CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 13., hétfő, Szervac, Imola napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Sport  

Soproniak jártak a szlovák-magyar meccsen
1999. március 31., EB-selejtezõ, Pozsony

Egy kisebb soproni társaság, a City Boys és a West Block tagjaiból álló vegyes, már hónapokkal ezelõtt elhatározta, hogy „akár kerékpárral is” eljut erre az izgalmasnak ígérkezõ mérkõzésre. Mivel a központi gyülekezõ Budapesten volt, már kora hajnalban el kellett indulni, hogy délben a Hõsök terén legyenek. Itt már közel 2.000 fõs, tisztán fiatalokból álló magyar társaság, és vagy 40 busz várakozott. Szervezetten és rendkívüli biztonsági védelmet élvezve indult a buszkonvoj. A megállók alkalmával csak kisebb provokációkra került sor, némi belviszály alakult ki a fradisták és a kislétszámú újpesti lilák között. Egyértelmûen érzõdött a szlovákellenes hangulat, a társaság komoly hányada „visszavágónak” tekintette ezt a mérkõzést a múltbeli ominózus Slovan Bratislava-Ferencváros meccs kapcsán. Aki ezúttal Pozsonyba indult, fel is volt készülve az esetleges ütésváltásra.

Pozsonyba megérkezve szinte az egész város az utcán fenyegetõzött, mutogatott, magyarellenes jelszavakat skandált, a stadionhoz megérkezve aztán elszakadt a már eddig is túlfeszített húr, kialakult az egyetlen komoly összecsapás. A ferencvárosi huligánok nemes egyszerûséggel kirúgták buszuk ablakait, és a kispestiekkel karöltve rátámadtak a magyarokra várakozó szlovákokra. A verekedésbe beszállt a lovasrendõrség is, így véres harc alakult ki, mely 20 könnyebb sérültet eredményezett.

A stadionban végig komoly feszültség uralkodott. A magyar Himnuszt a közel 20.000 szlovák nézõ végigfütyülte, mire a magyarok háttal fordulva hallgatták végig a szlovák himnuszt. A mérkõzés hajtós és rendkívül változatos volt, így hatalmas hangulat alakult ki mindkét blokkban. Folyamatosan folyt a mutogatás és a dobálózás, repült üveg, szék, kõ. A gólnélküli döntetlennel igazságos eredmény született, ez azonban nem jó egyik félnek sem a jövõt tekintve.

A stadion elhagyásakor még látható volt, hogy a szlovák rendõri egységek még tartottak némi kardlappal kísért oszlatást a szabadidejét dobálózással töltõ szlovák fiatalság körében. Meg kell említeni a szlovák rendõrség és a kíséretet biztosító In-Kal Security magyarokkal szemben mutatott rendkívüli korrektségét.

A hazaút nyugodtan telt, csak a ferencvárosiak „cabrio” kinézetûvé alakított busza keltett némi feltûnést.

Az éjszakát a soproniak a Keleti pályaudvaron töltötték, 32 óra és 850 km után csak a reggeli vonattal jutottak haza a fáradt futballturisták.

 



1999. április 06., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület