CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 14., kedd, Bonifác napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Soproni Snassz  

"Felgyorsult világunkban a jövő nemzedékének újabb és újabb kihívásoknak kellene megfelelni..."

HAZA, ISKOLA, CSALÁD

Már alig van 2 év és 2000 írunk. Felgyorsult világunkban a jövő nemzedékének újabb és újabb kihívásoknak kellene megfelelni, hatalmas mennyiségű ismeretanyagot kellene a fejükbe tömni, és szinte teljesíthetetlen elvárásoknak kellene megfelelniük. Ettől a sok bizony nehezen teljesíthető követelménytől egypárszor bizony feje tetejére áll a világ, mint az alábbi történetben is, hogy aztán némi öniróniával tekinthessünk önmagunkba. Snassz ez a helyzet.

Az új nemzeti alaptanterv 4356-os számú kísérleti alanya Szende Péter (későbbi aljas Petike), örök álmodozó romantikus alkat. Ifjú és ambiciózus Eszményi Gizella egészen friss diplomás logopédus népnevelőszakos, a 2. számú Dugovics Tífusz iskola tanereje.

STORY

Eszményi Gizella a nemzeti alaptantervnek megfelelően az általános iskola 2. osztályában a relativitás elméletének levezetése után áttért a kvantumfizika alapjainak ismertetésére. A gyerekek az elvárásoknak megfelelően üveges szemmel meredtek a tanárnőre, ám volt, akinek zsenge idegszálai szanaszét voltak szakadva a nem várt terheléstől. zok, zok, zok, brüh, brüh, brüh.

Ám Szende Péter átszellemült arccal, nyitott könyvvel, hátratett kézzel hallgatta az előadást. Otthon Petike a Lánchíd statikai számításainak ellenőrzése után elkezdte olvasni a Természettudományi Kisenciklopédia első kiadását.

Szende anyuka, született Veréb Margit egykori brigádszépe odaadó tekintettel csüng ura ajakán. Jelenleg munkanélküli. Üres óráiban verslábakat farag és egy tökéletes bankrablás terveit szövögeti.

Szende apuka notórius kényszervállalkozó, tanult szakmájára nézve építőipari betanított munkás, a napi megterhelő guberálás után, kedvenc foteljébe rogyva, a sör a sör, a kolbász és a TV között félúton, aggódó pillantást vetetett sápadtnak tűnő csemetéjére. – Te Margit, ez a gyerek tuti, hogy beteg! Állandóan csak olvas és tanul, semmi TV, semmi videó, semmi hírig.

EKSÖN

Az iskolában ambiciózus Eszményi Gizella tanerő is felfigyelt Petike deviáns magatartására. Egyik nap két óra közötti szünetben, vissza kellett térnie az osztályterembe, mert az egyik diák lerúgta a másik fejét. Gizella ekkor lett figyelmes Petikére, amint egyik sarokban az Akadémiai Lexikon hat kötetével bodyzott. Gizella végül is akkor sokallt be, amikor a gyerek a spórolt zsebpénzéből kiváltotta osztálytársát a 8. osztályos emberrablók fogságából, majd szegény elalélt, kékre, zöldre vert túszt megetette a parizeres zsemléjével. Ekkor Gizella azonnal felkereste a betegkártya szerint illetékes orvost, behívatta a szülőket, valamint munkaebédre hívta az iskolai büfébe a tanári kart. A sorozatos konzíliumokon hamar meghozták a döntést. Szende Péter megátalkodott társadalomellenes magatartása ártalmas közvetlen környezetére, de hosszútávon önveszélyes is lehet.

Zigmund Frida helyi pszihómókusra bízták a gyereket. A nagy gyakorlattal rendelkező asszony kemény kúrának vetette alá páciensét. Egy gumiszobában 72 órán keresztül egy TV és egy rádió elé láncolva krimit, horrort, akció és horror filmeket nézetett felváltva. A harmadik nap után Petikét bódultan, gyógyultan adta vissza a társadalomnak.

Másnap az iskolában Szende aljas Petike a nagyszünetben lekaratézta Zsíros Lajos helyi vállalkozó gyermekének fél arcát, mert nem akart adni neki egy kis heroinra két lepedőt. A háttérben Eszményi Gizella tanerő és a Szende szülők meghatottan nézték a pajkos jelenetet. Megmentettük Petikét!


Széna



1999. január 26., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület