CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Soproni Ünnepi Hetek  

Mit tud továbbadni az így gondolkodó nemzedék utódainak?


Mit tud továbbadni az így gondolkodó nemzedék utódainak?

Szép anyag, kevés érem

A Soproni Múzeum szervezésében, a Lábasházban Dr. Gimesi Szabolcs, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere nyitotta meg 2000. június 25-én vasárnap 12 órakor a XII. Országos Érembiennálé díjazott művészeinek kiállítását. "Csendben" zajlott a megnyitó - szemben a tavalyival -, ugyanis a téren tanyázó "csodabogarakat" idén kimosta az eső és nem "ciripeltek" bele a beszédbe.
Tizenegy művész anyagából állt össze ez évben a SÜH hagyomános tárlata, melyből a soproni Soltra E. Tamás anyagát én a megnyitón nem találtam. Hagyományos a helyszín is. Ha eltekintünk a műfajok meglehetősen nagy távolságától, szép is a kiállítás. Legyen ez konklúzió és ajánlás megtekintésre, mely őszinte, bármi mást is írok a továbbiakban róla, ami a kiállított tárgyak között sétálónak jutott eszébe.
Nem ismerem a válogatás előzményét, az eredeti, XII. Érembiennálé anyagát, de lehet, hogy a legkevesebb az érem lehetett benne, hogy a díjazók ennyire mások felé fordultak. Az érembiennálé szóval hirdetett kiállítás kérdéses, hogy mennyire alkalom más munkák bemutatására. (Mondjuk, én kitűnő aprófát tudok aprítani. Lehet, hogy sokak szerint értékesebb lenne, ha minden olvasómnak egy csomaggal küldenék a jelen írás helyett, hiszen az is az én "alkotásom".) A pályázatok előzetes, ma már mindenkit kétkedővé tevő szelekciója - csak remélhetjük - talán nem érte el az életnek ezen területét (?)... Kisebb az anyag. Az alkotások az előtér két tárlóját és a nagyterem egy részét foglalják el. A jobbra nyíló kisterem nem tartozik a kiállításhoz ez alkalommal.


A nagyteremben nincs is éremtárolásra szolgáló üvegszekrény, hiszen az előtér két hagyományos éremtárolójába beleférnek az éremszerű alkotások, beleértve a hasáb és négyzet alapú hasáb formákat, melyeket már megszoktunk a biennálék története során.
Mi látható hát a nagyteremben? Elsősorban kisplasztikák, képkeretbe foglalt domborművek, grafikák (tusrajzok), néhány fém-installáció. Az anyag változatos, és ahelyett, hogy műfaji megfontolásokba bonyolódnánk, örüljünk, hogy formailag ilyen szép anyag gyűlt össze a kiállításra.
Tartalmát illetően már több a megfontolásra ajánlható tény. Míg tavaly arról szólt az írás, hogy egyfajta kérdőjeles, útkereső a kiállítás, ahol tartalmában a sokszínűség jellemzi a látottakat, addig ez a kiállítás már egy olyan létformát tükröz, ahol a lét - nagyrészben - diadalmaskodott a tudat felett. A realizmusnak (nem a valóságnak!) a depresszióhoz való közelségéről már írtam egy másik rovatban, nem szeretném megismételni, de itt ennek tökéletes megvalósulása látható.
A kibillent egyensúly, a formák (kicsit sokat is ismétlődő) elszakíthatatlansága valamilyen formában sérült alakiságuktól, a fanyar, szarkasztikus humor eszközeivel megfogalmazott élet-formák, élet-módok a kézzelfogható bizonyítékok arra, hogy a művészekben nagyrészt győzött a lét keserűsége a léten kívül felmutatható gondolatok felett.
Nem jó jel valóságunk jellemzésére, de még intőbb jel arra nézve, hogy mit tud továbbadni az így gondolkodó nemzedék utódainak? Kritikát feltétlenül. És itt a kör bezárul, hiszen végsősoron a kiállítókat azok díjazták, akiknek működésén, az emberrel való törődésén múlik az itt látott-érzett közérzet. Tükör, ha úgy tetszik.
Ha ugyanezt látták volna a díjazók, ha ez eszükbe jutott volna, vajon ugyanezt az anyagot látnánk akkor is a Lábasház kiállítótermében?

A kiállítás 2000. június 25-től augusztus 20-ig látogatható naponta 9-17 óráig. Kedden zárva!


Szöveg: - DI - Fotó: Tóth Éva



2000. június 25., vasárnap 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület