CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Soproni Snassz  

"Alámerülünk és kibekkeljük őket..."

Kis magyar maffia

Az alábbi eset csak fikció, ám könnyen megeshet hogy némi hasonlóságot vélünk felfedezni a hétköznapi valósággal, de ez minden bizonnyal csak a véletlen műve.
A honi gengszterváltást követő vadkapitalista időszámítás kezdetén, Csóró Zsiga  a tizenöt éves általános ikolai tanulmányai végén, az iskola vegetáló úttőröcsapatának kevéske pénzét sikeresen megkaparintva rövid illegalitásba vonult, hogy ott képezze magát tovább a legvadabb kapitalista életre.
Ezekben az években politikai példaképe Antal József volt, aki a kommunista rendszer zaklatását a következőképpen kommentálta: " Alámerülünk és kibekkeljük őket ". Zsiga ezt a mondást magáévá téve, tartalmát tekintve sikeresen teljesítette azt. A hatósággal ugyanis egy bonyolult rendszám és alvázszám értelmezési vitába keveredett, minek követekeztében jól bevarták, ezáltal  totálisan alámerülve,  az utóbbi éveket egy jól fűtött majdnem összkomfortos, kényelmes cellában bekkelte ki.
A sitten sikeresen kitanúlta a legvadabb trükköket is  a túléléshez, ebbe az elvadult kapitalista világba.
Az Osztyapenkó üttörőcsapat pénzét időközben egy kicsit megforgatta, megszázszorozta. A börtönben némi irodalmi műveltségre is szert tett, így szókincse  most kb. ötven szóból áll. Bocs ötvenkettőből, mert két idegen szót is sikeresen magáévá tett. Vexel és csencsmani. Hatalmas idegen nyelismeretével és megsokszorozott vagyonával arra az elhatározásra jutott, hogy megérett az idő a visszatérésre a társadalomba, a becsületes a becsületes pógárok közé. Ahogy ő mondta: kavarni kéne mán egyet!
Naná hogy Sopronra esett a választása, hiszen itt bőségesen kamatoztathatná kítűnő német és angol nyelvtudását, ráadásul vagyonkáját is megfialtathatná egy kissé. Így aztán bevetette magát a biztonságos soproni dzsumbujba, a belvárosi parkolók világába. ( Neben IKVA Warenhaus ) Éredekes módon senkinek nem tűnt fel hogy  itt már évek óta nem parkolóőrök szedik a parkolási díjat, ráadásul nyolc-tíz "parkolóőr" teljesít egyszerre szolgálatot. Az önkéntes parkolóőrök, azon túl hogy társadalmi munkában végzik tevékenységünket még meg is kímélik az osztrák túristákat a felesleges gyaloglástól a legközelebbi pénzváltó irodáig. Zsiga mintegy megtetézve lekes misszióját, hatalmas beruházást is végrehajtott az ügymenet sikeres és némiképp elegánsabb lebonyolítása érdekében. Vett egy camping széket. Imigyen strandolósra véve a figurát, becsületes arcáról szétáradó vigyorral, székéből riogatta a békés osztrák tirpákokat, akik ettől a pénzváltástól remélték a soproni kánaánt.
Mindeközben a becsületes és a kevésbé becsületes soproni adófizető polgárok tiltakozó kiálltásainak hullámai az egekig csaptak. (étrsd: Rendőrség,  Önkormányzat, Adóhivatal. ) A vezetők e komoly nyomás hatására jelentős rendőri erőket vetettek  be a szálak felgöngyölítésének céljából. Először kiküldtek két túristának álcázott, távcsöves nyomozót, hogy a parkolótól három méterre kijelölt lesállásból ( egy megállni tilos jelzőtábla tartóoszlopa mögül ) térképezzék fel a feltételes elkövetők feltételes mozgását, feltételes tevékenységét, feltételes  ismeretségi körét stb. Körülbelül egyhónapi folyamatos megfigyelés után a zsernyákok szagot fogtak. A további feltünést elkerülendő két egyenruhás közeg vetette magát a maffia nyomába. Észrevétlenül megközelíteni, bizonyítékokat szerezni és lecsapni. A nagy akcióra egy meleg nyári nap délelőtjén került sor. A két buzgó közeg közelgő rendőrautójának vijjogó szirénázására a vexelő maffia azonnali hatállyal feloszlatta önmagát. A két alvilágilag alulképzett zsernyák, időközben a helyszínre érkezvén azon nyomban lecsapott egy erősen rinyáló osztrák kisnyugdíjasra aki ijedtében keresztbe állt az úton autójával. Nem is annyira a rendőrök látványa bénította meg, hanem az a tudat, hogy egy perce sincs, hogy lenyúlták tőle a váltásra kinyújtott valutácskáját.  Hé maga ott ! Izé Meine Here ! Was habe ge zűrzavar ? Auto keresztbe állva, ferboten ! Cálen zi ötezer forint !  Já ? Értetted ?  Mi az hogy nix forint?  Nem baj, kann ih vexel !

Széna



1999. jĂşnius 02., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület