CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 15., szerda, Zsófia, Szonja napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Soproni Snassz  

"Járom a várost, egyre szebb, főleg a belváros. Tiszta gondozott, látszik, hogy van aki odafigyel..."

Igy hóolvadás idején

Járom a várost, egyre szebb, fõleg a belváros. Tiszta gondozott, látszik, hogy van, aki odafigyel. Aztán ahogy megyek hazafelé, elgondolkozom. Adót csak a belvárosban lakók fizetnek? A súlyadót csak a belvárosban lakóktól vonják?
Nem hiszem, ilyen diszkriminációt csak nem követnek el az önkormányzatnál sõt, a büntetést is behajtják, ha az ember véletlenül elfelejti.
Szaporázom lépteimet az Ikva patján. Általában  folydogál, most éppen hömpölyög, nem csoda, mint írtam, hóolvadás van. A Híd utcán keresztül folytatom utamat hazafelé. Itt aztán nagyon kell figyelni. Jobb, ha az ember visszapillantót is szerel a fejére - a géntechnológusok már gondolkozhatnak is a tarkón növõ szemen. Ha jön egy autó, az biztos , hogy képtelen kikerülni a pocsolyát, nincs olyan folytonos vonal, amelynek mentén a Lehár Ferenc utcán végig lehetne menni száraz lábbal, bocsánat kerékkel. Gödör gödröt követ, pocsolya pocsolyát. Néha megjelennek több tonnás dömperek csurig rakva földdel, öklömnyi darabokat szórva a pocsolyákba. Eddig csak vizes latyak, most már sártenger következik.
No, már majdnem otthon vagyok, és eddig megúsztam, csak térd alatt lettem egy kicsit sáros, ennyi még belefér.
Bár amikor a feleségem jön haza ikerlányaimmal, akik még csak három és fél évesek, nekik a térd alatt a hátuk közepe, néha az arcuk is.
Megpróbálkozom egy átkeléssel. Olyan ez, mint 42-ben a legendás normandiai partraszállás. Itt ugyan nem lõnek, de a Mészverem utcából lefelé zúduló áradattal kell megküzdenem. Naponta több talicska sarat, követ hord le a víz és leteszi az utca közepén, ahol beveszi a kanyart. A többtonnások meg csak jönnek, jönnek, és lövöldözik szerteszét a köveket, fröcskölik a sarat. Autót csak tiszta idõben célszerû mosatni, de 5 percnél tovább akkor sem látszik rajta.
Az ott élõk békés beletörõdéssel viselik a megpróbáltatásokat, az önkormányzati képviselõ nem itt lakik, más meg ki emelhetne szót? Az idõsebbek azt mondják, amióta az eszüket tudják, ilyen utca ez.
Miért nem gondoskodik senki a csapadékvíz elvezetésrõl? Miért nem foltozzák be a lyukakat?
Most nõ ki a szántóföldön egy új lakótelep, az odavezetõ közmûvek miatt kilakult árkot ki temeti be? Szinte már tankcsapda méretû. Vannak kiváltságosok, akikre nem vonatkozik a törvény? Nekem kétszer is jöttek megnézni, hogy rendesen elkészült az útburkolat-helyreállítás. Van gazdája egyáltalán a város szélének, vagy mi, másodosztályú állampolgárok, örüljünk annak, hogy egyáltalán vagyunk?
A belváros szép gondozott így hóolvadás idején ...

anagy@sopron.hu



2000. február 07., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület