CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 13., hétfő, Szervac, Imola napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Sport  

Baseball-bárányok


Baseball-meccsre járni nem túl nagy kaland, derült ki szerdán abból a fél órából, amire sikerült az egyik csoporttársamat kirángatnom az Anger-réti sportpályára, ahol baseball Kupagyőztesek Európa Kupája zajlott. Végül az amerikai (típusú) büfé híre hatott. Mehettünk.
Az amerikai (típusú) büfé volt a legviccesebb az egészben, egy lestrapált, átalakított piacos lakókocsi, féltéglával alátámasztva, fakulófélben levő Coca Cola-árlappal, fergeteges kínálattal: hamburger-hotdog-cocacola szentháromság. Pénteken már popcorn is volt; tiszta Amerika. Spongyát rá, ennél az összes többi látnivaló jobb volt, például az országos viszonylatban jónak számító pálya; öltöző, zuhany, lelátó - igaz ez nem túl nagy (mégsem volt sose teli)- miegymás. Az egyetlen, amiben a kupa hiányt szenvedett: a közönség, de abban nagyon; a csapatok beépített szurkolóit - ebből is volt vagy négy -, és magunkat, valamint a csapatokat leszámítva senki sem volt kinn, csak bírók meg labdaszedők.

Ezen persze nem nagyon lehet csodálkozni, itthon a baseballnak semmi múltja nincs, mindössze négy éve hívták életre, ehhez képest kicsit meglepő, hogy harminc honi csapat (http://lisa.njszki.hu/~nyerjan/cimlist.html) létezik, ennek ellenére tartok tőle, sose lesz az a sport, amiért az emberek ölnének. Persze, valamelyest több odafigyelést igényel, mint egy FTC-UTE meccs, kevésbé látványos, senki nem öl senkit. Valamint bonyolultabbak a szabályok, még szerencse, hogy belebotlottam egy baseball-fan lányba, aki elég türelmesnek bizonyult ahhoz, hogy szép lassan lefektesse elém az alapszabályokat.

Szóval; a játszma egy negyed körcikk alakú pályan alakul, a lényeg pedig, hogy a támadó csapat ütőjátékosa körberohanja, érintve az alappontokat (base). A védekező csapat feladata ehhez képest - ki gondolná! -, hogy ezt megakadályozza, az ütőjátékost kiejtse (out). Ha az ütőjátékos visszaért a kiindulási ponthoz (home plate): egy pont (run). Mind a körberohanásra, mind a kiejtésre számos trükk létezik, sőt még sok minden másra is, de ezek már kicsivel összetettebbek. Ha valaki pontos szabályokra kíváncsi, járjon utána: http://users.fullnet.hu/~westwind/rules.html.

Európában a baseballt kizárólag alumínium-ötvözetből készült ütőkkel játsszák (á.: 20.000 Ft), megéri ilyesfélét vásárolni; ezek jóval tovább bírják, mint az "analóg" faütők (á.: 5.000 Ft), melyeket hovatovább és mindközönségesen már csak néhány izomagyú embertársunknál láthatunk, úgyis, mint "önvédelmi" fegyvert. Ezentúl már csak labda (á.: 1. 000 Ft), megfelelő védőfelszerelés, pálya, meg 8 hasonló megszállott szükséges, és kész a baseballcsapat.

Aztán meg sok év gyakorlás, ami még nagyon kell, öt-hat év alatt nem lehet profiszintre emelkedni, legalábbis így tűnik a '98-as KEK eredményekből (1. STU Prvna /SUK/; 2. GAZ Dnipro /UKR/; 3. BSD Jezica /SLO/; 4. Homerunners /AUT/; 5. Devils Dupnica /BUL/; 6. Budapest Players /HUN/), bár a '97-es Nemzeti Baseball Bajnokságon a Budapest Players harmadik helyezést ért el, nemzetközi pályán - úgy tűnik - ez nagyon kevés.

A magyar baseball-viszonyokra jellemző hogy a fenti adatokhoz a hétfői Nemzeti Sport félórás böngészése után jutottam hozzá, senki nem hangsúlyozza agyon, hogy itt ilyen is létezik, nemcsak foci , főleg VB, ahogy az imént említett napilap sugallni igyekszik. A hazai baseball-rajongók meg reménykedjenek, hogy egy szép napon a 10-12 éves korosztálynak egyszerre csak favorizálni szottyan kedve ezt a sportágat..., majd akkor aztán! A csapból is.
A fotókat a http://sports.excite.com/mlb/ oldalairól "kölcsönöztük".
Aki a soproni kupaversenyről további érdekességeket akar megtudni, az látogasson el a http://users.fullnet.hu/~westwind/kek.html oldalra.
- Zs88 -



1998. jĂşnius 24., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület