CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Soproni Snassz  

A cégtábla, és ami mögötte van.

MOST AZTÁN JÓL NÉZÜNK KI!

Új ízlésvédelmi sorozatomban a hervatag színeket és a lehetetlen formákat kombináló soproni és sopronkörnyéki kalandok résztvevői lehetnek. Görbetükör elé tartok épületeket, reklám-táblákat, használati tárgyakat és eszközöket. Ha majd békésen és gyanútlanul sétálnak  az utcán és ráismernek a görbetükör által vetített képre, akkor Önök már felkészülten szembesülhetnek a látvánnyal.

Dekorációóóh!

Soproni sétám során rá kellett jönnöm, hogy dekorált környezetünk mastanság kevésbé dacol az idővel, mint gyarló világunk elődei idején. Hajdan generációk olvashatták Fatos Mano vegyeskereskedésének a reklámját, vagy az ajtóra szegezett Flóra szappan zománcolt, dombor tábláját. Aztán jött negyven egynéhány év centralizált egyenvilága, hogy utána  a nagy szürkeségbe robbanásszerűen ömöljön ránk a színes kavalkád.  Pár esztendeje a  rendszerváltást követően kies honunkat elérte a vállalkozói téboly. A gazdagodni vágyás közepette a magyar nép díszítő ösztöne egy újfajta kivirágzásának lehetünk szemtanúi. Az új idők szellemének megfelelően felkúszott az üzletek portáljára, a kapukra, a kerítésekre a szirmait bontogató neoprimitív díszítőművészet és  motívumkincs. Meglehetősen eklektikus  a felhozatal az alant felvonultatott cég- és reklámtáblák esetében. Mi tagadás, kissé esetlegesek, nyeglén odavetettek, esetleg szocreál gyökereken táplálkozó verejtékes munkák. A stílus az ember, jut eszembe  a régi gall mondás a vérgagyi táblák nézegetése során. Tisztában vagyok vele, hogy az akció-art eme válogatása nem nyújt szociológiai értelemben vett átfogó jellegű reprezentatív képet, de bizonyos trend azért kitapintható a betűk és grafikák módszeres megerőszakolásában. Figyelmet érdemelnek még a rendkívül attraktív alapanyagok, úgy mint vas, vagy rézlemez, zománcfesték, öntapfólia, szögvas, falap, esetenként lepedő vagy tükör. Az alkalmi dekorációk szerencsére nem az örökkévalóságnak készültek, így az idő vasfoga napról napra új külcsínnel örvendezteti meg az arrajárót. Az idő múlása megteszi mindazt, amit a jóízlés nevében nekünk kéne megtenni. A jobbítani akarás szándékával meggyőzni a hozzá nem értőket, hogy a saját érdekükben ne tegyenek ki ilyen brutális dekorációkat, hogy jelenlétükkel még véletlenül se áshassák alá a közízlés mégoly ingatag világát,  és ne rontsák  a vállalkozásukról kialakított esetlegesen kedvező képet.

A cégtábla, és ami mögötte van.

1. A betűsablon híján kissé esetlegesre sikeredett fémmíves munka. A megbillent R betű gyanúsan igen gyors átjárásra késztetheti az arrajárót.



2. A gonosz számai ezek, mondaná nagyanyám, és nagy ívben kikerülné az ördögi feliratot, ami valljuk be, kinézete folytán, némi gyanút ébreszt a belbecs iránt.



3. Egy lepedőakrobata is megirigyelhetné a nyeglén felcsippentett ágylepedőt. A vérvörös betűk bizarr látványt nyújtanak a gyűrött fehér vásznon.



4. Tízmenetes nászágy kiadó ! Valószínű, ez a felirat csak jelzésértékű, hiszen itt a vendégeket lasszóval, vagy útakadályokkal bírhatják megállásra.



Széna

Foto: Gerencsér Tamás



2000. június 22., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület