CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Soproni Ünnepi Hetek  

Az üstdobos esete a villanykörtével és a madarakkal


Az üstdobos esete a villanykörtével és a madarakkal

A Frensham Heights Sopronban

A Szent Mihály Templomban adott július 3-án este 8 órakor hangversenyt a Frensham Heights Ifjúsági Zenekar és Kamarakórus. Az időjárás nem fogadta kegyeibe az előadást: közvetlenül előtte nagy felhőszakadás zúdult a városra, és a zivatar jelei végigkísérték a koncertet is. Így nem telt meg a templom, csak félig.
Tizenéves (és nagyjából ugyanazon) gyerekekből áll a zenekar és énekkar: nyilván egy zenei jellegű középfokú iskola növendékeit látta vendégül Sopron.
Mielőtt kritikát írnék az együttesről (ők azzal, hogy kiálltak a "dobogóra", ezt vállalták), szeretnék egy sokkal fontosabb dolgot elmondani. Nem tudom, hány zenész lesz ebből a huszonvalahány gyerekből: gyanítom, nem olyan sok. Egy azonban biztos, és ezt nyugodtan ki merem jelenteni, mégpedig saját tapasztalatból, hogy ők, akik "csinálták is", másképpen fogják hallgatni majd a híres Londoni Filharmónikusokat vagy a híressé vált kamarazenekarokat. Egy ilyen produkció láttán csak ez lehet az alapgondolat (kicsit sajgó szívvel teszem hozzá, hogy ők nem fognak Mozart Divertimentójának tételei között beletapsolni, mint itt a hallgatóság).
A kamarazenekar angol népdalokkal nyitott, meglehetősen érzelemmentesen játszottak a gyerekek: azonnal feltűnt, hogy a zenekar erőssége inkább a vonóskar, mint a fúvósok. Dvorak Szláv táncával folytatódott a műsor, de ez lehetett volna az angol himnusz is, amilyen játékosság nélküli és "antiszláv" volt az előadás: itt hallottuk először kiérdemesült dobosunkat, aki a túl jó akusztikájú, kissé visszhangos templomban megrezegtette alattunk még a padokat is. Szabályosan szétütötte az előadást. K.O.
Az ütések erejére jellemző, hogy volt egy rossz érintkezésű villanykörte az egyik szent fa-baldachinja mellett: az ilyenkor felvillant. Ha már az előadást nem sajnálta a serdülő ifjú, legalább az oltár mellett fészkelt madarakat nem kellett volna riogatnia: szegények rémülten csapdostak az "ágyúzajtól".
Bach Air-je nagyon szép, de nagyon nehéz. Miközben dicsérem a szólóhegedűst szép és tiszta játékáért, meg kell állapítanom, hogy a szóló és a kíséret aránya, a másodhegedű és a brácsa hangzása sok kívánnivalót hagyott maga után. Mozart divertimentójának harmadik tétele talán, ami szépen hangzott, még Mozart is volt benne. Eljátszották, ez viszont kétségtelen. A részt angol (skót?) népdalfeldolgozás zárta. Messze ez volt a legjobb teljesítmény a hangverseny során. Érezni lehetett, hogy sajátjuknak érzik, minden hangja, íve, refrénje tudatosan megformált volt, és szeretettel előadottnak hallatszott.
Az énekkarrá átalakult zenekar ezután viktoriánus (XIX. sz. vége - XX.sz. eleje) dalokat adott elő. Már itt lehetett érezni azt a kiegyensúlyozott hangzásra törekvést, mely legtöbb angol kórus sajátja: mindent elsöprő basszus, érzelemteli szoprán és a kettő között egyensúlyozó alt. Álmaimban ne jöjjön elő az a fajta ének, melyet a lassan szerepébe jövő szóló szoprán produkált énekkari és zongorakísérettel! Tetszettek már látni az amerikai kórusokat (no jó, ott 55-75 éves) szólistával? Na, annak valahol itt van az eredete: kb. ugyanolyan is.
A hangverseny utolsó szakaszában komolyzenei "slágerek" (Purcell, Elgar), majd filmzene volt általános égzengéssel és villanykörte-felvillanásokkal. A kissé rossz végső szájízt egy szépen előadott angol dal és egy kedves pizzicato-darab oldotta.
Kedves és sokoldalúan képzett (és jól fegyelmezett!) gyerekekből álló együttest ismertünk meg a Frensham Heights Ifjúsági Zenekar és Kamarakórusban. Jó hallgatósága lesznek a nagy angol együtteseknek, és műveltségük zenei téren nem hagy majd maga után kívánnivalót. Talán otthon még kamaramuzsikálnak is.
Személyes meggyőződésem, hogy a magyar scólák sokkal jobbak: többet is hallottunk belőlük a korábbi Régi Zenei Napokon. Felért a hangverseny - mondjuk - majdnem a Soproni Zeneiskola válogatott növendékeinek teljesítményével. Hogy őket ki hallgathatja a ködös Albionban, nem tudom. Mi zivataron és villámláson keresztül elmentünk a hangversenyre.
Nem kellene egy PR-cikk a Soproni Zeneiskolának is? - DI -



2000. július 03., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület