CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 19., vasárnap, Ivó, Milán napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Sportcentrum  

Szép halak

Havonta kívánok ezen a helyen beszámolni a horgászatra érzékenyek részére a Magyar Horgászban közölt érdekesebb eseményekrol. Ezen túlmenoen, ha valamelyik kedves horgász társnak lenne mondanivalója nyugodtan keressen meg emailen és szívesen megjelentetjük írását vagy fényképét illetve mindkettot. Segítsetek kedves horgásztársak változatosabbá tenni ezt a rovatot!


MÁRCIUSI HORGÁSZ HÍREK




KÉREM FOLYAMATOSAN FIGYELNI EZT AZ OLDALT, MERT A CIKKEK EGYMÁS UTÁN KERÜLNEK RÁ, AHOGY IDŐM ENGEDI.

A REKORDLISTA MÁRCIUS HAVI LEGNAGYOBBJAI


PONTY


Az idei év legnagyobb pontyát adja a mostani bejelentés. Tóth József budapesti horgász a gyékényesi kavicsbánya tavon szeptember 28-án délután fél kettőkor fogta. A csali bojli volt, de a horog mellé fűzött még 6 szem kukoricát és egy hungarocell golyóval lebegővé tette. A kukoricás, bojlis etetésen vette fel a 28kg-os (89/99cm) ponty matuzsálem a csalit és a 0,30-as zsinóron 0,20-as köplizett előkén kemény fél órás fárasztás végén sikerült csónakba emelni a halat.

HARCSA


Foltényi Imre kaposvári horgász május 30-án este nyolc óra után 52,10kg-os szürke harcsát fogott. Úszós készség 0,50-es zsinórján csontkukac volt a csali! Valószínű, hogy nem harcsára horgászott, de akkor miért volt 0,50-es zsinór?



Kovács Zoltán 10 éves debreceni ifi horgász a harcsa fogásban is jeleskedett. Augusztus 22-én éjjel a Kadarcsi tavon 0,40-es zsinór/50-es fonott előkén 8-10 centis keszeg csalit kínált fel. Este 11 körül erre kapott az 51kg-os(195/94cm) harcsa. Az ifi horgász mellett bojlizott a bátyja és a harcsa a két bot között úszott. Édesapjukkal hármasban csónakba szálltak és így sikerült a túloldali nádasba igyekvő halat megállítani, majd fél órás fárasztás végén vágóhoroggal a csónakba emelni.

SÜLLŐ




Falusi Béla kaposszerdahelyi horgász december 3-án reggel fél kilenckor 12gr-os twisterfej és sárga egyfarkú testtel fogta Desedán a 9,20kg-os(85/60cm) kékfarkút. A műcsalit 0,25-ös zsinóron vezette és olyan ügyesen, hogy már a rekord hal előtt is volt egy akasztása, de az a hal még megmenekült. Az előbbi sikeres helyre dobva megint jelentkezett a kapás és ez már jól akadt. Vajon ugyanaz a hal lehetett? Jó lenne tudni! Minden esetre 5.7 perces fárasztás után már a szákba került a gyönyörű ragadozó. A pucolás során derült ki, hogy hal-kannibál volt az áldozat, mivel a gyomrában egy félig megemésztett 30cm körüli süllő volt.

CSUKA




Dancsecs Péter rábagyarmati horgász a Rábán fogta termetes csukáját. Már napok óta figyelte a folyó e szakaszán a nagy rablásokat s ezért drót előkés hármas horgos készségét vörösszárnyú keszeggel dobta be. Hosszú órákon át nem érdeklődött a csalija iránt egy hal sem és már menni készült, amikor az úszó jelezte, hogy megérkezett a remélt vendég. Jó nyeletés után az akasztás termetes példányt igért, főleg amikor 3-4-szer a csuka ki is ugrott a vízből. Ilyenkor szokott jönni a fohászkodás: jaj, csak el ne menjen! Most ez sikeresnek bizonyult, mert mintegy 20 perces fárasztás után 13,85kg-os (110/60cm) csuka került a büszke horgász tulajdonába. A csuka nem örült, hogy szárazra került, ezt élénk ugrálással ki is fejezte. Most ezt hiába tette. Rántott csuka lett belőle.

MÁRNA




A Duna budapesti szakaszán szép márnákat fogtak. Oláh István budapesti horgász szeptember 27-én a Zsigmond téri kifolyó felett 20 méterrel, apadó víz mellett sajt csalival 3,60kg-os (64/42cm) márnát fogott. "A hal botrengető kapással jelentkezett, úgy kellet a botot elkapnom. Fárasztás végén a segítő Sebestyén Lászlónak csak harmadik kísérletére sikerült a szákolás. A kicsi merítő - vagy a hosszú hal miatt "- fűzte a bejelentéshez a horgász. Esetleg mindkettő igaz lehetett. A horgász 0,30-as zsinórt használt.

DOMOLYKÓ




Horváth Zoltán kalocsai horgász fogta az e havi legnagyobb domolykót. Június 7-én este 9 órakor a paksi Dunán SSR-5-C Rapalával akasztotta meg. A hal 2,07kg-os és 45cm-es volt. Gyönyörű állat lehetett! A domolykó az egyik legszebb és legsportosabb hal!

COMPÓ




Hordós Ferenc bátonytenyerei horgász május 11-én 11 órakor a Maconkai víztározón 1,85kg-os (43/38cm) compót fogott. A feltolós úszós készségen csemege kukoricával csalizott és erre kapott étvágyat az arra úszó compó. A 0,20-as zsinórnak nem okozott nehézséget a compó kifárasztása.


1998 ÉVI EREDMÉNYLISTA


Afrikai harcsa 10,50kg Országos rekord!
Amur 28,20kg
Angolna 2,84kg
Balin 6,80kg
Busa 65,28kg Országos rekord!
Compó 2,20kg
Csuka 16,47kg
Dévér 5,70kg Országos rekord!
Domolykó 3,10kg
Ezüstkárász 1,90kg
Fekete sügér 2,70kg Országos rekord!
Garda 1,05kg Országos rekord!
Harcsa 75,20kg
Jászkeszeg 2,52kg
Kárász 2,70kg Országos rekord!
Kecsege 5,05kg
Leánykoncér -
Márna 5,29kg
Menyhal 2,21kg
Paduc 1,65kg
Pisztráng -
Ponty 28,00kg
Süllő 11,40kg
Szilvaorrú keszeg -
Törpeharcsa 1,00kg
Vicsege 4,75kg Országos rekord!


DÁNIÁBAN IS MAGYAR A PONTYREKORDER




Semeczi György az 1960-as években sokszoros műkorcsolya bajnok volt itthon és a bécsi majd a Holiday on Ice jégrevüvel bejárta a világot. A horgász szenvedélyét is magával vitte és mindenütt kipróbálta a halak étvágyát, hatalmas élményt gyűjtve. Mikor abbahagyta a sportolást, Dániában telepedett le és természetesen ott is hódol kedvenc hobbijának.

A dánok sokkal inkább a tengerekben szeretnek horgászni, mint az édesvízi tavakban, folyókban. Ezért Gyuri barátunk szinte úttörő szerepet játszott ezen a területen, mert kereste az itthon megszokott vizeket és nem is eredménytelenül áztatta zsinórját. Egy 13kg.os pontyával Ő tartja a dán rekordot és a halakban gazdag vizekben nem is nehéz pontyot fogni. Annál is inkább, mert legtöbbször el sem viszik a kifogott halakat, mérlegelés és fotózás után visszaengedik a vízbe. Az angol módszereket a dánok szeretik lemásolni és a bojli angliai bevezetése után hamar Dániában is népszerű horgász módszer lett. A telepítéssel az előbb említett okok miatt nem kell foglalkozni és a természetes szaporulat is jelentős a tiszta vizek és a háborítatlanság miatt. Az országot három oldalról tenger öleli és a rengeteg lazac, tőkehal, hering, makréla, lepényhal a dán horgászok kedvencei.

A fentiekből úgy tűnik, hogy a dán horgászoknak jó dolguk van, zavartalanul hódolhatnak kedvenc sportjuknak és az eredmény is megvan. Valószínű, hogy a halászokkal és a rabsicokkal sem kell külön harcot vívniuk. Talán egyszer mi is eljutunk arra a szintre.

A GÖDÖLLŐI DOMBSÁG TAVAI


A vízválasztó Gödöllői-dombság keleti oldalán, erdővel borított gerincek között csordogáló erek, patakok vizét felduzzasztották és tározó jellegű tavak születtek. A tavak öntözési feladatot is ellátnak és persze a horgászok is birtokba vették e szép vizeket.








BOTTOLVAJ AZ ÖBÖLBEN


Szarka László szellemes írásából megtudjuk, hogy Tomkovics László rendőrőrnagy milyen kalandos körülmények között fogott egy 12,70kg-os tőpontyot szeptember 28-án reggel 8 órakor..

Az eset a dunaújvárosi Kikötő-öbölben történt. A horgász már egy órája figyelte botjai végét, amikor a bal oldali kapást jelzett. Ilyenkor persze az ember erősen koncentrál, végre kapás van. A bevágás után egy kárász került partra és a horog visszadobás előtti csalizás műveleténél tartott, amikor a jobb oldali bot önálló életre kelt. Mire a horgász észrevette a repülő botot, már nem volt lehetősége elkapni azt. Izgalommal látta, hogy a bot vége fel-feltűnik egyre távolodóan a víz tetején. Nem járt eredménnyel a másik bottal való beakasztási kísérlet sem. Ekkor jön a kérdés: most mi a fenét csináljak, úszáshoz hideg a víz, csónakom nincs, de hoppá, ott a túl oldalon horgászok eveznek.

Harsány kiabálás és mutogatás után megérkezik a felmentő sereg. Utol érik a bukdácsoló botot és a zsinór végén erősen húzó halat némi fárasztás után a csónakba emelik. A parton idegeskedő horgász lassan megnyugszik, sőt megörül, amikor visszakapja szerelését és a gyönyörű halat. A szerelés 3,2 méteres 90gr-os botból, 0,26-os zsinórból és tízes horogból állt. Gratulálunk a nevezetes fogáshoz.





1999. március 03., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület