CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 14., kedd, Bonifác napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Soproni Snassz  

"A gyűjtő már a családját is megfertőzte: egy - egy új téglának együtt keresik a helyét a sajátos téglakönyvtárban..."

Téglákat gyűjt a fertődi határőr

Fertőd:

Szenvedélyesen gyűjti a régi téglákat szabadidejében Halász Imre (40) fertődi határőr őrnagy. A gyűjtő már a családját is megfertőzte: egy-egy új téglának együtt keresik a helyét a sajátos téglakönyvtárban.

Furcsa könyvtárat rendezett be fertődi otthonának garázsában Halász Imre határőr. A szabályosan rendezett sorokban nem könyvek, hanem téglák sorakoznak. Nem is akármilyenek: ún. bélyeges téglák, azaz jól látni rajtuk, hogy ki és mikor égettette őket. A 750 darabos gyűjtemény 4 év szorgos gyűjtőmunka eredménye. Van köztük egészen régi, római kori darab is, amely már több, mint 1500 éves.

- Korábban komoly kiváltság volt a téglaégetés, ezért mindenki beleégette a monogramját, és néha a készítés évszámát is - tudatta az őrnagy. - Én az ilyen bélyeges, régi téglákat gyűjtöm, és rakom sorba. Ha hozzám kerül egy új darab, megpróbálom megtudni a monogramból, honnan származik. Ez sokszor egyértelmű, de olyan is volt már, hogy hetekig jártam a különböző könyvtárakat, mire kiderítettem az új tégla származását.

A gyűjtő építkezésekről, régészeti feltárásokról és ismerősöktől szerzi be az öreg téglákat. Az is előfordult már, hogy reggel talált a kertkapu előtt egy-két darabot, és azóta sem tudja, ki adta őket.

- Nekem is vannak kedvenceim - folytatta az őrnagy. - Talán legjobban az 1648-ból származó R.G.M. jelű téglát kedvelem. Ezt az akkori győri várkapitány, Raymundo Graf von Montecuccoli égettette a vár megerősítéséhez. Talán azért, mert katona vagyok, de valahogy jó érzés számomra, hogy a győri vár egyik tégláját a garázsomban őrizhetem.

- Teljesen megfertőzött bennünket a férjem a tégláival - mondta mosolyogva Halász Imréné. - A múltkor a kislányunk cipelt haza egy jókora darabot. Délután aztán összeült a család, és együtt porolgattuk, és katalogizáltuk a gyűjtemény legújabb büszkeségét.

A Győri Határőr Igazgatóság munkatársa, Fehér Imre elmondta, ők is segítik kollégájuk furcsa hobbiját. Néhány téglát is adtak már, de mindig szólnak a fertődi kollégának, ha valamilyen lelőhelyet találnak.

(Rázó)



2000. február 24., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület