CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Soproni Ünnepi Hetek  

Barokk koncert

A Fidelissima kórus koncertje
A soproni Fidelissima vegyeskar az utóbbi esztendõkben rendszeresen a Soproni Ünnepi Hetek záró hetén lép fel önálló hangversennyel. Ezek sorában a mostani, amelynek helyszíne a Szent Mihály templom volt immár a negyedik alkalomnak számít. Az énekkar barokk koncerttel örvendeztette meg a nagyszámú közönséget.
A hangverseny centrumába a kórus Johann Sebastan Bach: Jesu meine Freude motettáját helyezte, mely kompoziciót két hangszerkíséretes darab vett közre.
A koncertet a kórus egyik tagja Roth Márton orgonamûvész vezette be Nicolaus Bruhns német barokk mester G-dúr prelúdiumával.
Ez után következett egy kevésbé ismert lengyel zeneszerzõ az 1665-1743 között élt Gregor Gorczycki darabja: In virtute tua. Ennek szövege a Zsoltárok könyvébõl (Zsoltárok 20: 2-3) vétetett. Örvendezõ, kis barokk darab ez, amelyben egy continuo és két hegedû kíséri az énekkart. A hegedûszólamokat Bendly Gyöngyi és Pécsváradi Péter játszotta, a continuot Roth Márton.
Az est középpontjába helyezett Johann Sebastan Bach - már említett - 227. jegyzékszámú Jesu meine Freude motettája következett. Ennek a darabnak a szövege szintén a Szentírásból származik, nevezetesen Pál apostol Rómabeliekhez írott levele 8. részének 1-2., illetve 9-11. verseibõl. A szöveg azt a  krisztusi ígéretet tartalmazza, amely szerint aki nem a mindennapi test szerint való dolgok iránt lelkesedik, hanem magasabb eltökéltsége van és olyan dolgokban foglalatos, amelyek értéke nem a világ szerinti mércével fejezhetõ ki, az lélek szerint való. Az ilyen ember élete igazán gazdag és értékes.
Ez a darab azért különleges, mert a zeneszerzõ a motetta tételei közé egy népéneknek, a Jesu meine Freude korálnak versszakait illeszti. Ilyen módon a korál mindig egyszerûen, közérthetõen fogalmazza meg azt amit az apostol szavai nemesebb formában, bonyolultabban szólaltatnak meg. A mû csomópontjaiban a motetta és a korálzene mintegy ötvözõdik és ebbõl a nemes ötvözetbõl csendül ki a mû - Johann Sebastian Bach által megfogalmazott -  üzenete: ha bennetek Krisztus lelke van, akkor az erõ, mely Krisztust föltámasztotta meg fogja õrizni a ti testeteket és szíveteket is. E mûnél a continuo kíséret mellé még egy cselló is társult, amelyet Kelemen Mariann szólaltatott meg.
Antonio Vivaldi olasz barokk zeneszerzõ Gloria címû oratóriuma a mise második - Dicsõség a magasságban Istennek -  kezdetû tételét dolgozza föl. A tizenkét tételes kompozicióban minden mondat egy új tételt kap. Az oratórium elõadásában közremûködött a soproni muzsikusokból alakult kamarazenekar, amelyben a vonóskar mellett oboa, trombita, csembaló continuo is szerepelt. A kompozicióban két budapesti magánénekes, Stibló Anna (szoprán) és Füstös Ildikó (mezzoszoprán) énekelt szólót. Mindhárom darab elõadásában óriási szerepe volt a barokk ún. pozitív orgonának, annak a remek hangszernek, amelyet Varga László budapesti orgonaépítõ mester készített. Ez egy egyedi darab, amelyet a mester maga szállított Sopronba, a hangverseny helyszínére és mindenben tökéletesen megegyezik a barokk idõben használt elõdeivel.

Arany János karnagy a hangverseny után elmondta, hogy Bach motettája a legnehezebb kórusmûvek egyike, ezért óriási megtiszteltetésnek és isteni ajándéknak tartja, hogy ennek a mûnek az elõadásába belefoghattak és több-kevesebb sikerrel az elsõ elõadás elhangzott. Azért is fontos ez a kórus számára, mert büki, majd brémai vendégszereplésüket a közeljövõben az a lipcsei követi majd, amelynek helyszíne a Tamás-templom, az a hely, ahol a zeneszerzõ eredetileg mûvét elképzelte. Isten adjon elegendõ erõt és  kitartást a Fidelissima vegyeskarnak, hogy tervezett eseménydús nyaruk során Sopron jó hírét vigyék a világba.
Szöveg és fotó: Tóth Éva



1999. jĂşlius 10., szombat 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület