CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 12., vasárnap, Pongrác napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Sport  

KAPCSOLAT BERLINBŐL
KIRÁLY GÁBORRAL

Internet, telefon. Csak összejött.

-Megtanultál már perfekt németül?

-Perfekt még nem vagyok, de társalgási szinten beszélem a nyelvet. Amit akarok, azt elmondom. Dárdai Palival magyarul beszélünk, de a pályán a németé a főszerep. Még akkor is ha a mi csapatunk a legnemzetközibb az egész bajnokságban. Mikor idekerültem már akkor is beszéltem valamennyit. Legalábbis a balra, jobbra, ívelés és az alapszavakat már tudtam. Elsősorban tanulni jöttem ki. Na nem a nyelvet, hanem a labdarúgást. Ha fél év alatt csődöt mondtam volna biztos hazamegyek. Szerencsére nem ez történt. Későbbiekben szeretném a tapasztalataimat átadni a fiataloknak.

-Amennyiben a hazai viszonylatokat nézzük és a kintit, mekkora különbség tapasztalható a két ország labdarúgása között?

-Mennyiségben nincs, inkább a minőségben látom a különbséget. Napi egy órás maximum 1 1/2 órás edzés van, de mindent komolyan vesznek a játékosok. Nincs lazsálás, vérremenő küzdelem van a pályán még a cicázásban is. Mindennap edzünk, bár most két hét szünetünk van, és hetente jár egy szabadnap. Mindenki komoly munkának tekinti a focizást, teljesen átérzik a pillanatot. Nem foglalkozik senki sem a pénzzel. Amit a klub megígér, azt teljesítik. Ha rosszabbul megy a játék, akkor is a megbeszélt összeget kifizetik, sok magyar klubbal ellentétben mi jó helyzetben vagyunk. Nyugodtan készülhetünk. Szeretek olyan csapatban játszani, ahol olyan játékosok vannak, akik kedvből játszanak. Ilyen volt az akkori Haladás is.

-Magyarországon mostanában nem szokás meccsekre járni. Nálatok mi a helyzet?

-Hallottam. Nincs elkeserítőbb, mint mikor egy 80. 000-es stadionban csak 30. 000 néző van. Ám amikor megy a csapatnak rengetegen vannak. Érdekes, hogy a német szurkolók abban különböznek a magyaroktól, hogy itt nincsen balhé. Dortmundban játszottunk és mikor megérkezett a Herta szurkolóbusz, ők éljeneztek, míg az ellenfél tábora kifütyült bennünket, de ezen kívül jól megfértek egymással. Annak ellenére, hogy agrasszívek a németek, a szurkolótáborok nem balhésak. A szurkolók még az edzéseken is ott vannak. Sokan nem, de mikor iskolaszünet van akkor a számuk megnő.

-Szabadidőtöket mivel töltitek?

-Feleségemmel sokat sétálunk, biciklizünk, a Magyar Házba járunk, ahol magyar barátainkkal találkozunk. Nem vagyunk egy otthonülő típus, bár most a rossz idő miatt rákényszerülünk, hogy itthon legyünk a lakásban, de nem unatkozunk, mert sokat beszélgetünk és kártyázunk. Itthon még a focit is megbeszéljük. Feleségem soha nem játszott, de ért hozzá és adok a véleményére. Az edzőm elmondja a véleményét, megbeszéljük a meccsen történteket, de volt edzőm Mihalecz Istvánnal is kapcsolatban vagyok. Általában az idősebb, tapasztaltabb hozzáértő emberek véleményét és tanácsait elfogadom.

-Tartod a kapcsolatot a régi csapattársakkal?

-Tóth Mikivel hetente egyszer azért beszélünk telefonon, megbeszéljük a focit. Most is láttam a Matávról készült összefoglalót. Varga Krisztiánnal is néha beszélünk a Sánta Lacival és a Horváth Robival, pedig néha összefutunk, akkor beszélgetünk.

-Milyen gyakran jártok haza?

-Most volt három és fél napunk ezért Szombathelyen jártunk. Hiányzik a város, de itt pörögnek az események és nincs időnk a honvágyon rágódni. Napi telefonkapcsolatban vagyunk az otthoniakkal. December 22-én még játszunk, 23-án megyünk haza, és január 2-án már vissza kell jönnünk. Nekünk elég rövid pihenőnk lesz az idén.



1999. november 19., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület