CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 12., vasárnap, Pongrác napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Sport  

IV. Székely Zoltán nemzetközi torna emlékverseny


A verseny névadójával több évtizedig együtt dolgoztam a soproni Széchenyi István Városi Könyvtárban. A mindennapos reggeli kávézás során "beszámolt" az előző napi edzésről, versenyzői, kollégái tevékenységéről. Az 1934-ben nyújtón világbajnoki aranyat nyert soproni tornásznak sportága megengedte, hogy belőle faragja ki életművét. Úgy, hogy mindenben hű társa, felesége, Elli néni támogatását, segítségét érezhette. Négy éve halt meg a soproniak Zoli bácsija. Azóta emlékverseny is őrzi alakját, mindazok számára, akik talán nem is ismerték.
Június 20-21-én a soproni Sportcentrumban hét ország 37 lánytornásza mutatta be szabadonválasztott gyakorlatait a nemzetközi zsűri előtt. Az összetett versenyben Zsirai Adrienn, a Soproni Sportiskola versenyzője szerezte meg az elsőséget, majd a szerenkénti döntőből egy arany és három ezüstérem birtokában térhetett otthonába a 16 éves soproni lány, akinek komoly esélye van a jubileumi, Sidney-i olimpián való indulásra. Januárban orsócsont-törést szenvedett, aztán nagy akaraterővel, edzői, a Farkas-házaspár segítségével visszatérhetett a versenysportba. A Székely Zoltán versenyen bokasérülése ugyan akadályozta, de teljesítményével azért elégedettek voltunk. A Soproni Sportiskola elindította az emlékversenyen a tízéves (!) Jakab Zsófit is, aki a serdülők erős nemzetközi mezőnyében a tizenötödik helyen fejezte be a versenyt. A jövőben már az ő teljesítményére is figyelnünk kell.
Amikor a verseny befejeződött, Kalmár Zsuzsa, a női válogatott szövetségi kapitánya elvégezte a díjkiosztást. Nálánál alkalmasabbat nem is találhattak volna erre a nemes feladatra, hiszen a kapitány két versenyzője, Pásztor Ildikó (KSI), valamint Zsirai ("Kicsi") Adrienn szerepelt a legjobban. A tornászkapitány(nő) tevékenységét szinte észrevétlenül segítette az az 56 éves testnevelő tanár, Székely Csaba, aki édesapja egykori iskolájában, a volt "keri"-ben tanít.
A már említett Elli néni nyitotta meg a versenyt, másnap azonban betegsége miatt nem lehetett ott a Sportcentrumban. Gyors gyógyulást, Elli néni!
W.F.



1998. június 22., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület