CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 13., hétfő, Szervac, Imola napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Sport  

Nekrológ egy iskola bezárására

A Soproni Sportiskola megszûnik. Erre a hírre mindenki felkapja a fejét. Ez sajnos már megmásíthatatlan tény. Országszerte jönnek létre soproni mintára a sportiskolák - itt bezárják a kapukat. Mi, akik annak idején ott bábáskodtunk a megalakulás körül, és az elsõ szárnypróbálgatások viszontagságait túlélve megteremtettük, most csalódottak vagyunk. Nem tudjuk pontosan, mi áll a döntés hátterében, de mindig mindenre lehet magyarázatot találni. Találnak az illetékesek erre is. Mit tudott nyújtani a Sportiskola a városnak? Mit adott eddigi 10 éves életében? Adott magyar bajnokokat, érmeseket, dicsõséget hozva a HÛSÉG VÁROSÁNAK,és nem utolsó sorban otthont adott a sportot szeretõ gyerekeknek, a sportért tenni kész felnõtteknek. 6 szakosztállyal indultunk Németh Gyula igazgatásával, és nemrég bõvült ki az atlétika, torna, ökölvívás, judo, úszás, és vívás a labdarúgással. Most, amikor arról olvashatunk nap mint nap, hogy a kábítószer és a fiatalkori bûnözés mennyi gondot jelent Magyarországon, most jött el az ideje, hogy egy olyan intézményt számoljanak fel, ahol a gyerekek felügyelet mellett olyan emberi értékekkel ismerkedtek meg, mint a küzdeni tudás, akaraterõ, sportszerûség, hazaszeretet. Kellett ez nekünk?
Természetesen az éremnek van másik oldala is. Az önkormányzat nem vonul ki teljesen a megszûnt sportiskola szakosztályainak támogatásából. Továbbra is szerzõdött feltételek között támogatja a sportágakat. De kérdem én, egy ilyen kis városban, mint Sopron, megvannak a feltételei annak, hogy ezek a sportágak saját magukat tartsák el? Az is a világ csodáinak egyike, hogy 4 kosárlabdacsapat küzd a legjobbak között, a labdarúgók is a legfelsõbb osztályban folytatják, és sorolhatnám a sportágakat, nem szeretnék senkit megbántani azzal hogy kimaradt, folytassa a sort mindenki maga...
Vannak érvek, vannak ellenérvek, és az idõ fogja megadni a választ a kérdésre, hogy jó döntés volt-e ez a döntés. Mérlegre tehetjük, hogy mi a fontosabb, az egészség, a sport, vagy egyéb területei az életnek. Mindenkinek megvan a maga válasza, minden bizonnyal mindenki hiszi a saját igazát. Annak idején, amikor a soproni sport egyik legnagyobb válságát élte a rendszerváltozás után, néhányan úgy gondolták, segítsünk talpra állni. Közülük néhányan most úgy gondolják, már más idõk járnak. Bizonyára õk is számot vetnek lelkiismeretükkel, mint ahogy azok is, akik most megpóbálják az úszást, atlétikát, tornát, ökölvívást, judót, vívást, labdarúgást a felszínen tartani és utánpótlást nevelni a magyar sportnak. Aztán a farkastörvények eldöntik, hogy ki éli túl, ki lesz a gyenge, aki kiesik a rostán.  Ki veszít többet? Az biztos, hogy mindenki vesztes..
anagy@sopron.hu



2000. június 09., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület