CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Soproni Ünnepi Hetek  

Egy fél Aura Musicale koncert


Egy fél Aura Musicale koncert

Régi Zenei Napok, Szent György Templom

21-én, a Régi Zenei Napok 3. koncertjét hallgathatta meg az érdeklődő a soproni Szent György Templomban. A hat tagú kamaraegyüttes vonós hangszeresekből és csembalóból áll. Művészeti vezetőjük Máté Balázs. Műsoruk első felét egy-egy Händel (1685-1759.), Giuseppe Valentini (1582-1649) és Carlo Tessarini (1690-1766.) mű alkotta, a szünet után pedig Christoph Willibald Gluck (1714-1787.) ill. Giovanni Battista Cirri (1724-1808.) egy-egy művét adták elő.

A beszámoló sajnos csak a műsor első feléről szól. Elnézést kérek azoktól, akik a koncert második felének darabjaira és előadására is kiváncsiak lennének.
A mai este egy nagyon kedves házimuzsikálás fültanúi lehettünk. Tulajdonképpen örülnünk kellene, hogy a kor szokásait megidézve ilyent hallhattunk. Hogy másra számítottunk, az talán annak a következménye, hogy tegnap este profik kényeztettek el bennünket.
Tisztán játszott az Aura Musicale és talán voltak olyan gyors részei a műsornak, aminek lejátszására amatőrök kevésbé lettek volna képesek.

Sajnos, már a hangszer-összetétel is (bőgő, cselló, három hegedű, csembaló) is hajlamosított a hangzásegyensúly felborulására, és ez a forte részeknél be is következett. Kellemetlenebb volt a gyors részek aszinkron volta, amikor egyik hangszer lehagyta a másikat, az egyenletes tempót diktáló hangszerhez képest a magasabb felvésű és díszesebb dallamot játszók lemaradtak. Még kellemetlenebb, aminek megszüntetéséhez már tényleg komoly muzikalitás szükséges, hogy a lassúbb tételek dallamíve üres volt: egy-egy hanszer kilépése után ne "lyukat" hagyjon, henem lélegezzen tovább a többiekkel. A hangok megformálása, élettel telítése, az ismétlések megoldása - csupa olyan dolog, amivel részben-egészben az Aura Musicale a mai este első felében adós maradt.

Pedig ötletekben látszólag nem volt hiány, látszott az előadáson a "zenei csattanók" kidolgozottsága, csak az egészt átfogó szemlélet hiányzott valahogyan az előadásból. Sajnálom, hogy erről a tisztességesen teljesítő fél estéről nem tudtam más igazságot írni. Nekem nem tetszett és nem azért nem tetszett, mert más a felfogásom, hanem azért, amit nem hallottam, azért, amit leírtam.

- DI -
Foto:Pluzsik Tamás gépével



1999. június 21., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület