CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 14., kedd, Bonifác napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Soproni Snassz  

"Tény , hogy mostanság másképp ünnepelünk. Nincsenek jelszavak, nincs harsogás, nincs felvonulás..."

El akarják venni Május Elsejét!


Nem arról van szó, hogy másodikával kezdődik majd a május, hanem a parlament egyik túlbuzgó honatyája azt javasolta, hogy ezentúl ne a munka ünnepe legyen május elseje. Tény, hogy mostanság másképp ünnepelünk. Nincsenek jelszavak, nincs harsogás, nincs felvonulás, és nincs munkásmozgalom. Ez így van jól. Azonban, pusztán túlbuzgóságból, nem kéne elvenni a fél országtól a május elsejei emlékeit. Nagyon fiatalok voltunk, és nagyon május elseje volt. A legvidámabb barakk munkás értelmisége és értelmiségi munkásai felhőtlenül tódultak a Lőverekbe. A katonazenekar harsogta az indulókat. Vak Pali, vak Pali minden lát, hegyen völgyön át...... A sátrak felé masírozó, zászlóiktól és transzparenseiktől megszabadult emberek boldog mosollyal és mustáros kézzel lapogatták egymást ünnepi ruháikban. A sörsátrak pillanatok alatt megteltek, mint a reggeli busz. Szocialista brigádok versenyeztek azon, hogy ki tud több sört magába és egymásra borítani. A párttitkárok és gyárigazgatók leereszkedtek az egyszerű nép közé, hogy hangulatjelentésükben közvetlen hangon ecseteljék: "A néphangulat igen emelkedett volt." Incidens csak akkor történt, amikor a már kissé kapatos szakszervezetis Barna Gyuszi belevizelt a sörhűtőszekrény ventillátorába. A mulatság délutánján a hangosbemondók invitálására mindenki a sporttelepre tódult, hogy megszemlélje az üzemi hirdetőfalon már közhírré tétetett húsgyári hentesek és vágóhídi sintérek örökrangadót. A várva várt eseményt hatalmas készülődés előzte meg. Baki Béla szocialista brigádvezető a sarki italboltban naponta taktikai értekezletet tartott a fiúknak. Pártvonalon is nagy volt a mozgolódás. A húsgyári Pubi bácsi, a TMK magasan képzett ezermestere, felsőbb utasításra egy órási szemüveget fabrikált. Olyan SZTK-keret formájút, de a még nagyobb hatás kedvéért vakító sárgára pingálták. A két csapat kék klottnatrágban és fehér izomtrikóban esett egymásnak. A húsgyáriak a jobb megkölönböztethetőség érdekében biztosítótűvel kolbászcédulákat aggattak a fehér trikóra. Miközben a mérkőzés a közönség hangos kurjongatása mellett már jó negyed órája tartott, a pálya szélén is nagy volt a mozgolódás. Én is ott álltam, amikor az igazgató elvtárs és Pubi bá, az óriási sárga szemüveggel a kezükben fölém tornyosultak.
- Kisfiam, fogd ezt a szemüveget, és amikor intünk, akkor szaladj oda a bíróhoz, nyomd a kezébe a szemüveget, és spuri vissza.
Hamarosan eljött az én időm. A közönség a bíró vitatható ítélete miatt a "szemüveget a bírónak" sértés kántálásába kezdett. Mivel kissé bizonytalanul vettem az indulásra adott jelet, Pubi bá egy határozott lökéssel küldött a pályára. Innen már nem volt visszaút. Az óriási szemüveget kilométereknek tűnő futás után, sikerrel kézbesítettem a bírónak. A közönség tombolt. A bíró, aki a pártbizottság sportfelelőse volt, először nem is értette, hogy került elé az óriási szemüveg, mert ki sem látszottam mögüle. A férfinak a sok futástól amúgy is lila volt a feje, de most mintha enyhe zöld és narancssárga színeket véltem volna felfedezni rajta. Dühösen kikapta a kezemből a méteres szemüveget, és olyan iszonytató erővel vágta a pálya széle felé, hogy az éppen ott tébláboló, és röhögéstől fuldokló Pubi bát úgy hókon találta, hogy a mentősöknek tekintélyes turbánt kellett barkácsolni a fejére. Az egész stadion fetrengett a röhögéstől. Pubi bá ekkor sértődötten hóna alá csapta a kissé eldeformálódott szemüveget, felpattant Panni robogójára és a kijárat felé lavírozott. Igen ám, csak az idegességtől, az óriási szemüvegtől, az ütéstől meg a sok sörtől egy kissé elszámította magát. A nagy egyensúlyozás közepette a közönségterelő korlátnak ütközött, és le is huppant a földre rendesen. Ekkor már többen röhögőgörcsöt kaptak. Pubi bá pedig lila fejjel elbődítette magát. - Barmok!! Én így szoktam leszállni a motoromról! Hát így teltek azok a május elsejék abban a "vidám barakkban".


Széna



2000. április 12., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület