CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 13., hétfő, Szervac, Imola napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Sport  

Tudnivalók a Paintballról

Az elõzmények: A "legenda" szerint az USA-ban a marhapásztorok az erdészettõl átvett festékes jelölõpisztolyokkal a tábortûznél unalomûzésbõl egymást festékezték össze. Innen már csak egy lépés volt a Paintball feltalálása.
1981-ben kezdödõtt minden: egy 12 résztvevöbõl álló légpisztolyokkal felszerelkezett csapat játszott zászlószerzésre. Azóta a játék egy több milliós sporttá nõtte ki magát. Hamarosan olyan nagy cégek szálltak be a Paintball felszerelések gyártásába mint a Daisy és a Crossmann (légfegyvergyárak) valamint a Scott (síszemüvegek) és a JT USA (motocross felszerelések). Manapság számos amatõr és profi versenyen mérhetik össze tudásukat a játékosok, ahol gyakran több ezer dolláros fõdíjak várják a gyõzteseket. A versenyeket olyan szponzorok támogatják mint a Pepsi-Cola vagy a Budweiser.
És mi újság itthon? Az új fegyvertörvényt követõen kb. 5 éve jelentek meg az elsõ paintball festékfegyverek Magyarországon. Eleinte csak saját cuccal rendelkezõ, megszállott srácok jártak ki a szabadba pumpás fegyvereikkel játszani. Késõbb egyre több ismerõs, barát kezdett el érdeklõdni, és hamarosan bérelni is lehetett a felszerelést az élelmesebb játékosoktól. Idõközben fejlõdtek a fegyverek is és a kis tüzerejû pumpás festékfegyvereket felváltották az egyre megbízhatóbb félautomata típusok. Többek között ez tette lehetõvé a "paintball-kölcsönzõk" elszaporodását.
Ma már szinte minden nagyobb városba található ilyen szolgáltató (pl.: Sopron).  Pozitív változás, hogy a kölcsönzõk    számának növekedésével a játék ára jelentösen csökkent. Amíg 2 éve egy átlagos játék díja 3500-4000 Ft  volt (+ min. 1500 Ft a lõszerért), addig ma változatlan lõszerár mellett 1600-2500 Ft-ért lehet játszani (minek az ára csökkent az utóbbi idõben 50 %-kal? ).
Most egy kicsit magáról a játékról:  Két csapat játszik egymás ellen. A játékosok speciális védõmaszkot viselnek, mely a teljes arcot, ill. a füleket védi. A festékfegyverek 0.68-as kaliberû (kb. 16 mm) "puha" zselatingolyót (olajos ételfestékkel töltve) lõnek ki, amely szilárd felületre érve szétfröccsen és megjelöli a játékost. Az eltalált játékos egy kis csípést tapasztal. A megjelölt személy kiesik a játékból a következõ körig. Fontos szabálya a paintballnak, hogy a játék során az ellenfelet kizárólag a fegyverbõl kilõtt festékgolyóval szabad megjelölni. Mindennemû egyéb fizikai  kapcsolat (tárgy dobása, verekedés) tilos. Aki vét e szabály ellen azt a szervezõk azonnal kizárják a játékból és a pályáról.
A játék típusai: A résztvevõk számától függõen lehet játszani utolsó emberig, zászlószerzésre, területfoglalásra stb. A típusokat egymással kombinálva szinte végtelen számú feladatokat találhatunk ki.
A hivatalos versenyek kategóriái: 3, 5, 10 fõs csapatversenyek zászlószerzésre.
A játéktér: Általában szabadban fás-bokros területen, erdõben, romos épületben vagy ezek hiányában mesterséges    tereptárgyak között játszák. De létezik – fõleg nyugaton – felfújható gumiakadályok között folyó küzdelem is (Hyperball).
A téli idõszakban csak a legfanatikusabbak játszanak, mivel hidegben is van (milyen jó -5 fokban a földön fekve várni az ellenfelet és a fegyverek is megbízhatatlanabbak (lefagy hajtógázként használt CO2) Természetesen erre van ellenszer: a Paintball Club Sopron által üzemeltetett országosan egyedülálló Paintball Aréna, ahol esõben-hóban is zavartalanul lehet játszani (W.C.,  stb)
 



1999. június 04., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület