CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 13., hétfő, Szervac, Imola napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Sport  

Szenzációs foci, Bajnokok Ligája döntõ
Manchester United - Bayern München 2:1

Barcelona, Nou Camp stadion, 1999. május 26.
80.000 nézõ, 400.000.000 TV-nézõ

Idén két nagymúltú sztárcsapat jutott a Bajnokok Ligája döntõjébe, érdekes módon olyan egyesületek, melyek hazájuk bajnokságában tavaly „csak” a 2. helyen végeztek. Mindkét gárda volt már Európa legjobb klubcsapata, a bajor gárda 1974, 1975, és 1976-ban sorozatban, míg a Manchester United 1968-ban gyûjtötte be a legértékesebb trófeát. Idén mindkét gárda a triplázásra készült, tehát hazai bajnoki cím, hazai kupa, Bajnokok Ligája gyõzelem lett volna a feladat.

Mindkét csapat elõselejtezõre kényszerült, a München a jugoszláv Obilics, a United pedig a lengyel Lódz csapatát búcsúztatta könnyedén, innen az ún. „halálcsoportba” kerültek, ahonnan a Barcelona és a Bröndby kiestetésével a bajorok elsõként, míg a britek másodikként jutottak a középdöntõbe. Innen a döntõbe a MU az Inter és a Juventus, a Bayern a Kaiserslautern és a Dinamo Kijev „testén” keresztül jutott. Érdekes még, hogy a két csapat a csoportban már két alkalommal találkozott egymással, egyszer sem bírtak egymással, változatos mérkõzéseken döntetlenek születtek (2:2, 1:1).

Közel 30.000-30.000 szurkoló érkezett Barcelonába mindkét városból, arattak a jegyüzérek, a komoly érdeklõdést megsejtõ spanyolok ugyanis felvásárolták a jegyeket elõre. Hatalmas hangulat mellett kezdõdött a meccs, mely a legtöbb német-angol mérkõzés alkalmával már megszokott.

Basler gyors (6. perc) szabadrúgásgóljával indult az összecsapás, melyben hibázott az egész MU védelem, a kapus Schmeichellel együtt. Innentõl kezdve beigazolódott az elvárás, a németek bezárták beton-védelmüket, csak a kontrákra koncentráltak (lõttek is két bõdületes kapufát), és bízva a kapus Kahn ügyességébe bekkelték végig a meccset. A Manchester támadósorában hiába hajtott Beckham, Yorke és Cole, komoly lehetõségeket nem tudtak kialakítani, nem jutottak túl érdemben a bajor sztrárvédelmen. Az egész mérkõzést sportszerûen, remek bíráskodás mellett zajlott, végig domináltak a Bayern München játékosai, eldõltnek látszott a trófea sorsa. Az utolsó percekben már csak ünnepeltek a német szurkolók, míg a edzõjük furcsa döntések sorát hajtotta végre, ezzel megítélésem szerint eltaktikázva a meccset. Az utolsó percek aztán rég nem látott drámát hoztak. A MU szerzett egyik csereembere (Sheringham) által egy hirtelen gólt, ezzel esélyt adva magának a hosszabbításra. A brit szurkolók már ezzel is elégedettek lettek volna, azonban 1 perc múlva újabb, hihetetlen gól esett a MU (Solksjaer) révén. Mindenki szoborrá merevedett, senki nem értett semmit, ezt nem lehetett feldolgozni ! Majd következett a lefújás ...... Megdöbbentõ dráma !

A német játékosok és szurkolók összeomolva, sírva, üveges tekintetekkel élték meg a trófea átadását, míg az angolok óriási ünneplést csaptak. Ha a döntõt tekintve nem is teljesen megérdemelten, de 1999 BL-gyõztese az utóbbi évek egyik legdrámaibb döntõje után tehát a Manchester United csapata lett, a futball kapott egy hatalmas reklámot, a szurkolók pedig egy gyönyörû futballestét.



1999. május 28., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület