CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Soproni Ünnepi Hetek  

...ennek a magas szintű követelményeknek megfelel


...ennek a magas szintű követelményeknek megfelel

Derszib Eti kiállítása

A Várkerület Galéria Magyarné Derszib Eti festőművész kiállításával csatlakozott a Soproni Ünnepi Hetek kiállítás-sorozatához.
Magyarné Derszib Eti Sopron szülöttje. Gyermekkora óta édesanyja biztatására fest és rajzol. Mesterének Mende Gusztávot tekinti. Egyébként matematika-fizika-rajz szakos tanárnak tanult. Arra a kérdésre, hogy életében a tanári hivatás és a művészet hogyan fér meg egymás mellett, azt vallja, hogy mindkettő egyenlő mértékben van jelen életében.Számára a két dolog egymástól elválaszthatatlan, egymást kiegészíti, és életét így teszi teljessé. A kettő közöti szerves kapcsolatot az otthoni magán festőiskolája jelenti, ahol tanít - nem reál tárgyakat, hanem rajzot, festészetet.

Az akvarell áll hozzá igazán legközelebb. Tanára, és mestere Mende Gusztáv tanítását követve tájképeit, utcarészleteit mind a helyszínen festi. Ezért is szereti az akvarellt, mert az akvarell jellegénél fogva " gyors munkát kíván" és ugyanakkor a gyorsan változó fény-árnyék megragadásához éppen ez a gyorsaság szükségeltetik. Impresszionista példaképei, akikhez hangulatban, színekben, ecsethasználatban legközelebb állónak vallja magát: Renoir, Monet Pissaro, Degas, Manet, akiknek alkotásait, ihlető természeti környezetét a Cziffra Alapítványnál nyert öszöndíjnak köszönhetően volt alkalma tanulmányozni. Beszélgetésünk során, külön felhívja a figyelmemet arra, hogy úgy, ahogy lelki, szellemi indulását édesanyjának köszönheti, pályája alakulását férjének Magyar Balázsnak, aki a társa, a kritikusa, kiállításainak szervezője, képeinek rendszerezője, a tolmácsa, gépkocsivezetője.

Kedvenc témái között elsőnek említi Sopront, a szülővárost, amely jelenlegi kiállításán a vizét megcsillantó Ikva és a Festőköz - művészek által annyira szeretett - ábrázolásában van jelen.
Míg a tanítást hivatástudatból teszi, vallja, hogy az alkotás, a festés vagy rajzolás során lelke nyugalomal, biztonságérzettel, a Teremtő iránti hálával telik meg.

A kiállítást megnyitó dr. Kubinszky Mihály építész, egyetemi tanár szerint is az akvarell gyors munkát kíván, de elmélyült előkészítést, átérzést, impressziót feltételez.Az akvarell technikai módszere teszi lehetővé, hogy a művész olyan termékeny legyen, mint amilyen Magyarné is. A kiállításon a legmegragadóbb a tájkép, amelyben különös érték az, hogy az építészeti alkotásokkal együtt mutatkozó tájban a művész kifejezésre juttatja, azt hogy az ember képes a természetet kultúrtájjá emelni és alkotásaival méltón kiegészíteni. Nem hatalmas építményekre kell gondolni. A motívum megválasztása sokszor az, amely egy-egy tájképben értékhordozó, csakúgy mint a téma sajátságos meglátása.
A lényeg kidomborításáról tanúskodnak csendéletei, amelyeknél a színpompa nemes eleganciává nő. A kiállításon több arckép is bizonyítja, hogy Derszib Eti az akvarell csúcspontjának tartott portréfestészetet is - az ábrázolt arcban pillanatok alatt megragadni a lelket - remekül műveli. Művészi nyughatatlanságának és kísérletező kedvének bizonyítékai a lovasképek.

A beszámolót dr. Kubinszky Mihály gondolataival zárom: "Az ezredforduló küszöbéről visszapillantva az elmúlt évszázad soproni kultúréletére meg kell állapítani, hogy a festészet abban igen jeles helyet foglalt el. Hogy csak elhúnyt legnagyobbjainkat említsük: Ágoston Ernő, Wosinszky Kázmér, Soproni Horváth József, a Mende Gusztáv Mühl Aladár testvérpár, Gáspárdy Sándor és Szarka Árpád örökszép alkotásai vonulnak el szemünk előtt. Nemes örökség ez, amelyet a ma Sopronban alkotó művészeknek kell átplántálniuk a 21. századba. Meggyőződésem, hogy Magyarné Derszib Eti egyike azoknak a soproni festőművészeknek, akikre ez a feladat hárul és akik ennek a magas szintű követelményeknek megfelelnek."

Tóth Éva
Foto:Pluzsik Tamás gépével



1999. június 20., vasárnap 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület