CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Soproni Ünnepi Hetek  

Az eszközök pedig megtalálják a hozzájuk illő képet...


Az eszközök pedig megtalálják a hozzájuk illő képet...

Stefanie & Wolfgang Nickel a Horváth & Lukács Galériában

Nagycenken, június 25-én d.u. nyílt meg Novotny Tihamér megnyitó írásával Stefanie és Wolfgang Nickel kiállítása a Horváth & Lukács Galériában. Az írásból megtudjuk, hogy immár 6 éve tart a német és magyar művészek sorozatos találkozása, együtt munkálkodása, melynek változó helye, de azonos, a környezetet védő óvó tartalma is immár sok ember előtt ismeretes.
Részben ennek a kapcsolatnak is köszönhető, hogy itt, Sopron közelében, az Ünnepi Hetek programja keretében gyönyörködhetünk a szimpatikus művészházaspár munkáiban.

Ritka az olyan párosítás, amikor két művész úgy köti össze az életét, hogy tartósan és egyiküknek sem kell feladnia nemes célkitűzéseit, sajátos anyagát, technikáját. Itt, a kiállításon a házaspár hölgy tagjának üvek-képeit, a férfi tagnak pedig a legkülönbözőbb installáló technikával készült, egészében mégis csaknem teljesen egységes kollekcióját tekinthetjük meg. A néhány plafonra függesztett mobil üveg térplasztika már önmagában hangulatot teremt, közelebbről megtekintve pedig számos igazi humoros részmegoldás hívja fel figyelmünket az alkotók egyéniségére.

Érdekes a páros férfi tagjának sokoldalú anyaghasználata, a felületi formák játékának tudatos és nagystílű alkalmazása, mely apró, kis kiterjedésű megjelenésével sem válik részletezővé, hanem az egész mű sajátos archaizáló eszközrendszerének szerény részévé válik. A fémek szelektív használata csak fokozza ezt a hatást. Színhatásában többnyire visszafogott képek és üvegek egységes teret képezve invitálják a tárlatlátogatót, szinte közvetlenül késztetik arra, hogy a kép megérintésével még közvetlenebb kapcsolatba kerüljön annak tartalmával is.

Nagyon fontos, hogy egyik felületi megmunkálási eszköz sem válik ki az alkotás egészének folyamatából, hanem tudatos eszközhasználatként, természetes folyamatként válik a kiállítás részévé szokatlanságával és szellemességével együtt. Őszinte érzéssel ajánljuk a művészetszerető soproniak és Sopron környékiek figyelmébe ezt a modernségében is klasszikus kiállítást.

- DI -



1999. június 28., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület