó rendszeresen ismeretlen okból letérne az autópályáról. Ezt egyszerûen akceptálnunk  kellene, újraindítani és továbbmenni.
4. Ha egy bizonyos manõvert kellene végrehajtani, mint például egy balkanyar, az autó egyszerûen  továbbmenne és megtagadná az újraindítást. Ilyenkor a motort újra kellene installálni.
5. A "Car95" esetén az autóban csak egy ember ülhetne. " CarNT" esetén viszont mindkét ülést külön kellene fizetni.
6. A Macintosch olyan autókat állítana elõ, amelyek napenergiával mûködnének, megbízhatóak,  ötször gyorsabbak, és kétszer könnyebb õket vezetni, de ezek csak az utak 5% -án járnának.
7. Az olajellenõrzõ égõ, a hõmérsékletmutató és a töltést jelzõ mûszerek helyett egy "általános   autóhiba" jelzõlámpa lenne beépítve.
8.  Új üléseket fejlesztenének ki, hogy mindenkinek akkora legyen a feneke.
9.  Az airbag rendszer kioldás elõtt megkérdezné: " Biztos benne?"
10. Autója rendszerint minden ok nélkül kizárná Önt. Csak egy  trükk segítségével tudna   újra  hozzáférni autójához, mégpedig úgy, hogy egyszerre kellene húzni a kilincset,  fordítani a  kulcsot, és egy kézzel fogni a rádióantennát.
11. A GM kényszerítené Önt, hogy minden autóhoz egy De Lux térképcsomagot vegyen Mc  Nally-tõl, akkor is, ha erre nincs szüksége, vagy nem akarja. Ha ennek a feltételnek nem tesz eleget,  autója  50%-kal lassabban menne ( vagy rosszabbul).
12. Ha a GM egy új autót hozna forgalomba, az autóvezetõknek mindig újra kellene tanulni a vezetést.
13. A motor kikapcsolásakor a "Start" gombot kellene megnyomni."

Hát, mit mondjak, ettõl az irománytól meglódult az agyam. Nem mondhatnám, hogy kedvenc Bill barátunk védelmében, de rögvest Önök elé tárom a másik verziót, ami arról szól, milyen lenne egy számítógép, ha úgy mûködne, mint egy autó.

1.  Szerencsére az Ön számítógépe nem ötszemélyes.
2.  Meglehetõsen szokatlan lenne a kormánykerékkel levelet írni, a sebességváltóval  programot váltani, a fékkel leállítani a Windows-t, a kuplunggal pedig szüneteltetni.
3.  Ha az Ön számítógépe hátsókerékmeghajtású lenne, akkor az Infósztrádán nedves útviszonyok esetén rendszeresen   kicsúszna egy-egy élesebb kanyarban.
4.  Télen fagyálló folyadékot kellene önteni a processzor hûtõrendszerébe, mert különben rendszeresen lefagynának a programok.
5.  A programok ütközése során Önnek egy "airbag" vágódna az arcába a monitorból.
6.  Éjjel az íróasztal alól a legváratlanabb pillanatban szólalna meg számítógépe riasztója.
7.  Az Ön számítógépét egy gyújtáskapcsolóval kellene elindítani, vagy leállítani.
8.   Az export és import szûrõket 10.000 kilométerenként ki kellene cserélni.
9.  A számítógépet két évente mûszaki vizsgára és környezetvédelmi vizsgára, eladás esetén eredetvizsgálatra és átírásra kellene cipelnie. Ha elfelejtené befizetni a kötelezõ biztosítást, a  rendõrség bevonná számítógépe billentyûzetét.
10. Ha az Ön számítógépe nem indulna el, akkor sürgõsen ki kellene az íróasztalra helyeznie az  elakadásjelzõ háromszöget, és számítógépét egy másik számítógéppel  be kellene a szervizbe vontatnia.
11. Az Interneten csak úgy száguldozhatna, ha elõtte bekapcsolná a széken a biztonsági övet, becsukná íróasztalának összes fiókját, és felkapcsolná a lakásban található reflektorokat.
12. A kötelezõ olajcsere elmulasztása esetén a fedélzeti computer letiltaná  a processzor használatát.
13. Ha az Ön számítógépén használat közben kigyulladna az olajnyomásjelzõ lámpa, ne ijedjen meg, mert ilyen csak egy autóban fordulhat elõ.

Széna
 



1999. december 03., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület