CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 12., vasárnap, Pongrác napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Sport  

Franciaország Európa-bajnok!

A múlt héten rendezték Belgiumban és Hollandiában a Labdarúgó Európa-Bajnokság elõdöntõit, és döntõjét.

Elõdöntõk

Franciaország - Portugália 2-1 h.u.
gólszerzõk: Henry, Zidane ill. Nuno Gomes

Zidane a 117. percben szerezte a gyõztest gólt, büntetõbõl. A portugálok egyik legjobbja, Abel Xavier hibázott, amikor a gólvonal elõtt kézzel beleütött a labdába. Az esetet heves reklamálással fogadták a portugálok. Ennek következményeként Figot és Nuno Gomest is kiállította a játékvezetõ. Az UEFA tegnap súlyos büntetést mért ki a portugál csapatra. A 175 ezer svájci frankos büntetés mellett 3 játékost (Xavier - 9, Bento - 6, Gomes - 8) is több hónapra eltiltott minden nemzetközi szerepléstõl.

Olaszország - Hollandia 0-0 h.u.

Tizenegyesekkel (4-1) az olasz csapat jutott a döntõbe. A rendes játékrészben remekül védekezõ olaszok 90 percen át emberhátrányban játszottak, a hollandok azonban ezt nem tudták kihasználni. A narancsmezesek két büntetõt is elhibáztak Frank de Boer és Patrick Kluivert révén. A mérkõzés legjobbja a kékek kapusa, Toldo volt.

Döntõ

Franciaország - Olaszország 2-1 h.u.
gólszerzõk: Wiltord, Trezeguet ill. Delvecchio

Közel 50 ezer nézõ elõtt rendezték Rotterdamban az EB döntõjét, melyet két remekül védekezõ csapat, az olasz és a francia vívott egymással. A mérkõzés esélyesei az egész EB alatt kimagasló formában játszó gallok voltak.
Ennek ellenére az eddigiek során elsõsorban a védekezésre összpontosító olaszok kezdtek jobban, az elsõ félidõben õk irányították a játékot. Úgy tûnt, a gyors francia csatársor nem bír a tökéletes, precíziós szerkezetként mûködõ olasz védelemmel. Mindkét oldalon akadtak helyzetek, de az elsõ játékrészben egyik csapatnak sem sikerült bevennie az ellenfél kapuját.
A szünet után sem változott sokat a játék képe, bár ekkor a franciák már veszélyesebbnek tûntek. A gólt mégsem õk, hanem az olaszok rúgták egy pompás támadás végén : Totti sarkazásával Pesotto robogott el a jobb oldalon és beadását a hasznosan játszó Delvecchio juttatta kapásból a hálóba. Gyönyörû akció volt. A bekapott gól felhozta a világbajnokot. Ébresztõt fújtak, s sorra dolgozták ki helyzeteiket elsõsorban Henry révén, akit általában csak szabálytalanság árán sikerült megállítani. A nagyobb lehetõségek mégis a másik oldalon adódtak : Del Piero két 100%-os ziccert is elhibázott. Már mindenki a végsõ sípszóra várt, amikor a 93. percben Wiltord kapott egy remek indítást a bal oldalon, és meg sem állt a kapuig. 1-1, jöhetett a hosszabbítás. Az utolsó pillanatokban bekapott gól szemmel láthatóan megroppantotta az olaszokat. Ezt a lélektani elõnyt hamar kiharcolták a kék mezben játszó franciák, és csakúgy, mint a legutóbbi EB-n, most is aranygól döntötte el a trófea sorsát : a csereként beállt Pires gyönyörû cselsorozattal robogott el a jobb szélen, s precíz beadását a másik csere, Trezeguet szemet gyönyörködtetõ mozdulattal juttatta a bal felsõ sarokba. Szépségdíjas gól volt.
Az EB-t összességében megérdemelten nyerte a francia együttes, még akkor is, ha ezen az estén az olaszok meggyõzõbb teljesítményt nyújtottak. Igazából mi, szurkolók nyertük a legtöbbet. Régen látott magas színvonal jellemezte az EB majdnem minden meccsét, ahol érvényesült a támadó szellemû, szórakoztató foci. 

Az EB All-Star csapata :
kapusok : Toldo (olasz), Barthez (francia).
védõk : Nesta (olasz), Cannavaro (olasz), Desailly (francia), Blanc (francia), F. de Boer (holland).
középpályások : Zidane (francia), Figo (portugál), Davids (holland), Viera (francia), Guardiola (spanyol).
csatárok : Henry (francia), Nuno Gomes (portugál), Kluivert (holland), Raul (spanyol).

További érdekességek az EB-vel kapcsolatban :
focieb.mtv.hu
www.euro2000.org
 



2000. július 03., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület