CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 6., hétfő, Ivett, Frida napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Soproni Ünnepi Hetek  

Giczy János tanítása


Giczy János tanítása

Kiállítás a Festőteremben

Ismét Supka Magdolna művészettörténész volt Sopron vendége. Giczy János kiállítását jött megnyitni a Festőteremben. Amint arról a Nyugati Kapu-ban olvashattunk, a Pro Kultúra Kht és Askercz Éva rendezte a tárlatot, melyen a festő régebbi munkái mellett sok újat is láthattunk.

Megnyitójában Dr.Supka Magdolna a tőle megszokott szenvedélyességgel hívta fel a figyelmet Giczy János művészetében arra az egyetemességre, mely ma talán az egyetlen összekötő kapocs mély és általános, emberi és hiteles mondandóján keresztül Nyugat és a Kelet között. A paraszti származású, álmodó és költői festő, aki kötelességének tartja, hogy a létezés rétegein keresztül eljusson az örök és alapvető kérdésekhez, ezeket a visszavonhatatlan tételeket sorolja festészetében, új eszközöket is felvonultatva.

A technika változik és a gyötrődő, az alakítások sorozatán átvergődő Giczy János számára talán mind nem is megfelelő. Egyszerűségében és a visszavonhatatlan tolmácsolásában a szenvedés és a halál, melytől a modern embert a környezet álhumánusan "megkíméli", ezáltal kap jelentős szerepet, mert mindez emberségünk része, szándékosan sem elszakítható.

A származás és az alakítás módja teszi lehetővé, hogy a megformázás elemei ne váljanak manírrá, a gondolkodás egységessége, ősi tapasztalatisága pedig azt, hogy magunkra ismerjünk alakjaiban, a magunk érzéseire az általa közvetítettben. Giczy János végérvényesen megtalálni látszik eszköztárát és bátran tárja a kor tapasztalatán átszűrt bölcsességét mindannyiunk elé.

Nem, megkímélni nem tud tőle, hogy mindannyian átmenjünk rajta, de talán nem kórosnak, hanem az emberi élet szerves részének tekintsünk ismét dolgokat, amelytől, mint gyökerektől elszakítva hamis és mesterséges környezetben élnénk.

A tárlat július 18-ig tekinthető meg naponta 10-18 óráig

- DI -
Foto:Pluzsik Tamás gépével



1999. jĂşnius 19., szombat 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület